ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Απογείωση της οικονομίας με ανάπτυξη 7,7% το β' τρίμηνο του 2022

Μεγάλη η συμβολή του τουρισμού, με αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 47,4%, με την Ελλάδα να πετυχαίνει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σταθερά σε πορεία υπεραπόδοσης έναντι της ευρωζώνης βρέθηκε το ελληνικό ΑΕΠ και στο β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 7,7%, έναντι 4,1% για το σύνολο της ζώνης του ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 1,2%. 

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το β' τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το β' τρίμηνο 2021.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε με δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2022. Στοιχεία που δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1%. Μάλιστα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του 1ου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%. Η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Αντίσταση που, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην ορθή, υπεύθυνη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής. Ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση αυτών των προκλήσεων και της αβεβαιότητας που δημιουργούν και συναισθανόμαστε πλήρως τις αγωνίες των συμπολιτών μας.

Γι’ αυτό και προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να συνεχίσουμε στον δρόμο της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

Εξετάζοντας τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή κατά κύριο λόγο ο τουρισμός, ήταν αυτός που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση σε ετήσια βάση, καθώς ενισχύθηκαν κατά 47,4%

 

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου ότι παρά τη σοβούσα ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική, ενώ ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις κυρίως των διεθνών αναλυτών, οι οποίοι σε αρκετές εκθέσεις τους τονίζουν ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα εμφανίσει την καλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος και παράλληλα θα κατορθώσει να αποφύγει τη διολίσθηση σε έστω και τεχνική ύφεση κατά το 2023. 

 

Τριμηνιαίες μεταβολές 

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022. 
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022. 
  • εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με το 1 ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%. 

Ετήσιες μεταβολές 

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. 
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. 
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσάρεστη έκπληξη το ΑΕΠ α' τριμήνου, μειώθηκε -0,1% σε τριμηνιαία βάση

Η υστέρηση κυρίως στις επενδύσεις δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%. Η 12μηνη αύξηση περιορίστηκε σε 2,1%, που πάντως ξεπερνά το 1,3% της ευρωζώνης.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Διατηρείται η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

Σχολιάζοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Σύμφωνα, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022. Και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023.»