ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ypertameio

Υπερταμείο: Διάκριση στο παγκόσμιο GSR Scoreboard 2022 για την Ελλάδα

Ένα σημαντικό επίτευγμα της χώρας μας, καθώς οδηγήθηκε στις υψηλότερες θέσεις της λίστας, λόγω της ανταπόκρισης που επέδειξε το Υπερταμείο να υιοθετήσει κριτήρια βιωσιμότητας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Η Ελλάδα διακρίνεται στο Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard και δίνει το παράδειγμα για την ορθή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, με κριτήρια βιωσιμότητας παγκοσμίως.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας, ως προς τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, λαμβάνουν αναγνώριση καθώς - για πρώτη φορά - η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των χωρών με την ταχύτερη ανάπτυξη, ως προς την ορθότερη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων με κριτήρια ESG, που σχετίζονται µε το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (Environmental, Social και Governance). Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της χώρας μας, καθώς οδηγήθηκε στις υψηλότερες θέσεις της λίστας, λόγω της ανταπόκρισης που επέδειξε το Υπερταμείο να υιοθετήσει κριτήρια βιωσιμότητας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα, κατέλαβε την 28η θέση και GSR Rating 60%, ανάμεσα σε 100 χώρες που συμμετέχουν στον Πίνακα Αποτελεσμάτων - Scoreboard GSR 2022, ο οποίος αξιολογεί την πρόοδο της Διακυβέρνησης, της Βιωσιμότητας και της Ανθεκτικότητας (Governance, Sustainability & Resilience of State-Owned Investors) των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων και Δημόσιων  Συνταξιοδοτικών Ταμείων ανά τον κόσμο. 

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η αναγνώριση της Ελλάδας καταδεικνύει τον ρόλο του Υπερταμείου στην ορθή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Από το 2021 το Υπερταμείο αποτελεί ενεργό μέλος του ΟPSWF (One Planet Sovereign Wealth Funds), όπου, από κοινού με άλλα κορυφαία παγκόσμια Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία, στοχεύουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μία βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα, επιβραβεύει τη συνεχή εξέλιξη του Υπερταμείου στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας.  

Ο Πίνακας Μετρήσεων – Scoreboard GSR αποτελεί ένα «βαρόμετρο» που αξιολογεί τις βέλτιστες πρακτικές, με κριτήρια αυστηρά και αμερόληπτα.   Από τη φετινή αξιολόγηση, προέκυψε  ότι οι κυρίαρχοι επενδυτές καταβάλλουν προσπάθεια να γίνουν πιο διαφανείς και βιώσιμοι, ωστόσο, η ανθεκτικότητα εξακολουθεί να είναι μια εξελισσόμενη έννοια που θα δοκιμαστεί ξανά, υπό το τρέχον οικονομικό περιβάλλον.  

To, δε, ποσοστό 60% προκύπτει από τη συσχέτιση του GSR σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων παραμέτρων και με την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας για το δημόσιο χρέος, όπως μετρήθηκε από τους οργανισμούς Standard & Poor's, Moody's και Fitch Ratings, οι οποίοι βαθμολόγησαν αλφαριθμητικά την Ελλάδα με ΒΒ/ΒΑ2, (σε εύρος βαθμολογίας από D ως AAA). Η αξιολόγηση αυτή από τους τρεις κορυφαίους παρόχους διαφανών και ανεξάρτητων αξιολογήσεων στις αγορές κεφαλαίων και εμπορευμάτων παγκοσμίως, ισοδυναμεί με μια εξαιρετικής βαρύτητας αναγνώριση για την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών στη χώρα μας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημερίδα από το Υπερταμείο διοργανώνεται στην 86η ΔΕΘ

Είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ θα υπάρχει και μετάδοση μέσω live streaming και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, όπως και στελέχη της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «Τειρεσίας» από το κράτος για την έγκριση όλων των νέων δανείων

Με νέο νομοσχέδιο ιδρύονται φορέας πιστοληπτικής αξιολόγησης και ενιαίο μητρώο όπου θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των δανειοληπτών. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2,9 δισ. για μέτρα στήριξης. Νέοι κανόνες ελέγχου των εταιρειών του Υπερταμείου.,
Diagonismos-Aerodromio-Kalamatas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Το Υπερταμείο προτίθεται να προσελκύσει και να αναθέσει τη λειτουργία του αεροδρομίου σε έμπειρους επενδυτές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σε δύο φάσεις θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώρυγα Κορίνθου: Αυξημένες διελεύσεις τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο, που θα ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος και η διέλευση των πλοίων θα είναι πολύ περιορισμένη, η Διώρυγα θα διακόψει τη λειτουργία της για διάστημα λίγων μηνών, με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του έργου.