ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Σε ισχύ τα νέα πλαφόν στο ρεύμα, έρχονται ανατιμήσεις στη λιανική

Δημοσιεύθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής, ενώ ως τις 10 Ιουλίου ανακοινώνονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής από τους προμηθευτές. Δυνατότητα αλλαγής παρόχου θα έχουν οι καταναλωτές χωρίς επιβαρύνσεις και περιορισμούς.

Συμπληρώνεται το παζλ της νέας λειτουργίας της αγοράς ενέργειας με τις δύο υπουργικές αποφάσεις που ξεκαθαρίζουν τον μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με πλαφόν για κάθε κατηγορία τεχνολογίας, ενώ έως τις 10 Ιουλίου θα πρέπει οι πάροχοι να ανακοινώσουν τις νέες, ενιαίες χρεώσεις τιμολογίων που δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά θα είναι αρκετά τσιμπημένες.

Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ορίζει το πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής αλλά και η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που καθορίζει την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού από αύριο.Σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά τα πλαφόν αυτά δεν θα αλλάζουν ενώ για τις υπόλοιπες μονάδες θα ορίζονται σε μηνιαία βάση από τη ΡΑΕ.

Πιο αναλυτικά, με τις αποφάσεις αυτές αλλά και τις αμοιβές που ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα πλαφόν ανά τεχνολογία ορίζονται ως εξής:

  • για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ / μεγαβατώρα
  • για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ / μεγαβατώρα 
  • για τους λιγνίτες 208,29 ευρώ / μεγαβατώρα,
  • για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στα 292 ευρώ / μεγαβατώρα
  • για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου στα 408,47 ευρώ / μεγαβατώρα. Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι η απόδοση που έχουν οι μονάδες είναι μικρότερη, γι' αυτό και έχει υπολογιστεί τόσο μεγαλύτερο πλαφόν. 

Με τα πλαφόν αυτά, αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών στα τιμολόγια των καταναλωτών. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σημαντικές ονομαστικές ανατιμήσεις, που στη συνέχεια θα περιορίζονται μέσω των κρατικών επιδοτήσεων. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο, αν διαπιστώνουν υπερβολικές αυξήσεις, χωρίς να επιβαρύνονται με πέναλτι και χωρίς περιορισμό από την ενδεχόμενη ύπαρξη προηγούμενων οφειλών.

Όπως λένε πηγές της αγοράς, από τη στιγμή που τα υπερέσοδα θα φεύγουν απευθείας από εκείνους για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και οι τιμές της χονδρικής θα είναι καθορισμένες, ούτε οι καθετοποιημένοι παίκτες έχουν περιθώρια για να προχωρήσουν σε επιπλέον δικές τους εκπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, την Κυριακή 10 Ιουλίου, οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις στις τιμές κιλοβατώρας για τον Αύγουστο ενώ το σενάριο που ακούγεται περισσότερο είναι ότι θα δούμε στον βασικό πάροχο, στη ΔΕΗ. τιμολόγια που κινούνται από 46-50 λεπτά / κιλοβατώρα και στους εναλλακτικούς παρόχους πάνω από 40 λεπτά /κιλοβατώρα. Τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη από τα 35 λεπτά/κιλοβατώρα που ίσχυαν τον Ιούνιο αλλά και τον μήνα που διανύουμε συνυπολογίζοντας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει δηλώσει πως με τις κινήσεις αυτές «μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά. Ειδικά για ΜμΕ μέχρι 35kVA επίσης κατά 80%, ενώ η μείωση θα είναι μέχρι και 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα ληφθούν ειδικά μέτρα».

Για να καταφέρει, ωστόσο, η κυβέρνηση να πετύχει το στόχο η τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής να φθάνει τα 15 έως 17 λεπτά για οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνούν και το 1 δις ευρώ σε μηνιαία βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα νέα τιμολόγια στο ρεύμα: Οι παγίδες για τους καταναλωτές

Τη Δευτέρα δημοσιεύονται τα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Περιθώριο λίγων ημερών στους καταναλωτές για να αλλάξουν πάροχο. Πώς μπορούν να κάνουν τη σύγκριση με ηλεκτρονικό εργαλείο της ΡΑΕ.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει το «κούρεμα» άνω του 50% στη λιανική τιμή του ρεύματος

Ενεργοποιείται τον Ιούλιο το νέο σύστημα για την αγορά ενέργειας που θα «κόβει» τα υπερκέρδη των παραγωγών και θα αξιοποιούνται για την επιδότηση των καταναλωτών. Στόχος, να πέσει η τιμή λιανικής από 0,23 στα 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώνονται» οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχεται ενίσχυση για βενζίνη

Στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθεί τον Απρίλιο η επιδότηση των λογαριασμών λόγω των ρεκόρ στην τιμή. Ενίσχυση σε ευάλωτους για τη βενζίνη εξετάζει η κυβέρνηση. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό.