ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
exoikonomo, anakainisi
Φώτο: Shutterstock

Από σχολεία και νοσοκομεία ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοσίου

Τα 640 εκατ. ευρώ του προγράμματος «Ηλέκτρα» προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να αναβαθμιστούν κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.

Γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου "Ηλέκτρα" που τρέχει από χθες Δευτέρα, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 30%.

Το Δημόσιο επενδύει 640 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να αναβαθμιστούν 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του κράτους (ιδιόκτητα ή μισθωμένα). Προτεραιότητα, όπως επισημαίνεται στον Οδηγό του προγράμματος, θα δοθεί σε κτίρια που έχουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, μέσω της αναβάθμισης των οποίων, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, αλλά και μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατανέμεται κατά προτεραιότητα σε γραφεία (280 εκατ. ευρώ), κτίρια εκπαίδευσης (ΑΕΙ, σχολεία 160 εκατ.) και υγείας - κοινωνικής πρόνοιας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία κλπ 80 εκατ. ευρώ). Οι λοιπές χρήσεις (κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ) απορροφούν 70 εκατ. ευρώ και κτίρια της κεντρικής δημόσιας διοίκησης 50 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αφορά σε επεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά τους συστήματα αυτών, ως εξής:

  • θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων,
  • αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις),
  • εξωτερικά συστήματα σκίασης,
  • συστήματα ψύξης χώρων,
  • συστήματα θέρμανσης χώρων,
  • συστήματα μηχανικού αερισμού,
  • παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), η) συστήματα φωτισμού χώρων,
  • συστήματα επιτόπιας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,
  • συστήματα αυτοματισμού, καταγραφής και ελέγχου ενέργειας ή/και σύστημα διαχείρισης ενέργειας του κτιρίου - BEMS,
  • βοηθητικά τεχνικά συστήματα,
  • εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμη η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου. Επιπλέον, οι προς επιδότηση επεμβάσεις θα περιλαμβάνουν, όπου αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, αξιοποίηση ΑΠΕ, καθώς και έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, με την πλήρη υλοποίηση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται ότι:

  • Η μείωση ηλεκτρικής κατανάλωσης ανά έτος θα ανέλθει στις 600 GWh.
  • Η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ.
  • Η μείωση της ετήσιας εκπομπής ρύπων από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα είναι στους 364.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα επιδότησης 60% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου θα υπάρξουν ακόμα δυο προγράμματα που θα ενισχύσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 260 εκατ. ευρώ.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ για έργα στις λιγνιτικές περιοχές

Τα έργα θα υλοποιηθούν στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, από το Πράσινο Ταμείο και τη Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υπό την εποπτεία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ο «Πρίνος CO2» ενισχύει περιβάλλον και ανταγωνιστικότητα

Στο ΥΠΕΝ συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την υπόγεια αποθήκη CO2 στον Πρίνο, μετά την αδειοδότηση από ΕΔΕΥΕΠ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείου, ΕΔΕΥΕΠ, EnEarth και Energean. Ολοκληρώθηκε το στάδιο αδειοδότησης.
Σταύρος Παπασταύρου επίσημη εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Από το 2019 η Ελλάδα διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές της

Η Ελλάδα από το 2019 επενδύει στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών με έργα φυσικού αερίου και διασυνδέσεις, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου. Ξεκινά εντός εβδομάδας η συζήτηση στη Βουλή για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου.
Σύσκεψη υπουργείου ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη ΥΠΕΝ για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια

Σήμερα στο ΥΠΕΝ πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ιράν και την ενεργειακή ανθεκτικότητα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων φορέων και εταιρειών ενέργειας και φυσικού αερίου.