ΓΔ: 879.51 0.46% Τζίρος: 5.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:12:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Έσπασε... κοντέρ ο φόρος εισοδήματος: Αύξηση σχεδόν 30% στα εκκαθαριστικά

Σημαντική αύξηση των εισοδημάτων που δηλώνονται, μετά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021. Πλησιάζουν τα 2 δισ. οι πρόσθετοι φόροι που βεβαιώθηκαν, ενώ μένουν να υποβληθούν άλλες 900.000 δηλώσεις.

Ισχυρή ώθηση στα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος φαίνεται ότι δίνει η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη του 2021, μετά την πανδημία, που προκάλεσε αύξηση των εισοδημάτων και «φουσκώνει» τα ποσά των πρόσθετων φόρων που θα καταβληθούν από όσους φορολογούμενους λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά ποσά φόρων από την εκκαθάριση ως τώρα πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο μέσος φόρος για έναν στους τρεις φορολογούμενους, οι οποίοι λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά έχει αυξηθεί κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στα 1.226 ευρώ.

Δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι που πληρώνουν φόρο αφήνουν τις δηλώσεις για το τέλος και ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η υποβολή περίπου 900.000 δηλώσεων, ο μέσος φόρος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στις 27 ημέρες που απομένουν για τη λήξη της παράτασης στη διαδικασία υποβολής. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί είναι περίπου 5,5 εκατ. σε σύνολο 6,4 εκατ. που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Αρκετοί υπόχρεοι φαίνεται ότι θα υποβάλουν δήλωση μετά τις θερινές τους διακοπές, εκμεταλλευόμενοι την παράταση που δόθηκε ως τις 30 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, διατηρούνται οι οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου. Όμως, για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ η έκπτωση του 3% χορηγείται εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως το τέλος Αυγούστου.

Από τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία για την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι:

  • Από τις 5.507.148 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, οι 1.855.647 (32,24%) είναι χρεωστικές, δηλαδή θα πληρωθεί πρόσθετος φόρος. Το συνολικό ποσό των φόρων ανέρχεται σε 2,276 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος είναι αυξημένος στα 1.226 ευρώ από 966 ευρώ το 2021 και από 1.111 ευρώ το 2020 (αύξηση 10,3%).
  • Οι 747.319 δηλώσεις ή το 13,57% είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσόν ανέρχεται σε 403 ευρώ ή 301,3 εκατ. ευρώ συνολικά.
  • Τα υπόλοιπα 2.873.629 εκκαθαριστικά, που αντιστοιχούν σε 52,18% του συνόλου των δηλώσεων, είναι μηδενικά, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης έως τις 30 Αυγούστου χωρίς χρηματική ποινή ή άλλες κυρώσεις, καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην Εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη, για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσής του, αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κάνει η εφορία κατασχέσεις ακινήτων, λογαριασμών και μετοχών

Αρχίζει η ηλεκτρονική παρακολούθηση 4,7 εκατ. οφειλετών με το σύστημα "Eispraxis" που θα παίρνει στοιχεία από πολλές πηγές για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση οφειλών, ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπεύδουν να πληρώσουν τους φόρους νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Περισσότερες από τις μισές βεβαιωμένες οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έχουν εξοφληθεί τον Ιούλιο. Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες πλήρωσαν εφάπαξ την επιστρεπτέα. Κλειδί για την ερμηνεία του φαινομένου οι αυξημένες καταθέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις, ζητούν παράταση οι λογιστές

Μόλις 100 δηλώσεις Ε1 υποβλήθηκαν χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποβάλλονταν περισσότερες από 100.000. Εντοπίζονται σφάλματα στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων. Πίεση στο υπουργείο για παράταση.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λουκέτα» από 48 ώρες έως τρία χρόνια από τους ελεγκτές της εφορίας

Ποιες οδηγίες δίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στους ελεγκτές που θα «σαρώσουν» τους τουριστικούς προορισμούς σχετικά με την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων.