ΓΔ: 1199.2 -0.84% Τζίρος: 26.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:07:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Νέα πνοή στις έρευνες στην Κρήτη, συμφωνία ΕΛΠΕ με την Exxon

Αναλαμβάνει το δρόμο του operator η ExxonMobil ξεκλειδώνοντας τις έρευνες στη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη που είχαν μείνει στον αέρα μετά την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies.

Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες για φυσικό αέριο στη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη μετά την ανακοίνωση ότι η ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στην περιοχή, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies.

Πλέον, η αμερικανική ExxonMobil έχει συγκεντρώσει το 70% του μεριδίου στην περιοχή η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου που κατείχε η ΤotalEnergies και 30 % για τα ΕΛΠΕ, μέσω των θυγατρικών που έχει συστήσει για τις έρευνες στις δύο περιοχές. Όπως είναι γνωστό, στις περιοχές έρευνας εκκρεμεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Πρόκειται για περιοχές έκτασης 20,058.4 τετρ.χλμ (Δυτικά της Κρήτης) και 19,868.37 τετρ.χλμ (Νοτιοδυτικά της Κρήτης). Και στις δύο περιοχές είχε γίνει μια πρώτη σειρά σεισμικών ερευνών το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιθανότητες για έρευνες στην περιοχή είχαν παγώσει μετά την αποχώρηση της Total Energies από το σχήμα ενώ ισχυρές ήταν οι φήμες και για ενδεχόμενη αποχώρηση και της ExxonMobil. Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης της γαλλικής Total Energies που κατείχε το 40% της κοινοπραξίας και το ρόλο του operator, υπήρχε έντονη φημολογία για αντίστοιχη αποχώρηση και της αμερικανικής ExxonMobil που επίσης κατέχει το 40%. Για την περίπτωση του μεριδίου της Total Energies, τα ΕΛΠΕ έχουν εκδώσει σχετική ανακοίνωση απαντώντας σε δημοσιεύματα για το μέλλον της κοινοπραξίας, όπου σημειώνουν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα για την διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.

Πληροφορίες ήθελαν τα ΕΛΠΕ να συζητούν για να αναλάβουν το μερίδιο της γαλλικής εταιρείας και το ρόλο του operator ώστε να δοθεί χρόνος για να αναζητηθούν και νέοι πιθανοί εταίροι και να μη χρειαστεί να επιστραφούν τα δύο μπλοκ στο Δημόσιο, όπως ορίζεται στις συμβάσεις. Χαρακτηριστική των προθέσεων των ΕΛΠΕ να δοθεί λύση και να προχωρήσουν οι έρευνες ήταν και η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη στις αρχές Απριλίου, όταν ακόμα η αποχώρηση της Τotal βρισκόταν στο επίπεδο των φημών, που είχε σημειώσει ότι τα ΕΛΠΕ είναι στην περιοχή και θα παραμείνουν «είτε με τους ίδιους συνεταίρους είτε με άλλους».  Ωστόσο, πηγές που γνώριζαν το θέμα άφηναν ένα παράθυρο για το πόσο αυτή η φημολογία μπορεί τελικά να μην επιβεβαιωθεί, μετά και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. 

Πάντως, και από την πλευρά της Διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ,  Αριστοφάνης Στεφάτος, εκτίμησε ότι θα χρειαστούμε επενδυτή να ενισχύσει την προσπάθεια μετά την αποχώρηση της TOTAL κι ενώ απομένουν στην περιοχή η Exxon και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό η ΕΔΕΥ πραγματοποιεί και κινήσεις προς δυνητικά ενδιαφερόμενους διεθνείς ομίλους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι έρευνες και να ανοίξει μία νέα σελίδα στην ιστορία των ερευνών για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και, ειδικότερα, φυσικού αερίου επιχειρώντας να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες και αναβαθμίζοντας τα έργα αυτά σε έργα στρατηγικής σημασίας.

Ποιο το χρονοδιάγραμμα που δίνει η ΕΔΕΥ

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, για την «πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων» στα δύο μεγάλα «οικόπεδα» στη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη προβλέπονται οι 2D έρευνες τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 και τις 3D σεισμικές έρευνες το φθινόπωρο του 2024. Σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, η παραγωγή θα μπορούσε να εκκινήσει από το τέλος του 2029. Σημειώνεται ότι αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί πριν την αποχώρηση της Total και πλέον θεωρείται ξεπερασμένο, καθώς θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σχετικά με τα άλλα κοιτάσματα στη χώρα, η πιο ώριμη παραχώρηση είναι η χερσαία περιοχή «Ιωάννινα» όπου έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα με πρόσκτηση 400 χλμ δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και έχει εντοπιστεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης. Ήδη με ανακοίνωσή της η Energean που διαχειρίζεται το χερσαίο οικόπεδο στα Ιωάννινα αναφέρει ότι η ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 και, παράλληλα, προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στη θαλάσσια παραχώρηση του Block 2βορειοδυτικά της Κέρκυρας, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους. Για το οικόπεδο ατυτό που «τρέχει» η κοινοπραξία Energean και τα ΕΛΠΕ, μετά την αποχώρηση της Total η κοινοπραξία αποφάσισε να προχωρήσει απευθείας στα τρισδιάστατα δεδομένα – 3D τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 ώστε στις αρχές του 2024 να υπάρξει η απόφαση για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση. Σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, η παραγωγή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2027 ή τις αρχές του 2028.

Στο block 10 και στην περιοχή  «Ιόνιο» έχουν ολοκληρωθεί από τα ΕΛΠΕ οι 2D σεισμικές έρευνες και μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων από την εταιρεία έως το τέλος του 2023 θα ξεκαθαριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος για τις 3D σεισμικές μελέτες και στις αρχές του 2024 τα ΕΛΠΕ θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση. Η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, στις αρχές του 2028.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Τσούνης: Η Ελλάδα κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ στον τομέα των ΑΠΕ έπειτα από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει. Υπογράμμισε τις υποδομές της χώρας για το φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος από τα αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται στους Δήμους για την εκτέλεση τοπικών έργων και στους κατοίκους των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά.
RWE-Fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι εξαγορές στις ΑΠΕ μεταβάλλουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας

Στον τομέα των ΑΠΕ η εξαγορά έτοιμων - σε λειτουργία - μονάδων ή σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης εξασφαλίζουν για τον αγοραστή ταχύτερη ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στηρίζουν το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούν με εντολή της διοίκησης έκτακτες επιθεωρήσεις του εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς ο οποίος καταπονείται από τις υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν προληπτικά τυχόν βλάβες.