ΓΔ: 1473.53 1.47% Τζίρος: 179.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Για «τζάμπο» αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% πιέζουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Η πρωτοφανής έξαρση του πληθωρισμού ενισχύει τη θέση των αυστηρών κεντρικών τραπεζιτών στη σημερινή συνεδρίαση. Παράδοξη φημολογία περί συμβιβαστικής λύσης για αύξηση κατά 0,60%. Οι κίνδυνοι για τα ομόλογα του Νότου.

Οι αγορές έχουν, ήδη, προεξοφλήσει ότι στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, αν και έχουν υπάρξει και κάποιες «φωνές» που τοποθετούν την αύξηση στο 0,60%, κίνηση η οποία, εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι μάλλον περίεργη και σίγουρα πρωτοφανής στα χρονικά όλων των κεντρικών τραπεζών και όχι μόνο της ΕΚΤ. 

Ταυτόχρονα, αν αποφασισθεί αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, η λεγόμενη «τζάμπο» αύξηση επιτοκίων, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΚΤ προχωρά σε μία τόσο γενναία αύξηση επιτοκίων σε μία συνεδρίαση, μία απόφαση, όμως, που μάλλον την επιβάλλει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως η εκτίμηση για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού. 

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης κοντά στο 10% για πολύ μεγάλο διάστημα, επίπεδο πολλαπλάσιο του στόχου του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ και παράλληλα προβλέπουν ότι, όπως ακριβώς το πράττει καı η Fed, το διοικητικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η πάταξη του πληθωρισμού είναι πιο σημαντική από το να μείνει άπραγο προκειμένου να μην πληγεί η ανάκαμψη. 

Γεράκια εναντίον περιστεριών 

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η διοίκηση της ΕΚΤ απαρτίζεται από έξι διοικητικά μέλη και τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες των κρατών – μελών της ευρωζώνης. Προσθέτουν, όμως, ότι  στη «Φάρμα των Ζώων» ο Τζορτζ Όργουελ αναφέρει ότι «όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά ορισμένα είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα» και αυτό ισχύει και στην ΕΚΤ. Στελέχη, όπως για παράδειγμα η Γερμανίδα Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που έχουν μεγαλύτερη επιρροή και οι απόψεις που εκφράζουν μπορούν να καταστούν ευκολότερα απόψεις της ΕΚΤ. 

Στην πρόσφατη σύνοδο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hall, η κα Σνάμπελ τάχθηκε υπέρ μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, ενώ ανάλογες απόψεις έχει στηρίξει και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσίς Βιλερουά. Πρόκειται για στελέχη της διοίκησης που χαρακτηρίζονται ως «γεράκια», σε αντίθεση με άλλους τραπεζίτες, όπως ο Γ. Στουρνάρας, που ανήκει στα «περιστέρια», δηλαδή σε αυτούς που τάσσονται υπέρ μίας σταδιακής και προσεκτικής αύξησης επιτοκίων, προκειμένου το πλήγμα στην ανάκαμψη να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενο. 

Στην εξίσωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, οι τραπεζίτες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη και τον κίνδυνο κατακερματισμού της αγοράς. Ιδιαίτερα οι τραπεζίτες των χωρών του Νότου διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έχει αρχίσει πάλι να δυσκολεύει, με τις αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών 10ετών να πλησιάζουν σε επίπεδα μη ανεκτά, ξεπερνώντας το 4%, με την απόδοση για το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να έχει ανεβεί στο 1,5%, ενώ μέχρι πέρυσι ήταν αρνητική. Ακόμη και το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα ΤΡΙ, μέσω του οποίου η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα κρατών – μελών της ευρωζώνης εάν διαπιστώσει «κατακερματισμό» των αγορών, αν και ιδιαίτερα φιλόδοξο, δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη. 

Φόβοι για επιθέσεις σε ομόλογα της περιφέρειας

Η κα Σνάμπελ, έχει τονίσει ότι «κατακερματισμός» για την ΕΚΤ σημαίνει να υπάρξει «μία ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των θεμελιωδών δεδομένων μίας οικονομίας και των αποδόσεων των ομολόγων της». Μία χώρα θα μπορεί να απολαύσει τα ευεργετήματα του ΤΡΙ, μόνο εάν η δημοσιονομική της κατάσταση είναι υγιής και χωρίς ανισορροπίες. 

Αναστάτωση στις αγορές μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας αρκετών λόγων, όπως για παράδειγμα από την εκτίμηση ότι η επιθετική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να πλήξει χώρες με υψηλό χρέος όπως Ελλάδα και Ιταλία. Επίθεση στα ομόλογα μπορεί να προκληθεί λόγω αυξημένου πολιτικού ρίσκου, κάτι το οποίο είναι απόλυτα εμφανές στην Ιταλία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολιτική αστάθεια μπορεί να επικρατήσει και στην Ελλάδα, εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί είτε κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ή μία ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας. 

Παρά τις παραπάνω ανησυχίες όλα δείχνουν ότι τα «γεράκια» έχουν επικρατήσει στην ΕΚΤ, με το επιχείρημα ότι αυτή την περίοδο ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι ο βασικός στόχος, με δεδομένο, άλλωστε, ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα της τράπεζας είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και οφείλει να προστατεύσει το κύρος της.

«Η ΕΚΤ εξ ανάγκης θα προχωρήσει σε αύξηση από 0,50% έως 0,75%», εκτιμά ο Γιενς Άισενσμιντ, οικονομολόγος της Morgan Stanley, και προσθέτει: «πρόκειται για μία πολύ λεπτή ισορροπία, αλλά θεωρώ ότι μία αύξηση 0,75% είναι πιο πιθανή και χρονικά, με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί τον μήνα που η ΕΚΤ θα θελήσει να στείλει απόλυτα ξεκάθαρα μηνύματα στις αγορές για το τι να περιμένουν στο μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη η ΕΚΤ στο νήμα για μείωση επιτοκίων, πώς θα κινηθούν η Fed και η BoE

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν τις κινήσεις της Fed.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Λαγκάρντ στις αγορές: Μην προεξοφλείτε συνεχείς μειώσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζεται στα δεδομένα που θα έχει ανά πάσα στιγμή στην κατοχή της προκειμένου να αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική. Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις για τον πληθωρισμό.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιάνουν οροφή τα spread των τραπεζών μετά τις μεγάλες αυξήσεις

Σταθεροποιούνται τα περιθώρια επιτοκίων που έφεραν μεγάλα κέρδη στις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά τη Λιθουανία. Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Έγινε η πρώτη συζήτηση για χαλάρωση νομισματικής πολιτικής

Δεν συζητήθηκε μείωση, αλλά η μετάβαση στο επόμενο στάδιο πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τόνισε η Λαγκάρντ. Τον Ιούνιο ο πιθανότερος χρόνος μείωσης. Στενή παρακολούθηση μισθών - κερδών. Το σχόλιο για τη Fed.