ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xalivas, Halivas, Viomixania, Steel
Φωτό: Pixabay

Ράλι του τζίρου της βιομηχανίας με οδηγό τα διυλιστήρια και τα ορυχεία

Στο 38,9% η αύξηση του κύκλου εργασιών τον Ιούλιο με ισορροπημένη αύξηση πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έδωσαν ώθηση στον τζίρο των διυλιστηρίων, ενισχυμένα τα ορυχεία από την αύξηση παραγωγής λιγνίτη.

Εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης του τζίρου της διατήρησε και τον Ιούλιο η ελληνική βιομηχανία, αν και μετά το ρεκόρ αύξησης που είχε καταγραφεί τον Μάιο, τους δύο μήνες του καλοκαιριού το ποσοστό υποχώρησε. Προωθητικές δυνάμεις για την αύξηση κατά 38,9% του τζίρου της βιομηχανίας αποτέλεσαν τα διυλιστήρια, λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και τα ορυχεία - λατομεία, που ευνοήθηκαν από την έκτακτη αύξηση παραγωγής λιγνίτη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

 • Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 38,9% έναντι αύξησης 25,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.
 • Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, παρουσίασε μείωση 1,3%.
 • Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 38,0%, έναντι αύξησης 6,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

 

Η πορεία του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία σε ετήσια βάση 

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 38,9% τον μήνα Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: 

 • Αύξηση κατά 39,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου,παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων.
 • Αύξηση κατά 22,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: 

 • Αύξηση κατά 39,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.
 • Αύξηση κατά 38,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.

Η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 39,3% τον μήνα Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

 • Αύξηση κατά 39,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, βιομηχανίας τροφίμων. 
 • Αύξηση κατά 19,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και  φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Η εικόνα του κλάδου σε μηνιαία βάση 

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 38,1% τον μήνα Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

 • Αύξηση κατά 38,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών μετάλλων, βιομηχανίας τροφίμων.
 • Αύξηση κατά 24,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων. 

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

 • Αύξηση κατά 44,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης.
 • Αύξηση κατά 26,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 1,3% τον μήνα Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: 

 • Μείωση κατά 2,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων.
 • Μείωση κατά 1,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. 

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

 • Μείωση κατά 3,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.
 • Αύξηση κατά 2,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.
   
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενέργεια προκάλεσε άνοδο 25,2% για τις τιμές χονδρικής στη βιομηχανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην αύξηση του δείκτη τιμών στην εγχώρια αγορά συνέβαλε η αύξηση του κόστους παρόχης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 360,5% και της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 53,5%.