ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Κ. Καραγιαννάκος: Χρειάζονται «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αγορές

Ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε πως δεν μπορούν να μένουν εκτεθειμένοι καταναλωτές και οικονομίες στα ενεργειακά χρηματιστήρια που δεν αλλάζουν λογική εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Το γεγονός πως «οι οικονομίες και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένοι σε ενεργειακά χρηματιστήρια που επιμένουν να λειτουργούν με τη λογική business as usual, και ειδικά στο πλαίσιο μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης» σχολίασε ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., υπογραμμίζοντας τις πολλαπλές προκλήσεις ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, που αναδεικνύουν τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας και των κρίσιμων υποδομών για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από το βήμα του 2nd Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, ο Δρ. Καραγιαννάκος, πρόσθεσε ότι χρειάζονται «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αγορές σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ασφαλών εναλλακτικών λύσεων εφοδιασμού και τη μείωση της ζήτησης. Αναφέρθηκε επίσης στην προνομιακή θέση της Ελλάδας, η οποία λειτουργεί ως πύλη εισόδου LNG για την Ευρώπη μέσω της Ρεβυθούσας, ένας ρόλος που θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το 2023, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορία συμμετέχει ως ένας εκ των βασικών μετόχων.

Τονίζοντας ότι η χώρα μας και η ΔΕΠΑ Εμπορίας πραγματοποιούν διαρκώς νέες επαφές με στόχο τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τη χώρα μας και κατά συνέπεια την ευρύτερη περιοχή, ο Δρ. Καραγιαννάκος υπογράμμισε ότι οι γειτονικές χώρες έχουν πρόσβαση στις ελληνικές εγκαταστάσεις προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα αξιοποιεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας και αποθηκεύει φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις της Βουλγαρίας και της Ιταλίας

Τα κρίσιμα έργα ενεργειακών υποδομών, όπως τόνισε ο Δρ. Καραγιαννάκος, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην αγορά, καθώς, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις της χώρας μας, τοποθετούν την Ελλάδα στις χώρες που μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές στις αγορές ενέργειας. Όπως σημείωσε ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, «μέσω συνεργασιών και κρίσιμων ενεργειακών έργων, δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας στην περιοχή μας, το οποίο θα μας ωφελήσει όλους, όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και το ενεργειακό κόστος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών ρεύματος, οι χρεώσεις των προμηθευτών

Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές είναι ήδη χαμηλότερες από τον στόχο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή - στόχος μετά την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Ξιφαράς: Έχουν γίνει τα πάντα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η συμφωνία με την TotalEnergies για την προμήθεια δύο φορτίων LNG ύψους 10 TWh τον μήνα, μέχρι τον Μάρτιο του 2023 δίνει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα.
depa-skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται στο 40% η έκπτωση των τιμολογίων στο φυσικό αέριο

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως εκτός από την έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα νοικοκυριά θα δουν επιπλέον μείωση στους λογαριασμούς τους που θα ανέλθει μεσοσταθμικά σε 15 ευρώ τον μήνα.