ΓΔ: 882.45 0.80% Τζίρος: 3.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:58:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Moody's: Ισχυρή απειλή για την Ελλάδα αποτελεί ο στασιμοπληθωρισμός

Σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δύο χώρες που διαθέτουν τη μικρότερη ευελιξία πολιτικής για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού για αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως τονίζει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αν και οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα και τη Ρουμανία να είναι οι χώρες που διαθέτουν τη μικρότερη ευελιξία στην οικονομική τους πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

«Η σύγκρουση έχει επιδεινώσει το ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς και έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στην ΕΕ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χέικο Πέτερς, κορυφαίος αναλυτής του οίκου και προσθέτει ότι «μία διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα ενέτεινε πιθανότατα αυτές τις πιέσεις. Οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδηλώνουν ότι μια περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα». 

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι η εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού θα είναι πιστωτικά αρνητική για την ΕΕ, ενώ σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο της Ένωσης θα φθάσει φέτος στο 2,5% και θα υποχωρήσει στο 1,3% το 2023, ενώ εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός το 2022 θα διαμορφωθεί στο 6,8% και θα υποχωρήσει στο 4,4% το επόμενο έτος. 

Ως εκ τούτου αναμένει υποτονική υποτονική ανάπτυξη και πληθωρισμό υψηλότερο του μέσου όρου τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, με κινδύνους προς τα κάτω στο πλαίσιο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των επιπτώσεών της στην οικονομία. 

«Ένα πιθανό σενάριο στασιμοπληθωρισμού αφορά μια πολυετή περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη, στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν. Για να εισέλθουμε σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού στην ΕΕ, η δυναμική των τιμών θα μπορούσε να διατηρηθεί λόγω, για παράδειγμα, υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμών ενέργειας και δευτερογενών επιδράσεων, οι οποίες θα επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναθεωρούν τις προσδοκίες τους προς τα πάνω για τον πληθωρισμό και προς τα κάτω για την ανάπτυξη. Επιπλέον, ένα μείγμα δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής που στηρίζει την ανάπτυξη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός σεναρίου στασιμοπληθωρισμού», σημειώνεται στην έκθεση. 

Προστίθεται ακόμη ότι με βάση μια σειρά δεικτών που υποδηλώνουν διαφορές στην έκθεση σε εμπεδωμένο πληθωρισμό, σε σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη και στις λειτουργίες αντίδρασης της πολιτικής, η Νότια Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού. Οι χώρες που συνδυάζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να δουν τις παροδικές αυξήσεις των τιμών να γίνονται μόνιμες και τις χαμηλότερες δυνατότητες πολιτικής είναι η Μάλτα , η Κύπρος , η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Κροατία. Παρόλο που η Ιταλία , η Γαλλία και η Ισπανία είναι λιγότερο ευάλωτες στην επικράτηση του πληθωρισμού, τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η αυξημένη έκθεση σε κυμαινόμενο επιτόκιο και οι σημαντικές πληρωμές κεφαλαίου και τόκων τους επόμενους 12 μήνες αυξάνουν τους κινδύνους. Ενώ η Ελλάδα και η Ρουμανία φαίνεται να είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε ένα σενάριο εμπεδωμένου πληθωρισμού, οι δυνατότητες πολιτικής τους να καταπολεμήσουν έναν στασιμοπληθωριστικό κύκλο είναι από τις πιο αδύναμες στην ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόβλεψη ΔΝΤ για την ανάπτυξη, λέει «όχι» σε φοροελαφρύνσεις

Θα παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης η οικονομία παρά τον πόλεμο, αλλά η πρόβλεψη για την ανάπτυξη μειώνεται στο 3,5% και για τον πληθωρισμό αυξάνεται στο 4,5%. Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μείωση εισφορών και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Στο 5,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022

Στην ύπαρξη τεσσάρων βασικών παραγόντων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη αναφέρεται ο ελβετικός όμιλος, ο οποίος, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την ευρωζώνη.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» αναβάθμισης της Ελλάδας στέλνει με έκθεση ο οίκος Moody's

Μία ημέρα πριν τη νέα ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η Moody's δημοσιεύει θετικές εκτιμήσεις για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης.