ΓΔ: 902.76 -0.59% Τζίρος: 46.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
photovoltaika-parka
Shutterstock

Βρετανοί και Γάλλοι έρχονται για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Η βρετανική SolarCentury και η γαλλική TOTAL EREN πήραν την έγκριση της διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για δύο σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 386 εκατ. ευρώ.

Δύο μεγάλα επενδυτικά προγράμματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 386 εκατ. ευρώ, που παρέμεναν για χρόνια μπλοκαρισμένα, ενέκρινε χθες η διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ειδικότερα, το δρόμο για την είσοδο στην ελληνική αγορά ενός από τους μεγαλύτερους βρετανικούς ομίλους στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της SolarCentury, άνοιξε χθες η διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί έχουν ήδη μεταφέρει στην κυβέρνηση το ενδιαφέρον τόσο της SolarCentury, όσο και άλλων ενεργειακών ομίλων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η SolarCentury προωθεί επένδυση 214 εκατ. ευρώ, μέσω της Consortium Solar Power Systems για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για σχέδιο που βρίσκονταν επί χρόνια στα συρτάρια του Enterprise Greece ως «στρατηγική επένδυση» χωρίς να εγκρίνεται από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Η SolarCentury ιδρύθηκε το 1998, αρχικά με στόχο τις καινοτόμες λύσεις φωτοβολταϊκών για κατοικίες, Σταδιακά επεκτάθηκε σε όλες τις κατηγορίες φωτοβολταϊκών σταθμών και μέχρι σήμερα έχει εγκαταστήσει 1.000 πάρκα συνολικής δυναμικότητας 1,6 GWp σε τέσσερις ηπείρους. Αυτή την περίοδο κατασκευάζει φωτοβολταϊκά σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική καθώς και υβριδικά έργα στην Αφρική. Στα σχέδια της βρετανικής εταιρείας περιλαμβάνεται η κατασκευή φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 5 GWp ενώ διαθέτει γραφεία σε εννέα χώρες, εκτός Βρετανίας.

Η επένδυση της TOTAL EREN

Η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε χθες και την επένδυση «παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW» των EAST PV Α.Ε. και NOTIAS S.A. εταιρείες του γαλλικού ομίλου TOTAL EREN S.A. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 172 εκατομμύρια ευρώ.

Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας. Πρόκειται για ένα ακόμα έργο που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των «στρατηγικών επενδύσεων» χωρίς να έχει εγκριθεί για ανεξήγητους λόγους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές. 
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.