ΓΔ: 1413.23 0.00% Τζίρος: 46.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:20:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Γεωργαντάς : Πάνω από 350 εκατ. έδωσε ο ΕΛΓΑ για στήριξη των αγροτών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να στηρίζει τους παραγωγούς ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανάπτυξης.

Τους δύο άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η αγροτική παραγωγή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις αυξημένες επισιτιστικές ανάγκες, περιέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΟΚΕ, με θέμα: «Κλιματική κρίση και κοινωνικός διάλογος προς τη βιώσιμη μετάβαση».

Ο πρώτος άξονας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, αφορά την ενίσχυση της παραγωγής μέσω αύξησης των καλλιεργουμένων εκτάσεων και εισαγωγή στη διαδικασία των νέων τεχνολογιών που μπορούν να διασφαλίσουν την ενίσχυση αυτή, ενώ ο δεύτερος στην υιοθέτηση πρακτικών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Αναφερόμενος στη κλιματική αλλαγή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν ως πανδημία, με τις επιπτώσεις της να εκτιμάται ότι θα είναι δυσμενέστερες οιασδήποτε άλλης κρίσης όχι μόνο για την έντασή τους. Τόνισε πως για στήριξη των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές στη χώρα μας το 2021 ο ΕΛΓΑ δαπάνησε περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, με τα 190 από αυτά να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 160 από τον Οργανισμό.

Υποχρέωση του κράτους, όπως είπε, είναι να στηρίζει τους παραγωγούς, όχι μόνο γιατί είναι ασφαλισμένοι «αλλά γιατί πρέπει να κινηθεί η οικονομία και να έχουν οι αγρότες μας τα εφόδια για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία και, φυσικά, γιατί χρέος κάθε κυβέρνησης είναι να λαμβάνει μέτρα που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε επίσης για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο περιβάλλον- καινοτομία- ανταγωνιστικότητα. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, με την ανάπτυξη πολιτικών που θα ενισχύουν τη μετάβαση στη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, τη ορθότερη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών στην παραγωγή.

Τέλος αναφέρθηκε στις πολιτικές που αναπτύσσει το υπουργείο αναφορικά με τη στήριξη των νέων αγροτών με πρόγραμμα 520 εκατ. ευρώ και της βιολογικής παραγωγής με πρόγραμμα 707 εκατ. ευρώ, αλλά και κατασκευής αρδευτικών έργων ύψους 1,6 δισ. ευρώ. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πρόοδός μας, η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και της υγείας όλων μας και, βέβαια, η επιβίωσή μας ως ανθρώπινο είδος, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυγενάκης: Κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 95%.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατική αρωγή και για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο

Αποφασίστηκε επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), η οποία διαμορφώνεται κατ' ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβολή επιπλέον 26 εκατ. σε παραγωγούς που δεν έλαβαν προκαταβολή

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε παράλληλα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και τη δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 350 εκατ. οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για καιρικά φαινόμενα

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς υπάρχει ανάγκη για αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις καλλιέργειες.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Πιστώνονται στις 23 Δεκεμβρίου αποζημιώσεις 71 εκατ. ευρώ

Ο ασφαλιστικός οργανισμός για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» έχει καταβάλλει προκαταβολές και εξοφλήσεις πορισμάτων περίπου 160 εκατ. και όπως γνωστοποίησε η εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022.
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Διαμορφώνουμε την αντιμετώπιση ζημιών στην αγροτική παραγωγή

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις συγκεκριμένες ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες στην παραγωγή δήλωσε ότι «ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ, έχουμε προσλάβει επιπλέον δεκαέξι γεωτεχνικούς στο Ηράκλειο».