ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πλαφόν στις τιμές ενέργειας ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος σημείωσε πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα αποδεικνύουν τη διάθεση της κυβέρνησης να διατηρηθεί η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα, προειδοποιώντας για μπαράζ «λουκέτων».

Να σπεύσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση προέτρεψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης τονίζοντας επίσης πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα δείχνουν ότι υπάρχει η θέληση να συνεχιστεί η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο ενόψει της ΔΕΘ, ο κ. Σαββάκης σημείωσε πως ο ΣΒΕ έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από πολλές επιχειρήσεις μέλη του, οι οποίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών τους, εξ’ αιτίας των αυξήσεων στα τιμολόγια ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΕ πρότεινε να υπάρχει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαίρεση για το σύνολο της βιομηχανίας από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, καθώς και άλλα μέτρα που αναλύονται στο συνημμένο υπόμνημα. 

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΒΕ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει να υπάρχει μεταποιητική βάση στη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων να μην αντέξει το κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις ενέργειας και ως εκ τούτου είναι ενδεχόμενη η αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. 

Επίσης ανέφερε ότι το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για την ελληνική οικονομία από τώρα και στο εξής είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και η δημιουργία κοινών επιχειρηματικών σχημάτων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό πρότεινε να αξιοποιηθεί το διεθνές κύρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ανάληψη προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό υπό την αιγίδα και την παρουσία του. 

Τα υπόλοιπα θέματα που αναπτύχθηκαν από τον κ. Σαββάκη στον Πρωθυπουργό, ήταν:

  1. Η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, με την άμεση εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία».
  2. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, με την νόμιμη απασχόληση προσφύγων και μεταναστών.
  3. Η παροχή λειτουργικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις της Θράκης και της Ηπείρου, και, 
  4. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, για την τροφοδοσία της μεταποίησης με επαρκείς ποσότητες προϊόντων. 
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική Παραγωγή: Απειλή η αύξηση ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση

Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Παραγωγής, επισημαίνεται ότι η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας το τελευταίο διάστημα έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το φυσικό αέριο στις βιομηχανίες σε περίπτωση ανάγκης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο απόφασης της ΡΑΕ για τη σειρά διακοπής της τροφοδοσίας των βιομηχανικών καταναλωτών με φυσικό αέριο. Ποιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται υψηλότερης σπουδαιότητας.
SEV, SEB, Papalexopoulos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Παπαλεξόπουλος: Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα έναντι της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει υπαρξιακή πρόκληση εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για ανάπτυξη ζητούν οι βιοτέχνες

Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας παρουσίασε μια σειρά προτάσεων που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματική ανάπτυξη, προτείνοντας μεταξύ άλλων την κατάργηση ή σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός στις επιχειρήσεις για την άνοδο των λειτουργικών εξόδων

Την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές πιέζονται και μειώνουν την κατανάλωση, οι επιχειρήσεις εστίασης και μεταποίησης αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους ζητώντας ουσιαστική στήριξη.
papalexopoulos-seb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε προτάσεις από ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Όπως ανέφερε η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ στον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, η επιβολή τέλους 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβάρυνε σημαντικά τις επιχειρήσεις.