ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και για τα καυσόξυλα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ξύλων και πέλετ και θέλει να μπει «φρένο» όπως εφαρμόζεται στα τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

Δεν θα επιβληθεί ανώτατη τιμή, αλλά ανώτατο ποσοστό περιθωρίου κέρδους, στα καυσόξυλα και το πέλλετ το οποίο θα συγκρίνεται με το περιθώριο κέρδους του Νοεμβρίου 2021, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να σημειώνει πως καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι όμως λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις. Για να το φρενάρουμε θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του Υπουργείου συζητάμε ποιο μήνα αναφοράς θα ορίσουμε».

Είναι ενδεικτικό ότι, ακόμα και με τις αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές φέτος και φθάνουν το 20-30% λόγω της αυξημένης ζήτησης και των μειωμένων εισαγωγών, οι τιμές για ξύλο πεύκου, δρυ ή οξιάς ξεκινούν από τα 100 ευρώ το κυβικό και φθάνουν έως και τα 140 ευρώ στην περίπτωση της ελιάς, ενώ και το πέλλετ, παρότι έχει διπλασιαστεί η τιμή του σε σχέση με πέρυσι, είναι σημαντικά φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, όπου η τιμή του λίτρου θα είναι αυξημένη στα 1,70 ευρώ.

Για το αν θα συνεχιστεί η επιδότηση στα καύσιμα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο απροστάτευτο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούν να αντιγράψουν τα μέτρα που πρώτοι πήραμε εμείς. Τα μέτρα θα τα συνεχίσουμε και θα τα επεκτείνουμε. Αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε όλοι μαζί». 

Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε αναφέρει ότι «έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή στα καυσόξυλα και στο πέλετ.  Όσο οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για τη θέρμανση φέτος το χειμώνα, τόσο το ξύλο ανεβαίνει. Και επειδή δεν υφίσταται πλέον η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας από όπου υπήρχε μεγάλη εισαγωγή ξυλείας και πέλετ, αυτό πιέζει τις τιμές ακόμα παραπάνω. Έχω συγκαλέσει για αυτή την εβδομάδα σύσκεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρέμβαση στην τιμή και του καυσόξυλου και του πέλετ. Δεν θα επιτρέψουμε λόγω της αυξήσεως του φυσικού αερίου να γίνει αισχροκέρδεια στην ξυλεία».

Πώς μπορεί να ζεσταθεί όλο το σπίτι

  1. Το τζάκι αερόθερμο που πέρα από την ακτινοβολία όπως και τα παραδοσιακά τζάκια μπορεί να θερμάνει όλο το σπίτι μέσω των ροών του αέρα ή με τη χρήση επιπλέον υποδομών που θα δημιουργήσουν κανάλια για τους άλλους χώρους του σπιτιού. Πρόκειται για μία επιλογή, που ανάλογα με το χώρο και τις απαιτήσεις απαιτεί μία επένδυση μίνιμουμ 4.000 ευρώ.
  2. Δεύτερη επιλογή είναι ένα τζάκι που μπορεί να συνδεθεί με την ήδη υπάρχουσα υποδομή καλοριφέρ θερμαίνοντας τα σώματα αλλά και μπόιλερ νερού, ενώ παράλληλα δε δεσμεύει τον ιδιοκτήτη από τη χρήση και της επιλογής του πετρελαίου, εφόσον το επιθυμεί, δίνοντας έτσι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος ξεκινάει από τα 6.000 με 7.000 ευρώ
  3. Αρκετά φθηνότερη επιλογή (από μίνιμουμ 2.800 ευρώ) είναι η μετατροπή του παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό προσφέροντας εσωτερικά ένα ένθετο αερόθερμο ενεργειακό τζάκι που παρέχει τα οφέλη του ενεργειακού τζακιού χωρίς να χρειαστούν σημαντικές μεταβολές στο χώρο.

Πρόκειται για μία τάση που ήδη βλέπουμε με μεγάλη δυναμική και στο εξωτερικό. Στη Γερμανία η στροφή των καταναλωτών που είχαν συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο και μεταπηδούν σε ενεργειακά τζάκια και σόμπες είναι τέτοια που έχει κάνει ανάρπαστο το πέλλετ και ακριβοθώρητους τους επαγγελματίες του κλάδου λόγω της τεράστιας ζήτησης. Βέβαια, εκεί επιδοτείται η μετάβαση αυτή γεγονός που αυξάνει σημαντικά και τη ζήτηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση επιδοτεί την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη μείωση των καταναλώσεων. Σε αυτή τη λογική, όποιος κάνει την επιλογή να κόψει τη θέρμανση με πετρέλαιο και να προτιμήσει την επιλογή της βιομάζας, συμπεριλαμβανομένων των πέλλετ, μπορεί να επιδοτηθεί έως και 45% του συνολικού κόστους. Αυτό από μόνο του έχει ήδη οδηγήσει 600.000 Γερμανούς στην επιλογή αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕπ: Σύμβαση με το Υπ. Ανάπτυξης για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων

Τα έργα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση θα βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση στα δημόσια κτίρια και σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές υποδομές και διοικητικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαγόρευση της πώλησης καυσίμων κάτω του κόστους ζητούν οι πρατηριούχοι

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι πρατηριούχοι τονίζουν πως η άρση της απαγόρευσης πώλησης σε τιμές κάτω του κόστους καλλιέργησε  γόνιμο έδαφος ανεξέλεγκτης παραβατικότητας, λαθρεμπορίας, νοθείας και κλοπής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα δηλωθούν τα αποθέματα στερεών καυσίμων που προορίζονται για θέρμανση

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώσεων ενεργοποιείται από σήμερα Δευτέρα 24/10/2022, ενώ τα στοιχεία αποθεμάτων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους έως και την Τετάρτη 26/10/2022 στις 23:59.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Σε καλή θέση η χώρα παρά την ενεργειακή αβεβαιότητα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως χάθηκε για πάντα το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης να προμηθεύεται σε χαμηλές τιμές το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στον κλάδο ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις για το ρεύμα εξάντλησαν τα περιθώρια

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως η Ελλάδα τα δύο χρόνια της πανδημίας είχε σημαντικά μεγαλύτερο έλλειμμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί έδωσε την μεγαλύτερη στήριξη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.