ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
Φωτο: Unsplash

Διψήφιες αυξήσεις σε ενοίκια και τιμές πώλησης ακινήτων στην Αττική

Παραμένουν σε ανοδική τροχιά και στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι τιμές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos. Ποιες είναι οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η ανοδική πορεία των τιμών για αγορά και ενοικίαση κατοικίας με την Αττική να εμφανίζει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν στον Πειραιά (11,9%), στον Δήμο Θεσσαλονίκης (11,7%), στον Νομό Λάρισας (11,3%), στα νότια προάστια της Αθήνας (10,9%) και στη Χαλκιδική (10,8%).

Όσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας, μεγαλύτερες αυξήσεις για το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων στο υπόλοιπο Αττικής (16,2%), στα ανατολικά (14,3%), βόρεια (9,1%) και νότια προάστια της Αθήνας (5,9%), στον Πειραιά (11,1%) και στα προάστιά του (6,9%).

Σημειώνεται ότι, τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση κατοικιών, παρατηρείται γενικότερη αύξηση των ζητούμενων τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι, με την ανοδική αυτή τάση – η οποία είχε διαπιστωθεί και στην ανάλυση του πρώτου τριμήνου – να επιβεβαιώνεται παρά τις λιγοστές περιπτώσεις μείωσης της μέσης ζητούμενης τιμής.

Αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης σε όλα τα προάστια

Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αρκετές περιοχές με τάση αύξησης της μέσης ζητούμενης τιμής εντοπίζονται στον Πειραιά και τα νότια προάστια της Αθήνας, στοιχείο το οποίο πιθανόν σχετίζεται με την αναβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών στο πλαίσιο αφενός της κατασκευής νέων σταθμών μετρό στον Πειραιά και αφετέρου της υλοποίησης έργων στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα. 

Ειδικότερα:

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο πώλησης κατοικιών αφορούν περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας όπως η Καλλιθέα (19%), το Μοσχάτο (16,3%), το Παλαιό Φάληρο (14,7%) και ο Άλιμος (15,8%). Ανοδική πορεία παρουσιάζεται και σε περιοχές του κέντρου όπως το Παγκράτι (15,9%) και τα Σεπόλια (15,4%), στα δυτικά (Αιγάλεω: 20,3%) και στα βόρεια προάστια (Αγία Παρασκευή:14,9%), καθώς και στο υπόλοιπο Αττικής (Ραφήνα: 17,2%).  

Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε περιοχές των νοτίων προαστίων όπως η Βάρη – Βάρκιζα (15,6%), η Βουλιαγμένη (14,8%) και το κέντρο - λιμάνι του Πειραιά (14,7%). Ακόμη, η Κηφισιά: 17,9% και Νέα Ερυθραία: 12,5% στα βόρεια και το Παγκράτι (14,1%) στο κέντρο έχουν επίσης σημειώσει ιδιαίτερη αύξηση.  

Οι πιο ακριβές και οικονομικές περιοχές στην Αττική

Στις ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας, με βάση τη μέση ζητούμενη τιμή το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εντοπίζονται κυρίως δήμοι των νοτίων προαστίων όπως η Βουλιαγμένη, η Βούλα, ο Άλιμος, η Γλυφάδα και το Ελληνικό, ενώ δε λείπει το Ιστορικό Κέντρο, η περιοχή του Λυκαβηττού -  Κολωνάκι και η Φιλοθέη. Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας είναι, μεταξύ άλλων, τα Άνω Λιόσια, η Αγία Βαρβάρα, τα Ταμπούρια-Αγία Σοφία, καθώς και περιοχές στο υπόλοιπο της Αττικής, όπως ο Ωρωπός και η Σκάλα Ωρωπού.

Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικίας, η οποία απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα δεδομένης της ανοδικής τάσης των τιμών, οι πιο οικονομικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι το Κερατσίνι, το Ίλιον, η Νίκαια και τα Πατήσια. Από την άλλη, στις ακριβότερες περιοχές για το ίδιο διάστημα συγκαταλέγονται η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το Παλαιό και Νέο Ψυχικό, το Ιστορικό Κέντρο και το Ελληνικό.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές στην Θεσσαλονίκη

Αναφορικά με τον δείκτη τιμών στη συμπρωτεύουσα, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου είναι, μεταξύ άλλων η Καλαμαριά, η Πυλαία, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Τούμπα. Οι οικονομικότερες περιοχές εντοπίζονται στα προάστια της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις περιοχές Λαγκαδάς, Εχέδωρος, Μυγδονία, Αμπελόκηποι, Επανομή και Βασιλικά

Ως προς την ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή παρατηρείται σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως το κέντρο, οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια, η Πυλαία, ο Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, το Φάληρο-Ιπποκράτειο και η Άνω Πόλη. Από την άλλη, το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι οικονομικότερες περιοχές εντοπίζονται στα προάστια και συγκεκριμένα στον Δήμο Μίκρας, το Ωραιόκαστρο, τη Σταυρούπολη, τους Αμπελόκηπους, τη Θέρμη και τον Εύοσμο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πιο περιζήτητες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Πιο περιζήτητη περιοχή για αγορά σπιτιού το 2020 ήταν το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, ενώ στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο και η Τούμπα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών, όσο και των αγοραστών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά ακινήτων για αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ακαδημία της εταιρείας real estate, newdeal, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων πιστεύουν ότι ένα ακίνητο αξίας έως 300.000 ευρώ μπορεί να πουληθεί μέσα σε έξι μήνες.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέχεια του ράλι τιμών στις κατοικίες, σχεδόν διψήφια αύξηση στην Αθήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Αθήνα η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στο α' τρίμηνο του 2022 έφτασε το 9,7% και το 8,3% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η άνοδος έφτασε το 6,4%.