ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:28:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Moody's στο BD: Στο 5% αναβαθμίζεται η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Από 3% σε 5% ανεβαίνει η πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 χάρη στον τουρισμό, ενώ μειώνεται στο 2% για το 2023. Τι θα γίνει με την επενδυτική βαθμίδα. Δηλώσεις του Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody's.

Αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος η Moody's, ενώ βλέπει τα προβλήματα να αυξάνονται το 2023, σύμφωνα με δηλώσεις του Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody's, στο Business Daily.

Όπως σημειώνει ο κ. Dyck, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 θα διαμορφωθεί σε περίπου 5% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3%, λόγω της δυνατής χρονιάς στον τουρισμό. Για το 2023, αναθεωρείται προς το κάτω η εκτίμηση για ανάπτυξη σε 2% από το 4% προηγουμένως.

«Βλέπουμε ισχυρότερη ανάπτυξη, περίπου 5%, φέτος και ασθενέστερη το 2023 (περίπου 2%). Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, ιδιαίτερα για την τουριστική περίοδο του 2023», εξηγεί ο κ. Dyck.

«Το υψηλό ενεργειακό κόστος μετριάζεται σε κάποιο βαθμό από τις κρατικές επιδοτήσεις, αλλά η ευρύτερη άνοδος του βασικού πληθωρισμού σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών διαβρώνεται, γεγονός που θα επηρεάσει την εγχώρια κατανάλωση. Μετά το 2023, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από το ταμείο Ανάκαμψης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που υποστηρίζουν επίσης τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις», προσθέτει.

Επιβεβαιώνεται η δυνατή πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ωστόσο η Moody's έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία από όλους τους άλλους οίκους αξιολόγησης. Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές, δηλαδή τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική (investment grade).

Την ίδια στιγμή η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με BB, δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και η S&P έχει αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με ΒΒ+, που σημαίνει ότι είναι ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα.

Του χρόνου αναμένεται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία περισσότερες προκλήσεις. «Εάν υποθέσουμε ότι θα έχουμε αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση κατά τους χειμερινούς μήνες -αν και δεν θα είναι τόσο έντονος όσο σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία, που εξαρτώνται περισσότερο από το φυσικό αέριο για τη θέρμανση των νοικοκυριών– τότε θα επιδράσουν οι υψηλότερες τιμές στην αγοραστική δύναμη», υπογραμμίζει ο κ. Dyck.

Steffen Dyck, Senior Vice President, Moody's

 

Έχει υπάρξει πρόοδος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενη αναβάθμιση, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά, τονίζει.

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη φέτος συμβάλλει σε μια πιο ευνοϊκή δυναμική του χρέους, αλλά απαιτείται μια πιο σταθερή και βιώσιμη υπεραπόδοση της οικονομίας, ώστε να συμβάλει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, καταλήγει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση για την Ελλάδα από τη Moody's. Τις τέσσερις τελευταίες φορές ο οίκος έχει αναβάλει τη δημοσίευση νέας αξιολόγησης σχετικά με την χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε το outlook η Moody's, «βλέπει» πολύ ισχυρή ανάπτυξη

Τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διατηρεί την αξιολόγηση ο οίκος, αλλά αναβαθμίζει τις προοπτικές επειδή προβλέπει εκτίναξη του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ από 2% σε 4% έως 6% τα επόμενα χρόνια.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρουν το 2023 οι τιμές κατοικιών με την επιβράδυνση της οικονομίας

Η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης από 6% σε 1% - 2%, τα αυξημένα επιτόκια και η συμπίεση του εισοδήματος των νοικοκυριών αναμένεται να σταματήσουν το ράλι τιμών της τελευταίας πενταετίας. Αντίβαρο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Έρχεται επιτάχυνση το 2021 στις τιτλοποιήσεις δανείων

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών διαπιστώνει ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President-Senior Credit Analyst της Moody’s. Τι δηλώνει στο Business Daily για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγος» στα deals εμπορικών ακινήτων από τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων

«Άπνοια» στις συναλλαγές απόκτησης ακινήτων από τις ΑΕΕΑΠ μέσα στο τρίτο τρίμηνο λόγω του ακριβού χρήματος. Οι εταιρείες στρέφονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια έως 1 δισ. με χαμηλό επιτόκιο. Νέες εισαγωγές στο ΧΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνουν για την αγορά ακινήτων οι νέοι φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση

Περισσότερες κατοικίες αναμένεται να μετακινηθούν προς τη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών ενοικίων.