ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπό πίεση οι επιχειρήσεις, μείωση στις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων

Οι πολυεθνικοί όμιλοι με ισχυρή παρουσία σε αρκετούς κλάδους δύο φορές ως τώρα αναθεώρησαν επί τα χείρω τους στόχους τους για το σύνολο του έτους. Γιατί μειώνονται οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ.

Κατά περίπου 5%  μειώθηκε ο όγκος των πωλήσεων των καταναλωτικών προϊόντων στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ανεπαίσθητη είναι αύξηση της αξίας τους, παρά το γεγονός ότι έγιναν αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στο ίδιο διάστημα. Οι πληροφορίες αυτές περιγράφουν με έναν ίσως εξαιρετικά αφαιρετικό τρόπο το δράμα που βιώνουν ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι σύμφωνα με άλλες πηγές οι πολυεθνικοί όμιλοι των καταναλωτικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν ισχυρή παρουσία σε αρκετούς κλάδους, δύο φορές ως τώρα αναθεώρησαν επί τα χείρω τους στόχους τους για το σύνολο του έτους, περιορίζοντας όχι μόνο τις φιλοδοξίες τους, αλλά και τα διαθέσιμα κεφάλαια για την στήριξη των προϊόντων τους, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις - προμηθευτικές και λιανεμπορικές εισαγωγικές και παραγωγικές - του πιο σκληρού τμήματος της κατανάλωσης.

Μάλιστα πηγή της αγοράς μιλώντας προς το Business Daily έλεγε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν προϊόντα που που μπορεί να κάνουν πολύ περιορισμένες ετήσιες πωλήσεις, αλλά εφέτος «δεν πούλησαν σχεδόν τίποτα», όπως είναι π.χ. τα αποσμητικά χώρου. Αντιθέτως οι επιδόσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας γνωρίζουν «ημέρες δόξας». Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αύξησαν το μερίδιο τους κατά 60%, από 10% ανήλθαν στο 16% στο σύνολο των πωλήσεων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις του Lidl που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Έχει γίνει συμφέρουσα για πολλούς καταναλωτές η αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή των προϊόντων που  παράγονται για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι η διαφορά τιμής έναντι των αντίστοιχων επωνύμων είναι από 20% ως 30%.

Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη αναστάτωση στην αγορά των πρώτων υλών και του ενεργειακού περιβάλλοντος έχουν αποσταθεροποιήσει τις στρατηγικές επιλογές των επιχειρηματικών διοικήσεων. Δηλαδή οι συνεχείς επιβαρύνσεις δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό προωθητικών ενεργειών. Έτσι έχει περιοριστεί στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ο αριθμός των προσφορών. Προσφορές υπάρχουν αλλά είναι λιγότερες απ' ότι στο παρελθόν κι απ' όσες θα «επέβαλε η οικονομική καχεξία των καταναλωτών. Πόσο μάλλον όταν το εύρος της προσφοράς κινείται από 15% ως και 35%.

 O κ. Στέφανος Κομνηνός, αναλυτής αγοράς της εταιρείας Netrino, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, έλεγε προς το Business Daily πως «οι εταιρείες αυτή την περίοδο δεν μπορούν να προβλέψουν ποιο θα είναι το κλείσιμο της χρονιάς, αν θα έχουν ζημιές ή κέρδη, δεν μπορούν να υπολογίσουν το κόστος παραγωγής ή λειτουργίας τους, δεν μπορούν να τιμολογήσουν σωστά, οι ανατιμήσεις χτυπούν την ζήτηση και εν τέλει βαδίζουν στα τυφλά, κι ότι βγει». Και προσθέτει πως τα πράγματα είναι «πολύ χειρότερα» ακόμη κι από την περίοδο της ύφεσης και των μνημονίων, διότι «τότε υπήρχαν ακόμη επιλογές, τώρα κανείς δεν γνωρίζει ποια στρατηγική να ακολουθήσει».

Βέβαια μέσα σ΄ αυτό το ζοφερό περιβάλλον φαίνεται πως υπάρχει μία «νησίδα αισιοδοξίας» που δεν είναι άλλη από την τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η τουριστική κίνηση κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα, που κι αν ακόμη δεν πετύχει τις επιδόσεις του 2019, σίγουρα εκτιμούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, θα κυμανθεί πλησίον αυτών. Τούτο σημαίνει πως οι κατά τεκμήριο τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου κι όχι μόνο, θα βελτιώσουν τις αποδόσεις των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια των προμηθευτικών. Ως εκ τούτου το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα έχει ένα καλό τρίμηνο και θα μπορέσει να εξισορροπήσει τις απώλειες του τελευταίου τριμήνου του έτους, για το οποίο οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.

Έτσι με βάση τις εκτιμήσεις έγκυρων πηγών της αγοράς, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, η μείωση των πωλήσεων ως προ την αξία τους θα κυμανθεί από 2% ως 3%, ενώ η μείωση του όγκου των πωλήσεων θα διαμορφωθεί από 8% ως και 10%, ποσοστό σε κάθε περίπτωση θηριώδες. Πάντως ένα μέρος των απωλειών στους όγκους των πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ οφείλεται και στο γεγονός ότι η εστίαση επαναποκτά μέρος των πωλήσεων που είχε χάσει στην καραντίνα. Όμως η αναζωπύρωση της πανδημίας την τελευταία περίοδο – σε όφελος του ... τουρισμού – εκτιμούν πηγές της αγοράς πιθανόν να περιορίσει τις οικογενειακές εξόδους κι αυτό σε όφελος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αυτό θα φανεί στο επόμενο διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε έξαρση οι κλοπές στα σούπερ μάρκετ: Χάνουν έως 1% του τζίρου τους

Σε ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη όλης της χρονιάς υπολογίζεται το κόστος από τις κλοπές, που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών.
super market, trofima, emporio, prosfores
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος προσφορών στα σούπερ μάρκετ αλλά και νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων

Έως και το 50% των προϊόντων στα ράφια βγαίνουν σε προσφορά με όλο και μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων, την ώρα που οι προμηθευτές και οι αλυσίδες παύουν να συγκρατούν τις αυξήσεις στις τιμές. Στο 3% εκτιμάται ότι θα φθάσει η μείωση του τζίρου το 2022.
kafes-coffee-espresso
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» πωλήσεων στις κάψουλες εσπρέσο, σκληρός ανταγωνισμός στην αγορά

Μεγάλες ανακατατάξεις, καθώς ο στιγμιαίος καφές βρίσκεται στη δύση του και ο εσπρέσο κατακτά τη δεύτερη θέση. Σχεδόν κατά 9 φορές αυξήθηκε ο τζίρος στις κάψουλες από το 2016. Πολυεθνικές και μικρότερες εταιρείες δίνουν «μάχη» για μερίδια αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δύσκολη εξίσωση για τις εταιρείες: Υπεράσπιση μεριδίων αγοράς ή κερδών;

Να περάσουν στις πωλήσεις τα αυξημένα κόστη, ώστε να αποφύγουν τις ζημιές, προσπαθούν οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να αποφύγουν τη μείωση των μεριδίων τους στην αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ανταγωνισμός στο λιανεμπόριο, οι «άμυνες» και τα πλενεκτήματα των «μικρών»

Παρά τις δυσκολίες και την αποδυνάμωση της θέσης τους τα τελευταία χρόνια οι μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να διαθέτουν ορισμένα συγκριτικά πλεονακτήματα έναντι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ο μεγάλος κερδισμένος από το τουριστικό «τσουνάμι»

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, κερδισμένοι από το φετινό τουριστικό τσουνάμι αναδεικνύονται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οργανωμένο λιανεμπόριο. Απορροφούν το 15% με 20% της τουριστικής δαπάνης τα μικρά εμπορικά καταστήματα.