ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων
Φώτο: Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Νέο «πακέτο» 400 εκατ. σε startup: Πώς θα δοθούν στις επιχειρήσεις

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαθέσει κεφάλαια όχι απευθείας στις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά σε νέα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου και θα λαμβάνει συμμετοχή έως 50%.

Με στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη των νέων μονόκερων (νεοφυείς επιχειρήσεις με αξία άνω των 1 δισ. ευρώ) και να παίξει δημιουργικό ρόλο στην ενίσχυση πολλών επιχειρηματικών «διαμαντιών» που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά δεν έχουν ανοίξει τα φτερά τους στο εξωτερικό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE – πρ.TANEO) ετοιμάζεται να «ρίξει» στην ελληνική αγορά κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η ανάδειξη των νέων success stories, μετά τα πρόσφατα των Accusonus και Viva Wallet, κάτι που θα γίνει μέσω κοινοπρακτικών επενδύσεων με ιδιώτες και funds σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης μιας εταιρείας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων.

Την ίδια ώρα φιλοδοξεί να κινητοποιήσει και να μοχλεύσει άλλα τόσα κεφάλαια, πολλαπλασιάζοντας την επενδυτική δύναμη, με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων από κλάδους με τεράστιο growth όπως τρόφιμα, τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, logistics, συσκευασία κ.α.

Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα Q-Equity fund of funds, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης Ελλάδα 2.0, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του εργαλείου Equity Platform του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU αλλά και του ελληνικού Δημοσίου.

Στόχος είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ως ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του ελληνικού επιχειρείν. Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος επενδυτικής εμπιστοσύνης για την ενεργοποίηση των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως παρά την άνοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 5-6 χρόνια, το εγχώριο οικοσύστημα στον τομέα του private equity παραμένει σε πολύ χαμηλή διείσδυση στη «πίτα» των επενδύσεων συγκριτικά με άλλες, ώριμες στον τομέα αυτό χώρες, με τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης να είναι τεράστια.

Ο ρόλος της ΕΑΤΕ παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη το βράδυ με θέμα «Επενδύοντας στην ανάπτυξη και χρηματοδοτώντας την καινοτομία – Ο ρόλος της ΕΑΤΕ», με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, του προέδρου της ΕΑΤΕ Χάρη Λαμπρόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου της ΕΑΤΕ Αντιγόνης Λυμπεροπούλου.

Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 50%, σε νεοϊδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital funds/ private equity funds) που θα επενδύουν μέσω equity / quasi equity εργαλείων σε επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χάρης Λαμπρόπουλος, οι κινήσεις αυτές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την ώθηση επιχειρήσεων που είναι ώριμες επιχειρηματικά ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα πέρα από τα σύνορα της ελληνικής αγοράς, αλλά συνάμα και κέρδη για τα κρατικά ταμεία αφού οι αποδόσεις είναι σημαντικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ μέσω εννέα συνολικά mandates, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον καινοτόμο σχεδιασμό τους, τη συμπληρωματικότητά τους και το εύρος που καλύπτουν.

Όπως τόνισε, η ΕΑΤΕ έχει τη δυνατότητα να κάνει απευθείας επενδύσεις, όμως αυτό θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά προς τα funds αποδυναμώνοντας πιθανότητα τη δυναμική της προσέλκυσης κεφαλαίων. Έτσι, συμμετέχει με εστιασμένες κινήσεις στα funds, αυξάνοντας το επενδυτικό τους εκτόπισμα και λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, σήμερα η ΕΑΤΕ συμμετέχει σε 13 επενδυτικά σχήματα, στα οποία έχει δεσμεύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των σχημάτων αυτών ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ. Στην ΕΑΤΕ έχουν γίνει 88 αιτήσεις για σύσταση funds και έχει καταλήξει στις 13 εξ αυτών, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκονται και άλλες προτάσεις. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, μέσω της επενδυτικής πλατφόρμας Equifund που μόχλευσε 500 εκατ. ευρώ, έχουν στηριχθεί 128 επιχειρήσεις και 141 επενδυτικά σχέδια δημιουργώντας 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Συμβάλλουμε στο να χτιστούν οι επόμενες μεγάλες εταιρείες του μέλλοντος που θα φέρουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης. Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε και ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύεται από το επενδυτικό κύμα προς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι συνολικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα είναι περίπου στο 24% των επενδύσεων που έχουν στα τελευταία 45 χρόνια.

Συμπράξεις με εγχώρια και διεθνή σχήματα

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη του τομέα των private equity και venture capital, καθώς EATE, Jeremie, EquiFund και Business Angels έχουν δημιουργήσει πάνω από είκοσι ομάδες διαχείρισης επενδυτικών ταμείων, με την ΕΑΤΕ να έχει 39 επενδύσεις στο ενεργητικό της, 127 μέσω EquiFund και 63 μέσω Jeremie.

Παράλληλα, η ΕΑΤΕ κάνει και business development έχοντας αναπτύξει στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, έχει διευρύνει τη συνεργασία της με τη Mubadala κατά 400 εκατ. ευρώ και διατηρεί μνημόνιο συνεργασίας με την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Επιπλέον, συμμετέχει σε πανευρωπαϊκό μηχανισμό "scale up initiative" για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών τεχνολογικών scale-ups με 100-200 εκατ. ευρώ ενώ διαχειρίζεται και το Ταμείο Φαιστός - 5G, με συμμετοχή 100 εκατ. ευρώ.

Έδωσαν το «παρών» στελέχη της αγοράς

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μιλώντας σε σειρά από ενδιαφέροντα πάνελ εξέχοντα στελέχη ελληνικών funds και private equities όπως ο Αλυσσανδράτος Διονύσιος, Chairman & CEO Sirec Energy Capital Partners S.A. /EuSIF, Ανδριόπουλος Γιώργος, Vice President Partners Group, Δημόπουλος Γιώργος, Partner and Co-Founder Venture Friends, Δοξιάδης Αρίστος, Partner Big Pi Ventures, Κούλης Νίκος, CEO Deca Investments / Diorama, Μαυρίδης Γιώργος, Founding Managing Partner Southbridge Advisors, Παπαδόπουλος Γιάννης, Senior Partner EOS Capital Partners / President HVCA, Παπασούλη Βιβή, Mandate Manager Greece European Investment Fund, Πραματάρη Κατερίνα, Partner Uni.Fund, Παπαγεωργίου Παντελής, Partner Elikonos Capital, Ταμβακάκης Απόστολος, Managing Partner EOS Capital Partners, Τζιραλής Γιώργος, Partner Marathon Venture Capital, Τζωρτζακάκης Αντώνης, CEO 5G Ventures S.A., Τσάκωνας Ίων CEO Piraeus Equity Partners κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάζεψαν» 874 εκατ. οι ελληνικές startup, ποια πήρε τα περισσότερα

Παρά το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνει η αύξηση των επιτοκίων, διατηρείται το ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα. Η Runway άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει αποτίμηση 1,5 δισ. δολ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δύναμη πυρός» 750 εκατ. ευρώ σε τρία νέα funds για την καινοτομία

Τα επενδυτικά οχήματα θα δημιουργηθούν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, με βασικό στόχο την ενίσχυση πρωτοβουλιών στον τομέα της βιοτεχνολογίας.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά «χρυσοί» κλάδοι των startups που έχουν μαζέψει 4 δισ. ευρώ

Εκπαίδευση, Βιοεπιστήμες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Ανάλυση Δεδομένων, Υπηρεσίες Ποιοτικής Διαβίωσης, Αγροδιατροφή και Αμυντικά Συστήματα είναι οι κλάδοι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει σε άντληση χρηματοδότησης.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζεύουν λεφτά κόντρα στη διεθνή πτώση οι ελληνικές startup εταιρείες

Παρά τη μεγάλη μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων που κατευθύνονται διεθνώς στις νεοφυείς εταιρείες, το ελληνικό οικοσύστημα συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές. Ποιες είναι οι εταιρείες που ξεχωρίζουν.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερη χρηματοδότηση για τις startups, διορθώνονται οι αποτιμήσεις

Οι υπερβολές που δημιουργήθηκαν και στις ΗΠΑ οδηγούν σε «ξεφούσκωμα» των αποτιμήσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ στις νέες συνθήκες εκτιμάται ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές.