ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Ποια τιμολόγια ρεύματος αλλάζουν μετά την επιβολή πλαφόν στο πάγιο

Λίγο πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια Αυγούστου, η κυβέρνηση έκλεισε με τροπολογία το «παράθυρο» για υψηλές χρεώσεις παγίων και αναμένονται άμεσες ανακοινώσεις νέων τιμολογίων από αρκετές εταιρείες.

«Τα πάνω κάτω» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει η νομοτεχνική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θέτει πλαφόν 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος. Οι εταιρείες που επηρεάζονται από την αλλαγή αυτή θα πρέπει άμεσα να ανακοινώσουν νέες πάγιες χρεώσεις τους και μένει να φανεί αν και πώς αυτό θα επηρεάσει και τις νέες χρεώσεις κιλοβατώρας.

Ειδικότερα, χτες το βράδυ, όπως είχε προαναγγελθεί και από τον πρωθυπουργό νωρίτερα, κατατέθηκε στη Βουλή νομοτεχνική βελτίωση που ορίζει ότι από την 1η Αυγούστου 2022 έως και την 1η Ιουλίου του 2023 το ύψος των παγίων χρεώσεων που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των πέντε (5) ευρώ μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής. Παράλληλα, μέσα στο διάστημα αυτό οι καταναλωτές μπορούν χωρίς επιβάρυνση να αλλάζουν πάροχο συγκρίνοντας τις διαφορετικές χρεώσεις που θα ανακοινώνονται υποχρεωτικά κάθε μήνα στις 20 και θα αφορούν στα τιμολόγια του επόμενου.

Η αλλαγή που προώθησε χθες το ΥΠΕΝ έχει αφετηρία εφαρμογής τον Αύγουστο που σημαίνει ότι οι πάροχοι που είχαν χρεώσεις παγίου άνω των πέντε ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό τους. Βέβαια, επειδή οι αλλαγές στις πάγιες χρεώσεις θα επηρεάσουν συνολικά τις εισπράξεις των παρόχων με τα νέα τιμολόγια, δεν θα πρέπει να αποκλείονται αλλαγές και στις ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Οι αλλαγές αυτές, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα αφορούν στα τιμολόγια που ξεπερνούν το επίπεδο των 5 ευρώ των εταιρειών Ήρων, Elpedison, Nrg, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Volton και Watt & Volt.

Τα τιμολόγια του Αυγούστου

ΕταιρείαΒασική χρέωση ευρώ/kwhΠάγιο (ευρώ)
ΔΕΗ0,486  - έως 2000 κιλοβατώρες3,5
 0,498 πάνω από 2000 κιλοβατώρες3,5
 0,445 νυχτερινό3,5
Ήρων0,495Για κατανάλωση από 0-800 kWh το τετράμηνο: 9,9, από 801-1400 kWh: 17,9, από 1401-2000 kWh: 24,9, από 2001 kWh και πάνω: 29,9 
Elpedison0,4956* 5,49 (μηδενικο με την υπηρεσία e-bill)
Nrg0,499-0,548 ανάλογα με το πρόγραμμα 1,8-5,5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας0,504 - που φθάνει στο 0,484 με έκπτωση συνέπειαςDouble Play 4 ευρώ, χωρίς έκπτωση Double Play 8 ευρώ. 
Zeniθ0,5194
Protergia0,549135
 0,54555 νυχτερινό 
Volton0,55178 (0,52419 με έκπτωση συνέπειας, 0,49798 το νυχτερινό), 9,9
WATT+VOLT 0,585**29,9**
Volterra0,682,9

*Η τιμή ξεκινά από τιμή προμήθειας 0,9395 ευρώ/kWh, από την οποία αφαιρείται μια επιπλέον έκπτωση 0,4439 Euro/kWh, η οποία παρέχεται εάν η χονδρική τιμή δεν ξεπεράσει ένα όριο. Η τελική τιμή καταναλωτή, αν αφαιρεθεί αυτή η έκπτωση και η κρατική επιδότηση μπορεί να πέσει στα 0,1586 ευρώ/kWh.

**0,585 ευρώ/kWh για το πρόγραμμα zerO+, 0,379Euro/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9Euro/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20Euro για κάθε 100kWh επιπλέον). 0,477Euro/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9Euro/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10Euro για κάθε 100kWh επιπλέον).

Δύσκολη η σύγκριση για τους καταναλωτές, προβληματισμός στην αγορά

Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τις τιμές χρέωσης για τον Αύγουστο, ενώ από εδώ και κάτω οι ανακοινώσεις αυτές, σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, θα πρέπει να γίνονται στις 20 του μήνα.  Με το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι ανακοίνωσαν πολύ υψηλές τιμές, πέριξ των 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όμως, η τελική τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης μετά από τις επιδοτήσεις για τον Αύγουστο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ., έναντι 700 εκατ. τον Ιούλιο.

Έτσι, από τις τιμές που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές, ο καταναλωτής θα πρέπει να υπολογίζει την τελική χρέωση αφαιρώντας το ποσό της επιδότησης, που θα είναι 0,337 ευρώ για τον Αύγουστο. Αν, για παράδειγμα, η ενιαία χρέωση είναι 0,50 ευρώ/κιλοβατώρα, με την αφαίρεση της επιδότησης η τιμή πέφτει στα 0,163 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν το φθινόπωρο και την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον καταναλωτή. Παρότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν έχει να συγκρίνει μόνο την ενιαία χρέωση, αλλά και τα διαφορετικά πάγια που μπορεί να είναι κλιμακούμενα ανάλογα με την κατανάλωση. Αυτό το πρόβλημα επιχείρησε να λύσει η κυβέρνηση με την επιβολή του πλαφόν των 5 ευρώ, όμως αυτό έγινε κυριολεκτικά την ύστατη ώρα και οι καταναλωτές θα είναι πρακτικά αδύνατο να συγκρίνουν τώρα τα νέα τιμολόγια και να προλάβουν να αλλάξουν πάροχο.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά παραμένει προβληματισμένη με την κατάσταση που δημιουργείται. Όπως λένε πηγές του κλάδου, οι εταιρείες εργάζονταν πάνω από ένα μήνα τώρα προκειμένου να καταλήξουν στα τιμολόγια που παρουσίασαν. Θα προσαρμοστούν και πάλι, λένε, στα νέα δεδομένα, ωστόσο, παραμένουν ανήσυχες για το επίπεδο του ανταγωνισμού και την ελευθερία κινήσεων των εταιρειών που αφήνει ο νέος μηχανισμός του υπουργείου, καθώς κινδυνεύει να απαγορευτεί η ελευθερία εφαρμογής της εμπορικής πολιτικής που επιλέγει ο κάθε πάροχος και να οδηγηθούμε σε πριμοδότηση του παίκτη με τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το ζήτημα της ενέργειας και ειδικά η ρήτρα αναπροσαρμογής και η κατάργησή της αντιμετωπίστηκε με πολιτικά κριτήρια, χωρίς να ληφθούν υπόψη σοβαρά οι οικονομικές παράμετροι.

Το ζήτημα της ενέργειας και το πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις βρέθηκε και στην εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το φυσικό αέριο έχει γίνει δέκα φορές ακριβότερο κατά τη διάρκεια αυτής της ενεργειακής κρίσης  ενώ τόνισε ότι με το νέο σύστημα το οποίο εισηγήθηκε το υπουργείο και το οποίο αποτελεί ήδη μοντέλο -έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε, ενισχύεται η διαφάνεια, ενώ αποτρέπονται και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και η σύγχυση στους καταναλωτές. Παράλληλα, είπε, αναφερόμενος στην τροπολογία για το πλαφόν ότι έτσι κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εννέα στους 10 καταναλωτές ρεύματος θα λάβουν υψηλή κρατική επιδότηση

Τι προβλέπει το νέο σύστημα επιδοτήσεων που παρουσιάζεται σήμερα, πώς θα διαμορφωθούν οι επιδοτήσεις με βάση την κατανάλωση. Σημαντικά μειωμένες, αν και παραμένουν υψηλές, οι χρεώσεις των παρόχων για τον Οκτώβριο.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχονται αυξήσεις λογαριασμών

Το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προβλέπει χαμηλότερες αυξήσεις όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση και «μπόνους» σε όσους επιτύχουν μείωση, ώστε να μειωθεί το δυσβάστακτο κόστος των επιδοτήσεων για τον προϋπολογισμό.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανάκριβο το ρεύμα στους κακοπληρωτές, πάνω από 1 ευρώ την κιλοβατώρα

Όσοι παίρνουν ρεύμα με την Καθολική Υπηρεσία επειδή δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους θα επιβαρυνθούν τον Αύγουστο με εξαιρετικά αυξημένες ενιαίες χρεώσεις, που υπερβαίνουν το 1 ευρώ/κιλοβατώρα.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές προ κρίσης στο ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση επιδοτήσεων σε 1,1 δισ.

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές λιανικής της κιλοβατώρας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές, στο επίπεδο των 0,50 ευρώ, οι επιδοτήσεις κατεβάζουν την τιμή σε 0,15 με 0,17 ευρώ. Πόσο χρεώνουν οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα νέα τιμολόγια στο ρεύμα: Οι παγίδες για τους καταναλωτές

Τη Δευτέρα δημοσιεύονται τα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Περιθώριο λίγων ημερών στους καταναλωτές για να αλλάξουν πάροχο. Πώς μπορούν να κάνουν τη σύγκριση με ηλεκτρονικό εργαλείο της ΡΑΕ.