ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Economy, Oikonomia, Ellada
Φωτο: Shutterstock

ΙΟΒΕ: Ισχυρή άνοδος 7,7% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2022

Oι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20,8% και ιδιαίτερα οι εξαγωγές υπηρεσιών +47,4%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν ήπια κατά 3,3%.

Ισχυρή άνοδος σημειώθηκε στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2022 κατά 7,7% δείχνει το δελτίο εξελίξεων του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξηση για το τρίμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20,8% και ιδιαίτερα οι εξαγωγές υπηρεσιών +47,4%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν ήπια κατά 3,3%, ενώ συνεχίστηκε η υποχώρηση της ανεργίας και τον Ιούνιο από αύξηση της απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά: 

  • Οριακή ενίσχυση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, απόρροια βελτίωσης προσδοκιών σε Υπηρεσίες και Κατασκευές, και άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  • Επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 99,5 μον. τον Αύγουστο, από 101,2 μον. τον Ιούλιο.
  • Βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής 1,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Άνοδος 7,5% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι οριακής υποχώρησης 0,5% στην ΕΕ27.
  • Νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 34,9% τον Ιούνιο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €4,2 δισεκ., από €2,1 δισεκ. ένα έτος πριν.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο εννέα μηνών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Στις 107,5 μονάδες ο δείκτης του ΙΟΒΕ, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στον κλάδο των κατασκευών, ενώ με εξαίρεση την καταναλωτική εμπιστοσύνη όλοι οι επιμέρους δείκτες εμφάνισαν θετική πορεία.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο 10 μηνών το οικονομικό κλίμα για τον Ιανουάριο

Στις 104,9 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης του ΙΟΒΕ, παραμένοντας σε επίπεδο υψηλότερο αυτού της ευρωζώνης. Ενίσχυση προσδοκιών στη βιομηχανία, βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση κλίματος στη βιομηχανία έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Υποχώρησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούνιο. Πάντως, σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής 2,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Άνοδος 3,2% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, «βαρίδι» η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης που καταρτίζει το ΙΟΒΕ υποχώρησε στις 104,3 μονάδες, παραμένοντας, όμως, υψηλότερα από τους αντίστοιχους ευρωζώνης και ΕΕ. Αρνητικές προοπτικές για βιομηχανία και κατανάλωση, θετική η εικόνα στις κατασκευές.