ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
viomixania
Πηγή: Shutterstock

Ενισχυμένος κατά 1,5% ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας τον Μάρτιο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας ενισχύθηκε από την αύξηση κατά 48% του τζίρου στον κλάδο ορυχείων-λατομείων και στην άνοδο που σημείωσε η μεταποίηση.

Σε ανοδικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται η ελληνική βιομηχανία καθώς τον Μάρτιο ο γενικός δείκτης του κύκλου εργασιών σημείωσε αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 ενισχύθηκε κατά 16,8%.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης του κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία τον Μάρτιο ενισχύθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 38,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Παράλληλα, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 25,9%, έναντι αύξησης 34,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 1,5% τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, προήλθε από την αύξηση κατά 48,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Επίδραση είχε και η άνοδο κατά 1,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, ποτοποιίας, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιομηχανίας τροφίμων.

Επίσης την άνοδο επηρέασε και η αύξηση κατά 2,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς και η μείωση κατά 0,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.

Η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 2,7% τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, προήλθε από την αύξηση κατά 26,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων και την άνοδο κατά 2,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, ποτοποιίας, βιομηχανίας τροφίμων.

Αντιθέτως η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 0,3% τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, προήλθε από την υποχώρηση κατά 1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής βασικών μετάλλων. Υπήρξε ωστόσο αύξηση κατά 68,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Ο κύκλος εργασιών εξωτερικής αγοράς επηρεάστηκε επίσης από τη μείωση κατά 6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης και την αύξηση κατά 8,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης

Μηνιαία μεταβολή

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 16,8% τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, προήλθε από την αύξηση κατά 23,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων και την άνοδο κατά 16,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.

Επίσης από την αύξηση κατά 17,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς και την άνοδο κατά 16,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xalivas, Halivas, Viomixania, Steel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι του τζίρου της βιομηχανίας με οδηγό τα διυλιστήρια και τα ορυχεία

Στο 38,9% η αύξηση του κύκλου εργασιών τον Ιούλιο με ισορροπημένη αύξηση πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έδωσαν ώθηση στον τζίρο των διυλιστηρίων, ενισχυμένα τα ορυχεία από την αύξηση παραγωγής λιγνίτη.
viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 7,72 τρισ. δολάρια ανήλθε η παγκόσμια αγορά της βιομηχανίας το 2022

Πρόκληση για τον κλάδο παραμένει η έλλειψη εργαζομένων με τις δεξιότητες που απαιτούνται στο νέο εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ρευστό περιβάλλον. Πώς θα μείνουν ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.