ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
dimas
Φώτο: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας

Χρίστος Δήμας: Σε 3 μήνες η υποβολή προσφορών για την Πολιτεία Καινοτομίας

Αξίζει να αναφερθεί πως εταιρείες κολοσσοί από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προκειμένου να συμπράξουν συνέργειες.

Σε 3 μήνες αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία της 1ης Πολιτείας Καινοτομίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός φυσικού χώρου καινοτομίας, στον οποίο θα εγκατασταθούν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Υπολογίζεται πως θα φιλοξενήσει πάνω από 2.000 εργαζόμενους, ενώ ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε έναν οργανωμένο χώρο από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε αντίστοιχες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Αξίζει να αναφερθεί πως εταιρείες κολοσσοί από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προκειμένου να συμπράξουν συνέργειες εντός της Πολιτείας Καινοτομίας. Το αποτέλεσμα αυτών των συνεργειών θα είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της ελληνικής πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας γενικότερα. Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιείται το εγκαταλελειμμένο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ., που βρίσκεται στην καρδιά της Αττικής. Ο συγκεκριμένος χώρος κρίθηκε κατάλληλος λόγω της γεωγραφικής θέσης ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και της εύκολης συγκοινωνιακής πρόσβασης, ενώ σημαντική είναι και η συμβολική του αξία, δεδομένου ότι αποτελούσε σημείο αναφοράς για την καινοτομία κατά τον περασμένο αιώνα.

Τέλος, η Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να βοηθήσει στην αστική ανάπλαση της περιοχής φέρνοντας ουσιαστικά ακόμα πιο κοντά το κέντρο της Αττικής με το λιμάνι του Πειραιά, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές. Υπενθυμίζεται, πως η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Με την υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Δήμας : «φιλοδοξία της Πολιτείας Καινοτομίας είναι να καταστεί η έδρα της καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως μια «κυψέλη» που θα θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο και θα βάλει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dimas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: Προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον η ελληνική καινοτομία

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι υπερεκπτώσεις των δαπανών έρευνας και καινοτομίας που αυξήθηκαν στο 200% από 130% αποτελούν ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο για να αναπτυχθεί η ελληνική καινοτομία.
VIPE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται ενιαίο καθεστώς για τη δημιουργία Βιομηχανικών Πάρκων

Οι Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων έχουν προθεσμία πέντε ετών να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και να μπει τέλος στα διάφορα καθεστώτα που διέπουν τις βιομηχανικές περιοχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακαινίζεται με σύμβαση ΣΔΙΤ η φοιτητική εστία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

Πρόκειται να αναβαθμιστεί το κεντρικό 10όροφο κτίριο της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας που έχει δυναμικότητα 552 κλινών, ενώ στα τέσσερα ΣΔΙΤ ύψους 527 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται και τα έργα για το Σιδηροδρομικό Άξονα Βορείου Ελλάδος.
ΠΥΘeΙΑ kentro ikanotiton
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Δήμας: Σύμμαχος στην αντιμετώπιση Αλτσχάιμερ και άνοιας το ΠΥΘeΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο είναι ένα από τα 12 Κέντρα Ικανοτήτων που συγχρηματοδοτούνται από την γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Politeia Kainotomias, YPAN
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτεία Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ: Έως 28/3 του 2023 οι δεσμευτικές προσφορές

Προκρίθηκε, ως καταλληλότερη για τη στέγαση της Πολιτείας, η επιλογή των παλαιών εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς διότι εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση όχι μόνο από το κέντρο του Πειραιά αλλά και από το κέντρο της Αθήνας.