ΓΔ: 901.68 -0.05% Τζίρος: 21.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:58:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
GDP

Αλλάζει το μείγμα της ανάπτυξης, ώθηση από επενδύσεις και κατανάλωση

Το κέντρο βάρους θα μετατοπισθεί, από τη μεγαλύτερη συμβολή των εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης, στην ισχυροποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας και σε μικρότερο βαθμό της ιδιωτικής κατανάλωσης, εκτιμά η Alpha Bank.

Μια σημαντική αλλαγή στο μείγμα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έρχεται το 2020, καθώς εκτιμάται ότι οι επενδύσεις και η κατανάλωση, ύστερα από χρόνια αδυναμίας, θα ανακάμψουν και θα δώσουν ώθηση στην οικονομική μεγέθυνση. Παράλληλα, αρνητική, έστω και οριακά, θα είναι η συμβολή των καθαρών εξαγωγών.

«Το κέντρο βάρους της οικονομικής ανάπτυξης θα μετατοπισθεί, από τη μεγαλύτερη συμβολή των καθαρών εξαγωγών την τελευταία διετία και της δημόσιας κατανάλωσης το 2019, στην ισχυροποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας και σε μικρότερο βαθμό της ιδιωτικής κατανάλωσης τα επόμενα έτη», όπως εκτιμά η Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Alpha Bank,

Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των πρόδρομων δεικτών καταναλωτικής ζήτησης, όπως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος έχει σημειώσει το τελευταίο τετράμηνο τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων 19 ετών, αλλά και οι πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7%, σε ετήσια βάση, στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019, καθώς και τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τόσο πριν, όσο και μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, η κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το επόμενο έτος.

Το τελευταίο συνάδει με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η ιδιωτική κατανάλωση θα σημειώσει ετήσια άνοδο της τάξης του 0,5% συνολικά το 2019 και 1,5% αντίστοιχα το 2020. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η συνολική ετήσια αύξηση της δημόσιας καταναλωτικής δαπάνης θα είναι ίση με 3,4% το 2019 και 0,3% το 2020, ενώ η συνολική συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης υπολογίζεται σε 2,1 και 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, το 2019 και το 2020, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πρόσφατες ευνοϊκές φορολογικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και οι αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις αναμένεται να τονώσουν τις επενδύσεις και την απασχόληση, που θα αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής μεγέθυνσης το 2020.

Συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη ετήσια αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να είναι της τάξης του 12,5% το 2020, γεγονός που συνεπάγεται και αύξηση των εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών. Ως εκ τούτου, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών εκτιμάται ότι θα υπερβεί τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών, με αποτέλεσμα η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ να είναι οριακά αρνητική (-0,3 εκατοστιαίες μονάδες).

Ωστόσο, οι εξαγωγές δεν αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, στηριζόμενες στη διατήρηση των μεριδίων αγοράς των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Προσωρινή η ζημιά από την πανδημία στην οικονομία

Δεν έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας από την πανδημική κρίση, καθώς μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας και αυξάνονται οριακά οι επενδύσεις, τονίζει σε ανάλυση η Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Γιατί είναι εφικτό το «άλμα» της ανάπτυξης

Σημαντικοί καταλύτες για μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική θα είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας του ελληνικού ομολόγου και η επιτυχία του σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζουν οι οι αναλυτές της Alpha Bank.