ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης. Πηγή: EATE

Γ. Τσακίρης: Σημάδια ωρίμανσης δείχνει το ελληνικό οικοσύστημα startup

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ανάρτηση του ανέφερε ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού και βρίσκουν δρόμους προς την χρηματοδότηση.

Το γεγονός πως το ελληνικό οικοσύστημα startup, το 2021 κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων και συνεχίζει να δείχνει σημάδια ωρίμανσης, με τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή δημοσιεύματα.

Αναλυτικά ο υφυπουργός αναφέρει: «Tο ευρωπαϊκό οικοσύστημα startup αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό απέναντι στον πόλεμο, καταφέρνοντας στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 να δημιουργηθούν 21 νέοι «μονόκεροι» (εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ.) και φτάνοντας το συνολικό αριθμό σε 187 εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα τους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, το ελληνικό οικοσύστημα startup, το 2021 κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων, και συνεχίζει να δείχνει σημάδια ωρίμανσης, με τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Οι ελληνικές startup βρίσκουν δρόμους για χρηματοδότηση, όπως με την HDBI - ΕΑΤΕ όπου μέσω του προγράμματος «Q-Equity» χρηματοδοτεί με περίπου 400 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, νέα funds από εταιρείες private equity / venture capital που θα επενδύσουν σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις».

Υπενθυμίζουμε ωστόσο πως παρά την άνοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 5-6 χρόνια, το εγχώριο οικοσύστημα στον τομέα του private equity παραμένει σε πολύ χαμηλή διείσδυση στη «πίτα» των επενδύσεων συγκριτικά με άλλες, ώριμες στον τομέα αυτό χώρες, με τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης να είναι τεράστια.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές startup παρέμεινε έντονο και το 2021, με τον κλάδο του fintech να κατέχει τη μερίδα του λέοντος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Endeavor Greece, από το περίπου 1 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν από τις ελληνικές startup το 55% κατευθύνθηκε στον κλάδο.

Η έρευνα ανέφερε επίσης πως startup στους κλάδους του real estate και εναλλακτικών τρόπων μίσθωσης αυτοκινήτου απορρόφησαν το 25% των αντληθέντων κεφαλαίων, ενώ εκείνες που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση έλαβαν το 8% των συνολικών κεφαλαίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dimas-xristos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: Σημαντική η στήριξη της Google σε ελληνικές startup

Το Science Agora αποτελεί την πρώτη σύμπραξη πέντε επιστημονικών ιδρυμάτων, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας, με την Google να υποστηρίζει οικονομικά την σύμπραξη με πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.
xrimata, money, metrita, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη 34 εκατ. ευρώ σε startups που επλήγησαν από την πανδημία

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης ανέφερε πως η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Δήμας: Περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι σε 533 ελληνικές startup

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως πλέον η Πολιτεία έχοντας μια χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μπορεί να παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις startup και δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Πρόγραμμα 100 εκατ. για επενδύσεις σε τεχνολογικές startups

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προανήγγειλε την προκήρυξη προγράμματος μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Στήριξη των ελληνικών startups με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι 1,26 δισ.