ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέες προτάσεις της Κομισιόν για το αέριο, αλλά δεν περιλαμβάνουν πλαφόν

Η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει βασικό θέμα κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου και της τακτικής Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20 - 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ από την ενεργειακή κρίση εξετάζει η Κομισιόν, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του. 

Η Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει στις 28 Σεπτεμβρίου ένα έγγραφο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα μελλοντικά μέτρα για τη μείωση της αστάθειας και την αύξηση του όγκου συναλλαγών στις αγορές ενέργειας.

Όμως, ενώ ορισμένα κράτη μέλη ζητούν να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να προτείνει οποιαδήποτε ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα και αντ' αυτού μπορεί να επεξεργαστεί μια σειρά από τρόπους για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές

Με τους καταναλωτές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να ταλανίζονται από λογαριασμούς ρεκόρ στην ενέργεια, μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι κυβερνήσεις πιέζουν την Επιτροπή για λύσεις ώστε να επιτευχθεί μετριασμός της κρίσης.

Οι νέες προτάσεις θα βασιστούν σε μια ήδη προτεινόμενη δέσμη μέτρων παρέμβασης που περιλαμβάνει έκτακτη εισφορά, ανώτατο όριο τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια χαμηλότερου κόστους και υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης ενέργειας.

Μέσω των νέων προτάσεων η Κομισιόν θα παρέχει στις κυβερνήσεις διαβεβαιώσεις για τα περαιτέρω μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, με πρώτο στόχο να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης, το οποίο συνήθως ακολουθείται από λεπτομερείς κανονιστικές προτάσεις που χρειάζονται έγκριση από τα κράτη μέλη.

Η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει βασικό θέμα κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου και της τακτικής Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20 - 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Το μέτρο που φαίνεται ότι θα επανέλθει στη συζήτηση είναι η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, με πάνω από το 50% των κρατών – μελών να τάσσονται υπέρ του. Η διαφωνία, όμως, έγκειται στον τρόπο εφαρμογής. Η Ιταλία τάσσεται υπέρ ενός ανώτατου ορίου στις φυσικές και οικονομικές συναλλαγές σε όλους τους κόμβους της ΕΕ, η Ελλάδα υποστηρίζει ένα ανώτατο όριο βάσει της αποτίμησης στην αγορά της Ολλανδίας, ενώ η Πολωνία επιθυμεί ένα όριο τιμών στο φυσικό αέριο που εισάγεται από προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Τα κράτη που αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο τιμών λένε ότι μια τέτοια κίνηση θα ενθάρρυνε ουσιαστικά την αύξηση της κατανάλωσης του καυσίμου σε μια εποχή που η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τη χρήση του.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή προχώρησε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε αξιολόγηση των επιλογών  για την υπαγωγή της ολλανδικής αγοράς φυσικού αερίου (Dutch TTF) σε χρηματοοικονομική εποπτεία με στόχο την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας και για τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς για να εξασφαλιστεί μια αγορά που θα λειτουργεί καλύτερα και θα έχει λιγότερη μεταβλητότητα. Ως έσχατη λύση σε περίπτωση διαταραχής της προσφοράς, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να εξετάσει την προσωρινή σύνδεση του TTF με το ασιατικό δείκτη αναφοράς JKM.

Η Επιτροπή εξέταζε επίσης τη δημιουργία ενός κέντρου εκκαθάρισης της ΕΕ «για να λαμβάνει αναφορές όλων των άμεσων τιμών του LNG ή άλλων εισαγωγών», σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο. Μια τέτοια κίνηση θα υποστήριζε την πλατφόρμα κοινών αγορών του μπλοκ, έναν εθελοντικό μηχανισμό για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των συμμετεχόντων κρατών μελών και την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχασμό στην ΕΕ προκαλούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Αρνητικές εμφανίζονται αρκετές χώρες στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θετική η αντίδραση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινές προμήθειες αερίου στην Ευρώπη: Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν

Η Επιτροπή κατέθεσε μία σειρά προτάσεων βάσει των οποίων οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, όπως ο ΔΕΣΦΑ, θα μπορούν να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ράλι φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ποια μέτρα προτείνει η Κομισιόν

Για δεύτερη ημέρα κινούνται ανοδικά τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου, σκληροί όροι της Ρωσίας για αύξηση παροχής αερίου. Μέτρα μόνο για τους ευάλωτους καταναλωτές προτείνει η Κομισιόν.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα μείωσε 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο

Ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα αλλά και την ουσιαστική βοήθεια που παρέσχε η χώρα μας προς τα κράτη της περιοχής.
xrimatia, money, metrita, cash, euro, evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πώς πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Επιβολή πλαφόν 180 ευρώ στην τιμή του ρεύματος για παραγωγούς με τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου, εισφορά με συντελεστή 33% στις πετρελαϊκές εταιρείες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαλείφθηκε η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.