ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δεν φέρνει νέο ρεκόρ επισκεπτών το 2020 στον ελληνικό τουρισμό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Euromonitor, αναμένονται 31,7 εκατομμύρια τουρίστες από ξένες χώρες στην Ελλάδα το 2020, έναντι 32,4 εκατομμυρίων το 2019. Σημαντική αύξηση, όμως, στον εσωτερικό τουρισμό.

Στις επαφές που είχε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, τα μηνύματα που στάλθηκαν ήταν θετικά, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις για την εισερχόμενη κίνηση του 2020 παραπέμπουν σε μικρή μείωση και στην Ελλάδα πολλοί θα μείνουν ικανοποιημένοι αν καταφέρει ο τουρισμός να μείνει στα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με προβλέψεις ξένων αναλυτών, ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα θα μειωθεί το 2020, καθώς παραμένουν οι αβεβαιότητες στο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης και του κόσμου, παρόλο που το κλίμα είναι ελαφρώς βελτιωμένο, σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από λίγους μήνες. Δεν έχουν κλείσει ακόμα οι πληγές από την χρεοκοπία της Thomas Cook, ενώ ανεβάζουν στροφές ανταγωνιστικές χώρες.

Επίσης, έχει εμφανιστεί μια νέα απειλή από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικότερα στην καρδιά του τουρισμού, την Κρήτη, εκεί που εστιάζεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Τι εκτιμά η Euromonitor

Σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor, αναμένονται 31,7 εκατομμύρια τουρίστες από ξένες χώρες στην Ελλάδα το 2020, έναντι 32.4 εκατομμυρίων το 2019. Είναι μικρή η πτώση, της τάξεως του 2%, αλλά πρόκειται για μια εκτίμηση που καθιστά ανέφικτο τον στόχο του υπουργείου Τουρισμού να γινόταν το 2020 «νέα χρονιά - ρεκόρ». Επίσης, φαίνεται ότι ο τουριστικός τομέας δεν θα μπορέσει να «σηκώσει στις πλάτες του» την ελληνική οικονομία, ώστε να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για ανάπτυξη του 2.8%, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν τις άμυνες που έχει αναπτύξει ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας ότι η τεράστια αύξηση προσφοράς των τελευταίων ετών θα απορροφηθεί ικανοποιητικά. Το τουριστικό προϊόν έχει σαφώς αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και έχει περισσότερους πιστούς φίλους, ειδικά στις παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας. Επίσης, αυτό που θα βοηθήσει την αγορά συνολικά είναι μια αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, που αναμένεται το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Euromonitor, o εσωτερικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί κατά 3.5% το 2020, σε σχέση με το 2019.

Στελέχη της αγοράς, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι είναι αρκετά νωρίς για να προχωρήσει κανείς σε ασφαλή πρόβλεψη για το 2020. «Από το πρώτα στοιχεία είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί μια υπερβολική αισιοδοξία ή μια υπερβολική απαισιοδοξία. Χρειάζονται στοιχεία από τις κρατήσεις των πρώτων μηνών για να έχεις μια καλή εικόνα για την χρονιά», επισημαίνει στέλεχος της αγοράς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Αβεβαιότητα στον τουρισμό, λιτός προϋπολογισμός στο δήμο

Με μειωμένα βασικά έσοδα, αλλά με περιορισμένες περικοπές στις λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες υποδέχεται ο δήμος Μυκόνου ένα ακόμη δύσκολο έτος για τον τουρισμό. Επένδυση σε τεχνολογία virtual reality.
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Οι πέντε αναγκαίες παρεμβάσεις στήριξης για τον τουρισμό

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ «δεν διαφαίνεται έναρξη τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαΐου, κρίνουμε πλέον πως ο τομέας που έχασε το 78% του εισοδήματός του την χρονιά που μας πέρασε».