ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχητική αύξηση οφειλετών στο Δημόσιο κατά 800.000 τον Μάιο

Πάντως, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν τον Μάιο δεν προβληματίζουν, καθώς ήταν περιορισμένα καθώς ανήλθαν σε μόλις 314 εκατ. ευρώ, ωστόσο προβληματίζει ο αριθμός των οφειλετών.

Άνοδο που φτάνει το 20% σημείωσαν οι οφειλέτες του Δημοσίου καθώς τον Μάιο έφτασαν συνολικά τα 4,74 εκατ. ΑΦΜ. Μια αύξηση που αντιστοιχεί σε 800.000 περισσότερους οφειλέτες σε σχέση με τα 3,94 εκατ. ΑΦΜ που ήταν τον Απρίλιο, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου ενόψει και της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής που βεβαιώθηκε αυτές τις ημέρες.

Πάντως, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν τον Μάιο δεν προβληματίζουν, καθώς ήταν περιορισμένα καθώς ανήλθαν σε μόλις 314 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, εξέλιξη που δείχνει μάλλον πως πρόκειται για χρέη πολύ μικρού ύψους.  Ωστόσο προβληματίζει ο αριθμός των οφειλετών, καθώς την αντίστοιχη περίοδο το 2021 πάντως το πλήθος των οφειλετών ήταν 3.905.073 ΑΦΜ, μειωμένο κατά 21,5% σε σχέση με Μάιο 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πεντάμηνο του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν τα 4,037 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 39,2% από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι που είχε φθάσει τα 2,901 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό τα 3,73 δισ. ευρώ αφορούν μη καταβολή φόρων. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος συμπεριλαμβάνεται και η ακραία τιμή ενός μόνου οφειλέτη, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στις συγκρίσεις των δύο περιόδων θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ότι το 2021 υπήρχαν περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένο έως και 28% το κούρεμα οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ, με το μέσο κούρεμα οφειλών να είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες - χρηματοδοτικούς φορείς.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδυνατούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους

Όπως επισημαίνει έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το 87% των επιχειρήσεων εμφανίζει οφειλές σε Δημόσιο και τράπεζες. Μεγάλο αγκάθι τα επιτόκια και οι προσαυξήσεις αλλά και ο αριθμός δόσεων αποπληρωμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ποια είναι τα νέα της εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, γεμίζουν τον «οπλοστάσιο» του ελεγκτικού μηχανισμού, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και την διεύρυνση των φορολογικής βάσης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θέλουν τόκους και προσαυξήσεις στην προεξόφληση οφειλών οι έμποροι

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στον υπ. Οικονομικών ζητά να σταματήσει η πρακτική της ΑΑΔΕ σημειώνοντας ότι συνιστά αντικίνητρο για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών