ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Αναβάθμισε το outlook η Moody's, «βλέπει» πολύ ισχυρή ανάπτυξη

Τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διατηρεί την αξιολόγηση ο οίκος, αλλά αναβαθμίζει τις προοπτικές επειδή προβλέπει εκτίναξη του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ από 2% σε 4% έως 6% τα επόμενα χρόνια.

Σταθερή στη βαθμίδα Ba3, τρία σκαλιά χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, διατηρεί την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους η Moody's. Όμως, προβλέπει μεγάλη βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής, γι' αυτό και προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών για τη βαθμολογία (outlook), κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Σημειώνεται ότι η Moody's είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις επιλέξιμους οίκους αξιολόγησης από την ΕΚΤ που κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική (investment grade), ενώ οι άλλοι τρεις έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Οι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση του outlook, αναφέρει ο οίκος, είναι οι προοπτικές μίας περιόδου υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα βελτιώσεων στη διακυβέρνηση και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, οι οποίες αποφέρουν πιο ξεκάθαρα καρπούς.

Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε περιορισμένα αλλά θετικά επίπεδα, μόλις υποχωρήσει το τρέχον σοκ στις τιμές ενέργειας, η Moody's προβλέπει μία αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά περίπου 4-6% τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με κάτω από το 2% και συχνά αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης την προηγούμενη δεκαετία.

Η Moody's προβλέπει ότι η καλύτερη σε σχέση με τους φόβους κατάσταση στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία θα ανέλθει στο 1,8% το 2023 και το 2024, με μοχλούς κυρίως την εύρωστη κατανάλωση και τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των επενδύσεων.

Μαζί με τη συνεχιζόμενη δέσμευση για υγιείς δημοσιονομικούς δείκτες που στηρίζονται από την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων, η υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει σε μία σημαντική μείωση στο βάρος του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3 αντανακλά μία ισορροπία μεταξύ των βελτιώσεων σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας με συνεχιζόμενες δυσκολίες. Ειδικότερα, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαιοσύνης, της παιδείας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας θα στήριζαν μία υψηλότερη αξιολόγηση.

Επιπλέον, το βάρος του δημόσιου χρέους παραμένει πολύ υψηλό και στηρίζεται από τους επίσημους πιστωτές, με μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρη επιστροφή σε χρηματοδότηση από τις αγορές να συνεπάγεται τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας, τι εκτιμά για την οικονομία

Στήριξη στην οικονομία θα προσφέρουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ κινδύνους δημιουργούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αυξημένα επιτόκια, τονίζει ο καναδικός οίκος.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη μεγαλύτερη μείωση χρέους επί του ΑΕΠ πέτυχε η Ελλάδα στο γ' τρίμηνο

Στο 178,2% επί του ΑΕΠ φτάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος υποχωρώντας κατά 5,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ σε ετήσια βάση έχει υποχωρήσει κατά 24,7%. Στο 93% του ΑΕΠ μειώθηκε το χρέος της ευρωζώνης.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών

Το αξιόχρεο των ομολόγων (senior unsecured debt) που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία με αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την Eurobank, την Alpha και την Εθνική και μία βαθμίδα χαμηλότερα για την Πειραιώς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης: Η ελληνική οικονομία έπρεπε ήδη να έχει επενδυτική βαθμίδα

Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ η επενδυτική βαθμίδα δεν έχει δοθεί στην ελληνική οικονομία για λόγους υπερβολικής αποφυγής ρίσκου αλλά και αδράνειας από τις εταιρείες αξιολόγησης.
xreos, debt
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή άνοδος για το ελληνικό χρέος, ξεπέρασε τα 359 δισ. στο β΄τρίμηνο

Στο 194,5% του ΑΕΠ, που εκτιμάται στα 181,675 δισ. ευρώ, φτάνει το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου που ήταν στο 193,3%.