ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis-tsouka
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας και Ρουμανίας στην ενέργεια

Στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Ίονελ Τσούκα υπογράμμισαν τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται σε χώρα-κόμβο μεταφοράς ενέργειας.

Την αμοιβαία βούλησή τους για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων καθώς και τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία για την αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων ειδικά στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του της Ρουμανίας, Νικολάε Ίονελ Τσούκα.

Στη συζήτηση που είχαν υπογράμμισαν τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα λόγω θέσης, υποδομών και δυνατότητας διασυνδέσεων, αναδεικνύεται σε χώρα-κόμβο μεταφοράς ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ασχολήθηκαν ακόμη με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την επισιτιστική ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει με ελληνικά πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κατεύθυνση προς την οποία θα βρίσκονται σε συντονισμό.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την έμπρακτη στήριξη της Ρουμανίας στις περσινές πυρκαγιές, καθώς και για την αποστολή στη χώρα μας, στις αρχές Ιουλίου, 28 πυροσβεστών από τη Ρουμανία και οκτώ ειδικών οχημάτων. Ο κ. Τσούκα εξέφρασε μάλιστα την ετοιμότητα της Ρουμανίας να συνδράμει την Ελλάδα με περισσότερους πυροσβέστες, αν χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε πως σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή η χώρα μας μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια της Ρουμανία γιατί η διάθεση συνδρομής είναι αμοιβαία. Ανέφερε πως στη συνάντηση τέθηκαν βραχυπρόθεσμοι αλλά και μακροπρόθεσμοι στόχοι. Επίσης ότι, συζητήθηκαν ζητήματα που συνδέονται με την ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Πώς το ευρωπαϊκό εμπόριο θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ θα πρέπει να επιταχυνθεί μία συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για δημιουργία μίας ενεργειακής ένωσης που θα καλύπτει μέρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Oikonomou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείει η κυβέρνηση τις υποχρεωτικές διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις ανατιμήσεις είναι ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη.