ΓΔ: 915.27 -0.01% Τζίρος: 15.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:41:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Οι servicers στηρίζουν το ευρύ πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων οφειλετών

Η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων αποτελεί το θεσμικό εκπρόσωπο του κλάδου διαχείρισης απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια και πιστώσεις.

Η παροχή ουσιαστικών λύσεων ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες με στόχο να επανέλθουν σε υγιή οικονομικών κύκλο αποτελεί βασική αποστολή των εταιρείων - μελών της ΕΕΔΑΔΠ (Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι παρεχόμενες λύσεις ρύθμισης παρέχουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων περιλαμβάνουν άφεση χρέους. Μόνο στο πρώτο επτάμηνο του έτους, οι Εταιρείες Διαχείρισης - Μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε περισσότερες από 64.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2,6 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών.  

Παράλληλα με την παροχή πολυάριθμων και στοχευμένων λύσεων ρύθμισης, τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ συνεργάζονται με τις Εποπτικές Αρχές και στηρίζουν ενεργά τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Πολιτείας που στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων οφειλετών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Πρόσφατα, η Ελληνική Πολιτεία θέσπισε το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, με το οποίο ενεργοποιείται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών (βλ. άρθρα 13 επ. Ν. 4916/2022). Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα προβλέπει συνοπτικά:

  • Παροχή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για 15 μήνες.
  • Αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικού πλειστηριασμού επί της 1ης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, για όσο χρόνο ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στο Πρόγραμμα και επωφελείται της επιδότησης.

Το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που έχει αναπτυχθεί από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Η πλατφόρμα έχει εκκινήσει τη λειτουργία της ήδη από τις 13/09/2022. 

Μετά τη λήξη της διάρκειας του Ενδιάμεσου Προγράμματος, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα Νόμου 4738/2020 (άρθρα 217 επ.) για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. Η προσφυγή στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης παρέχει στον οφειλέτη τη δυνατότητα να διατηρήσει την κατοχή και χρήση της 1η κατοικίας του για δώδεκα (12) έτη μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης που θα συνάψει με τον Φορέα, καθώς να επαναγοράσει την 1η κατοικία από τον Φορέα μετά την παρέλευση της 12ετίας. Περαιτέρω, μέσω της υπαγωγής στο προστατευτικό καθεστώς του Φορέα, ο ευάλωτος οφειλέτης δικαιούται επιπλέον να λάβει οικονομική ενίσχυση στεγαστικού επιδόματος με στόχο τη διευκόλυνση πληρωμής του μισθώματος στον Φορέα (άρθρο 223 Ν. 4738/2020).

Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αναφορικά με τις δυνατότητες που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της 1ης κατοικίας τους. Τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα υποστηρίξουν ενεργά οι Εταιρείες Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις, ενισχύοντας και πλαισιώνοντας με κάθε αναγκαία πρωτοβουλία το προστατευτικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

Η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ) αποτελεί το θεσμικό εκπρόσωπο του κλάδου διαχείρισης απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια και πιστώσεις. Σήμερα οι Εταιρείες Διαχείρισης διαχειρίζονται ενεργά για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτών δάνεια αξίας άνω των 120 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για δάνεια βαθιάς καθυστέρησης σε στάδιο προχωρημένων νομικών ενεργειών, για οφειλές που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το συμφωνημένο χρόνο αποπληρωμής αλλά και για ενήμερα δάνεια. Τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, από απλά καταναλωτικά μέχρι σύνθετο επιχειρηματικό δανεισμό, όπως περιπτώσεις ομολογιακών δανείων από πολλαπλούς πιστωτές.  

Με τη δραστηριότητά τους και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι Εταιρείες Διαχείρισης αποτελούν βασικό πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παράλληλα με τις Τράπεζες και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες. 

Συνεργαζόμενος σε θεσμικό επίπεδο με την Ελληνική Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές, ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης συνεχίζει να συμβάλλει στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην ενίσχυση των συνθηκών ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν «υπερκέρδη», είχαν ζημιές τη διετία 2021 - '22

Τραπεζικές πηγές υπενθυμίζουν ότι στο εννεάμηνο του 2021 οι τράπεζες είχαν εμφανίσει σωρευτικές ζημιές ύψους 4,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι και η κερδοφορία του 2022 βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε έκτακτα κέρδη.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Χωρίς κρατικές επιδοτήσεις η στήριξη σε δανειολήπτες

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών μέτρα για στήριξη των δανειοληπτών για την αύξηση των επιτοκίων που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος. Νέα συζήτηση εντός δύο εβδομάδων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Να αξιοποιήσουν το πλαίσιο των ρυθμίσεων οι δανειολήπτες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως από το 2019 έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες διμερείς ρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος έχει βάλει 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να βοηθήσει στις ρυθμίσεις.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης δανειοληπτών θα συζητήσουν κυβέρνηση - τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα δοθεί επιδότηση από το κράτος ή θα ζητηθεί μόνο από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις δανειοληπτών που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.
Christos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δάνεια και περισσότερες ρυθμίσεις ζητά ο Σταϊκούρας από τις τράπεζες

Να συμβάλλουν στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για ρυθμίσεις οφειλών με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών.