ΓΔ: 1440.37 -0.58% Τζίρος: 7.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αποσύρθηκαν, αλλά επιστρέφουν σύντομα οι ρυθμίσεις για τις περιοχές Natura

Νέα διαβούλευση στο τέλος Αυγούστου για τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ που αφορούν αλλαγές χρήσης σε περιοχές προστατευόμενες Natura για μονάδες ΑΠΕ και τηλεπικοινωνιών, ξενοδοχεία, δρόμους και εξορύξεις.

Στον «πάγο» έως το τέλος Αυγούστου έβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις αλλαγές χρήσης σε προστατευόμενες περιοχές μετά την οπισθοχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει αποσύροντας τις διατάξεις πολυνομοσχεδίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αφορούσαν στις περιοχές Natura.

Μετά από έντονες αντιδράσεις από το σύνολο, σχεδόν, των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρα, επιστημονικών φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις επίμαχες διατάξεις σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν τελειώνει εδώ το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως είπε από το βήμα της Βουλής «Ακούσαμε τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης και, τις προηγούμενες ημέρες, των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αποσύρουμε το κεφάλαιο για περαιτέρω διαβούλευση. Θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε έως το τέλος Αυγούστου, μόλις ανοίξει η Βουλή, αφού ολοκληρωθεί μια μεγαλύτερη σε διάρκεια διαβούλευση. Ελπίζουμε μέσα από τον διάλογο να υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία».

Επίσης, ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και αντιδράσεις είχε προκαλέσει και ο περιορισμένος χρόνος που είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου και, παρότι, το ΥΠΕΝ είχε και τότε κάνει ένα βήμα πίσω, δίνοντας μερικές ακόμα ημέρες χρόνο πριν πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή, τελικά φαίνεται πως ούτε αυτός ο ελιγμός ήταν αρκετός.

Όπως είπε ο υπουργός, η απόσυρση αυτή δε σημαίνει ότι η πρόνοια που είχε ληφθεί ήταν σε λάθος κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι: «αν δείτε τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που έρχονται στο υπουργείο προκειμένου στη συνέχεια να βγουν στη δημόσια διαβούλευση, θα διαπιστώσετε ότι οι μελετητές, για να μπορέσουν να εκπονήσουν αυτές τις μελέτες, έχουν προχωρήσει, από μόνοι τους σε παρεκκλίσεις από το νόμο. Επί της ουσίας, έχουν παραβιάσει τον νόμο και έχουν εκπονήσει μελέτες οι οποίες δεν μπορούν να κατατεθούν, δεν μπορούν να εισαχθούν στο ΣτΕ και σίγουρα δεν θα μπορέσουν ποτέ να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα. Αυτό προσπαθούμε εμείς να βοηθήσουμε να λυθεί ώστε πραγματικά, να υπάρξουν μελέτες οι οποίες θα βοηθούν την προστασία του περιβάλλοντος. Μην ξεχνάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε τίποτα για την προστασία των περιοχών αυτών, έρχεται σήμερα και μας κατηγορεί για δήθεν καταδίκες του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ενώ αυτές έλαβαν χώρα από την ανεπάρκειά του, τα πέντε χρόνια που κυβερνούσε αυτόν τον τόπο».

Σε μία στιγμή με ιδιαίτερη πίεση στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, εν μέσω των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα αλλά κυρίως των μεγάλων απωλειών δασικών εκτάσεων στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, το ΥΠΕΝ απέσυρε τελικά σχεδόν όλο το κεφάλαιο Γ που αφορούσε στις αλλαγές χρήσης για περιοχές προστατευόμενες Natura, βάζοντας μία άνω τελεία σε δραστηριότητες όπως η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και τηλεπικοινωνιών, η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, η κατασκευή δρόμων και οι εξορύξεις. Eπιπρόσθετα, ως προβληματική είχε χαρακτηριστεί η πρόβλεψη ότι θα εξαιρούνταν από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες οι δραστηριότητες σε περιοχές που γειτνιάζουν με προστατευόμενες περιοχές. . 

Με ικανοποίηση σχολίασε την απόφαση της απόσυρσης των διατάξεων η WWF που σχολίασε ότι η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα έντονων και τεκμηριωμένων αντιδράσεων από το WWF Ελλάς και πολλές ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, φέρνει στην επικαιρότητα την τεράστια οικολογική –και όχι μόνο – αξία των πυρήνων βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ειδικά υπό τις απειλητικές για την κοινωνία και οικονομία συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

«Eάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας. Για τη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου απαιτείται η κατάργηση του άρθρου 44 του ν. 4685/2020, επιστροφή στο καθεστώς του ν. 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3937/2011) και εξειδίκευσή του με ειδικότερο προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ανά ζώνη χρήσεων.

Το πλαίσιο αυτό, το οποίο ο υπουργός είπε ότι θέλει να διαμορφώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, είναι απαραίτητο να τύχει επεξεργασίας από επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στο αντικείμενο και με γνώση των διεθνώς βέλτιστων πρακτικών προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων και πυρήνων βιοποικιλότητας. Είναι επίσης απαραίτητο να τεθεί σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και να πληροί τις αυστηρά οικολογικές προϋποθέσεις που θέτει το δίκαιο της ΕΕ, με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ», κατέληξε η ανακοίνωση της WWF.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αναβολή για τους δασικούς χάρτες, ασφυκτική πίεση από Βρυξέλλες

Ως το τέλος Ιουλίου αναμένεται ότι θα παρατείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, ενώ η Κομισιόν πιέζει για να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεμογεννήτριες, τέλος σε έξι βουνά με απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος

Το ΥΠΕΝ παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» που απαγορεύει τη διάνοιξη νέων δρόμων και τις παρεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον σε έξι βουνά της χώρας.
Perivallon, Klimatiki Allagi, Klima, Clima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στους καυστήρες πετρελαίου και στα συμβατικά αυτοκίνητα

Τολμηρές παρεμβάσεις με το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή: τελειώνει από το 2030 η θέρμανση με πετρέλαιο και πώληση Ι.Χ. με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Υποχρεωτική ασφάλιση κτηρίων σε επικίνδυνες περιοχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται πλαφόν στις εκπομπές ρύπων για κάθε κλάδο της οικονομίας

Αυστηρός ο νέος κλιματικός νόμος που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο. Νομικά δεσμευτικός ο στόχος για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 55% ως το 2030, ενώ επιβάλλονται όρια εκπομπών σε κάθε κλάδο.