ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων

Τα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο 89% ωστόσο η έλλειψη διαθεσιμότητας του δικτύου και η γραφειοκρατία έχουν περιορίσει τις δυνατότητες των πολιτών για ενεργειακή μετάβαση.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές κοινότητες και 89% άνοδο στα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021, καταγράφει έρευνα του Green Tank που σημειώνει ότι «η ενεργειακή κρίση έφερε εμφατικά στο προσκήνιο τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια, αλλά να καλύψουν οι ίδιοι, ως αυτοπαραγωγοί ατομικά ή συλλογικά, τις ενεργειακές τους ανάγκες».

Τα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο σε πανελλαδικό επίπεδο (89% συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021), ενώ η Δυτική Μακεδονία καταγράφει τη μεγαλύτερη δυναμική στη χώρα με 14 νέα αιτήματα (+55,5% συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021).

Ωστόσο, η έλλειψη διαθεσιμότητας του δικτύου και η γραφειοκρατία έχουν ως αποτέλεσμα τον χαμηλό ρυθμό ηλέκτρισης, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες των πολιτών για συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση. Συγκεκριμένα, ως τον Μάιο του 2022 υπήρχαν 4,820 εκκρεμή αιτήματα έργων ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων συνολικής ισχύος 3,886.8 MW σε όλη τη χώρα, ενώ είχαν ηλεκτριστεί μόνο 884 έργα ισχύος 614,15 MW.

Την ίδια περίοδο (έως τον Μάιο του 2022) καταγράφονται 1,258 ενεργές ενεργειακές κοινότητες στην επικράτεια, 222 περισσότερες από την αντίστοιχη καταγραφή του Νοεμβρίου 2021. Οι 246 από αυτές βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία (δεύτερη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων μετά την Κεντρική Μακεδονία) και οι 19 στην Αρκαδία, αλλά όχι στη λιγνιτική Μεγαλόπολη.

Η συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρισμένων έργων βρίσκεται στη χαμηλή και μέση τάση όπου η παραγόμενη ενέργεια πωλείται στο δίκτυο (613 MW από 879 έργα), ενώ υπάρχουν μόλις 5 ηλεκτρισμένα έργα τα οποία αξιοποιούν το εργαλείο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για να καλύψουν ίδιες ανάγκες με συνολική ισχύ 1,15 MW (0,03 ΜW στη Δυτική Μακεδονία). Συνεπώς, ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων έχει αξιοποιηθεί ως τώρα πρωτίστως για την απόκτηση κέρδους από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και όχι για την κάλυψη ιδίων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στηρίζοντας τα νοικοκυριά που επιλέγουν τη συλλογική αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και αξιοποίηση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για την κάλυψη των αναγκών τους φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες αναβάθμισης του δικτύου, δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για ενεργειακές κοινότητες, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά, των προσπαθειών αυτών», δήλωσε η Ιωάννα Θεοδοσίου, συνεργάτιδα πολιτικής του Green Tank.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

manousakis-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης: Πράσινα δίκτυα για μία ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Η ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύεται ίσως στον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης. Μέχρι το 2030 στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν 30 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ και δικτύων.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα και ενεργειακός δίαυλος για τα Βαλκάνια

Η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά παρεμβάσεων για ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα

Ο υφυπουργός για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως προκύπτει η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική κρίση.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: 640 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μεταξύ άλλων, αφορούν σε συστήματα θέρμανσης αλλά και εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.