ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Φραγκογιάννης: Οι καρποί της αξιοποίησης ευκαιριών της κρίσης είναι ορατοί

Σε άρθρο του ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, υπογραμμίζει τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει σε αρκετούς τομείς κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Στο καίριο ερώτημα αν «δημιουργούν, όντως, οι περίοδοι κρίσεων ευκαιρίες για ανάπτυξη» απαντά με άρθρο του στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο κ. Φραγκογιάννης απαντά θετικά επιχειρηματολογώντας με «αποδείξεις» που «υπάρχουν και είναι κοντά μας» καθώς η Ελλάδα, όπως αναφέρει, «σήμερα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, διεκδικεί μια θέση μεταξύ των ισχυρών της Ε.Ε. και εδραιώνει τη θέση της ως γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης και ως πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας στην ευαίσθητη γειτονιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Αυτό συνέβη, όπως εξηγεί, «γιατί η ευκαιρία μας μέσα στην κρίση, ως κυβέρνηση που αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, ήταν η στροφή στη λογική, στη σοβαρότητα, στην υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό. Ήταν η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, και μεταξύ αυτών η εξωστρέφεια της οικονομίας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Οι μέχρι σήμερα καρποί της αξιοποίησης των ευκαιριών της κρίσης είναι υπαρκτοί και ορατοί».

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών στοιχειοθετεί όλα τα βήματα που συντέλεσαν σε αυτή την αλλαγή, όπως είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και η πύλη gov.gr, οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα παγκόσμιων κολοσσών όπως η Microsoft, Amazon, Pfizer, Cisco, Google, JP Morgan και σε τομείς αιχμής, καθώς και η έμφαση της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης στις ανανεώσιμες πηγές. «Μια επιλογή που αναβάθμισε εξαρχής το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, και που μεσούσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης σήμερα, είναι πιο καίρια από ποτέ», όπως λέει.

«Είναι»- προσθέτει ο κ. Φραγκογιάννης- «σε αυτό το πλαίσιο, οι στρατηγικές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα, ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, έργα στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έργα καθοριστικά και για τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία».

Στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, τονίζει τη σημασία του εμβληματικού project της «Έξυπνης και Βιώσιμης Αστυπάλαιας». «Ένα εγχείρημα που αγκάλιασα, προσωπικά, από την πρώτη στιγμή. Μια υποδειγματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Μια εικόνα από το μέλλον σήμερα, που σκιαγραφείται σε παγκόσμια πρώτη, σε ένα νησί της Ελλάδας», αναφέρει.

Τέλος ο κ. Φραγκογιάνννης αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της απόφασης στροφής στην καινοτομία και στήριξης του σχετικού ελληνικού οικοσυστήματος, με την ίδρυση του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, του Elevate Greece. «Ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στις 618 απασχολώντας περίπου 6.000 εργαζόμενους, αποτελεί πολλά υποσχόμενο τομέα με προοπτικές για σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς επιχειρήσεις», σημειώνει.

Και καταλήγει: «Όντως λοιπόν "οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες". Και όσο οι κρίσεις πληθαίνουν και παγκοσμιοποιούνται, τόσο οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα ώστε να διακρίνουμε μέσα στις κρίσεις αυτές, τις ευκαιρίες. Για την Ελλάδα και για το μέλλον όλων μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον από Σ. Αραβία για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σμυρλής σημείωσε πως στο κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Σμυρλής: Οι κεντρικοί άξονες του σχεδίου για την ελληνική εξωστρέφεια

Ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι, όπως και πέρυσι, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας δομείται γύρω από 3 στρατηγικούς άξονες: την ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Ανάπτυξη με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

«Το Σχέδιο είναι εθνικό» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η εξωστρέφεια αφορά όλους και τα θετικά αποτελέσματα της άσκησής της αποτυπώνονται στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικές ευκαιρίες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο ανοίγοντας νέους δρόμους για επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ισχυρό το ενδιαφέρον ισπανικών εταιρειών για συνεργασίες στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο

Σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρεται διεξοδικά και στα θέματα που συζητήθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.