ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέα εποχή στην ηλεκτρονική ενημέρωση των φορολογούμενων από την ΑΑΔΕ

Με ένα statement που θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να βλέπουν από το κινητό τους θα γίνεται η ενημέρωση για υποχρεώσεις και συναλλαγές.

Το τραπεζικό μοντέλο με τα ηλεκτρονικά statement για τις κινήσεις των λογαριασμών των πελατών τους ακολουθεί η ΑΑΔΕ, θέτοντας σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες την «Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης» που θα παρέχει πλήρη εικόνα στους φορολογούμενους για τις συναλλαγές τους με την εφορία.  

Η ενημέρωση για το φορολογικό λογαριασμό θα γίνεται με την έκδοση ηλεκτρονικού statement το οποίο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν στο κινητό τους τηλέφωνο και στο οποίο θα καταγράφονται οι οφειλές τους, οι δόσεις, οι επιστροφές φόρου, οι συμψηφισμοί καθώς και για τα ποσά που τους κατέβαλλε το Δημόσιο για αποζημιώσεις και επιδόματα.

Η νέα εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE και η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet. Μπαίνοντας στην εφαρμογή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν:

 • τα βεβαιωμένα χρέη εκτός ρύθμισης, όπως για παράδειγμα από τον ΕΝΦΙΑ, το ποσό της βεβαίωσης, τις πληρωμές, τους τυχόν συμψηφισμούς με επιστροφές και το υπόλοιπο της οφειλής στο τέλος του μήνα
 • το συνολικό ποσό της βεβαίωσης για το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, τις καταβολές και το υπόλοιπο της οφειλής
 • τυχόν οφειλές και πληρωμές για το φόρο μεταβίβασης ακινήτων
 • τα χρέη που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, τις δόσεις που έχουν πληρωθεί και τα ποσά που απομένουν για εξόφληση
 • τα ποσά που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως για παράδειγμα κέρδη από την φορολοταρία, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κ.α.
 • τις συνολικές συναλλαγές του μήνα που αφορούν πληρωμές, συμψηφισμούς, διαγραφές, εισπράξεις από το δημόσιο καθώς και τα υπόλοιπα των ρυθμισμένων η μη οφειλών.  

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προχωρά στην επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας και της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών με τις φορολογικές αρχές.

Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο μέσα στο 2022 θα υπάρξουν οι ακόλουθες δράσεις:

 • Δημιουργία πλατφόρμας για την υποβολή δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα
 • Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων
 • Επέκταση των υπηρεσιών «Τα αιτήματά μου» και «Τα ραντεβού μου» στα Τελωνεία
 • Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και σήμανση των εγγράφων της ΑΑΔΕ με QR Code για την επαλήθευση της εγκυρότητάς τους
 • Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς
 • Αυτόματη ενημέρωση Ε9 για τις δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω του myProperty  και ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία
 • Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών
 • Αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βρέχει» πρόστιμα 100 ευρώ από την εφορία για συγκεντρωτικές καταστάσεις

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες δέχονται πρόστιμα για καθυστερημένη ή μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2017, ενώ ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που παραγράφονται εντός του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ιδρύεται με 11 «κλικ» ατομική επιχείρηση από 13 Ιανουαρίου

Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να διαθέτει το φυσικό πρόσωπο διαθέτει έγκυρο και ενεργό ελληνικό ΑΦΜ. Ο ΕΦΚΑ θα ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ για την έναρξη της δραστηριότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφυγές κατά της εφορίας με ένα κλικ μέσα από νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές, αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεών τους.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα επιστρέψουν με τόκο τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα μέσα Ιουνίου βγαίνει ο λογαριασμός για τα επιστρεπτέα ποσά με «κούρεμα» έως και 75%, ενώ θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για παράνομη είσπραξη και όσοι εντοπιστούν θα επιστρέψουν εντόκως τα φθηνά δάνεια.