ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ντόμινο με το φυσικό αέριο φοβούνται οι γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα

Κίνδυνος συρρίκνωσης της παρουσίας γερμανικών πολυεθνικών στην Ελλάδα, εάν μειωθεί η παραγωγή στη Γερμανία λόγω έλλειψης φυσικού αερίου. Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται.

Στα «κόκκινα» βρίσκονται στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι γερμανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ελληνική αγορά, ενόψει του άμεσου ή βραχυπρόθεσμου κινδύνου να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Αν και οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο φαίνεται να απομακρύνουν τον άμεσο κίνδυνο διακοπής -δηλαδή σήμερα-, ωστόσο όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είτε ως θυγατρικές γερμανικών πολυεθνικών είτε ως εισαγωγικές γερμανικών προϊόντων, έχουν προχωρήσει σε σχέδια έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι η αποθήκευση αερίου δεν είναι, ακόμη τουλάχιστον, στα αναγκαία επίπεδα. Σχετικά είχε γράψει ημερών το BD γι΄ αυτά τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη από πολυεθνικές με δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Μιλώντας προς το BD ο κ. Θανάσης Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνο – Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επιβεβαίωσε ότι όλες οι γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν καταρτίσει ή καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης –δεν είναι σαφές με βάση τις εξελίξεις αν πρόκειται για το plan A ή το plan b. Αυτά τα σχέδια αφορούν κατά κύριο λόγο την «απόσυρση» προϊόντων –η αξιολόγηση τους είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία, που αφορά αποκλειστικά την κάθε εταιρεία με βάση τις δικές της προτεραιότητες και στόχους- από την αγορά, εφόσον η παραγωγή τους σταματήσει στη Γερμανία. Δηλαδή προϊόντα τα οποία παράγονται στη Γερμανία και εισάγονται στην Ελλάδα κι όχι προϊόντα γερμανικών εταιρειών που παράγονται στην ελληνική αγορά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει η δυνατότητα ένα τμήμα κάποιων προϊόντων να μεταφερθεί σε ελληνικά εργοστάσια, ο κ. Κελέμης θεωρεί ότι αυτό είναι μάλλον δύσκολο, δεδομένου ότι και σ΄ αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για προϊόντα commodities, που πιθανόν οι πρώτες ή βοηθητικές ύλες να προέρχονται από την Γερμανία. Άρα και πάλι το πρόβλημα παραμένει. Όπως εξήγησε ο κ. Κελέμης, για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα η γερμανική παραγωγή πρέπει οι αποθηκευτικοί χώροι του φυσικού αερίου να είναι γεμάτοι κατά 80%, ενώ σήμερα είναι 60% και πρέπει να συνυπολογιστεί και η τρέχουσα κατανάλωση του. Βέβαια γίνονται κινήσεις, πρόσθεσε, με την χρησιμοποίηση του άνθρακα, της πυρηνικής ενέργειας ή την αγορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Το διάστημα των επόμενων μηνών σίγουρα θα είναι κρίσιμο, ωστόσο ο γενικός διευθυντής του Ελληνο – Γερμανικού Επιμελητηρίου -ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα θεσμικά κέντρα στα οποία υπάγεται το επιμελητήριο στη Γερμανία, δηλαδή με το υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής και το Ένωση Επιμελητηρίων– εκτιμά ότι στην εκδοχή του κακού σεναρίου, η γερμανική εμπορική παρουσία στην ελληνική αγορά θα συρρικνωθεί, «κι αυτό θα είναι καταστροφικό», διότι όπως σημειώνει «η ζήτηση θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και μειωμένη, και άλλες εταιρείες θα έρθουν να καλύψουν τις ανάγκες της».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνικές ακυρώσεις κρατήσεων από Γερμανία, «καμπανάκι» για τον τουρισμό

Ακυρώσεις που αντιστοιχούν στο 10% των αναμενόμενων αφίξεων από τη Γερμανία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Έντονος ανταγωνισμός από την Τουρκία. Φόβοι ότι θα διαψευσθούν οι προβλέψεις για ρεκόρ φέτος.
germany-recession
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την κρίση θέτουν σε εφαρμογή οι γερμανικές εταιρείες

Ο επόμενος χειμώνας θα λειτουργήσει σαν πειραματικό εργαστήρι για να διαμορφωθούν πιο στέρεες επιχειρηματικές στρατηγικές στα επόμενα επίσης – απ΄ότι φαίνεται – δύσκολα χρόνια.   
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών Ελλάδας και Γερμανίας

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειο Γούναρη η νέα διοίκηση αναλαμβάνει έργο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε οριακά η κατανάλωση με ώθηση από private label και προσφορές

Οριακά αυξημένος στο επτάμηνο ο όγκος πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, ενώ ο πληθωρισμός έφερε αύξηση της αξίας κατά 9,8%. Με γοργό ρυθμό «τρέχουν» τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ το 25% των πωλήσεων γίνονται με προσφορές.