ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Unicredit: Στα ύψη το ελληνικό ΑΕΠ το 2022, μεγάλη μείωση του χρέους

Αναπροσαρμόζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη ο ιταλικός χρηματοπιστωτικός όμιλος στο 5,7% από 4,1%. Εκτιμά ότι διατηρείται υπό έλεγχο το έλλειμμα, προβλέπει συρρίκνωση του χρέους.

Σε γενναία αναβάθμιση της εκτίμησής της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, καθώς αναμένει ότι θα ενισχυθεί με ρυθμό 5,7% από 4,1% πριν, προχωρά η UniCredit σε έκθεσή της, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει στο 0,7% την ανάπτυξη για το 2023 από 1,1% που ανέμενε προηγουμένως. 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του ιταλικού χρηματοπιστωτικού ομίλου προχωρούν σε αυτήν την αναβάθμιση, εξαιτίας της καλύτερης του αναμενόμενου πορείας του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, η οποία στηρίχθηκε στην ισχυρή καταναλωτική δαπάνη αλλά και στην αναπλήρωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων. 

Εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο και προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει σημαντική συρρίκνωση στο δ’ τρίμηνο, καθώς η συνεχιζόμενη ώθηση από τον τουρισμό εξασθενεί και οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας μαζί με τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και την αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση. 

 

Το ενεργειακό μείγμα αφήνει τη χώρα σχετικά λίγο εκτεθειμένη στη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, καθώς ο μόνος κλάδος της μεταποίησης που εξαρτάται από το φυσικό αέριο είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αντικαθιστά το φυσικό αέριο με λιγνίτη. Ωστόσο, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, πλήττοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Σε μια μετριοπαθή εκτίμηση, ο αντίκτυπος στην ιδιωτική κατανάλωση θα αμβλυνθεί εν μέρει από την απελευθέρωση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, την αναπροσαρμογή των συντάξεων και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. 

Πιέσεις στη μεταποίηση

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει καλά υποστηριζόμενη από την ισχυρή τουριστική περίοδο, ο τομέας της μεταποίησης δέχεται αυξανόμενες πιέσεις λόγω της εξασθένησης της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους. 

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το όριο του 50 τον Αύγουστο. Η επίμονη επιβράδυνση της ζήτησης, ιδίως από το εξωτερικό, ώθησε τους κατασκευαστές να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, να μειώσουν τις αγορές εισροών και να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020. Πάντως υπάρχουν ενδείξεις ότι συνεχίζει να εκτυλίσσεται μια σταδιακή βελτίωση των συμφορήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία αμβλύνει τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας στο κόστος παραγωγής, αν και δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να παρέχει στήριξη. Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές έχουν γίνει όλο και πιο απαισιόδοξοι για τα προσωπικά τους οικονομικά και σχεδιάζουν να αναβάλουν σημαντικές αγορές. 

 

Η δημοσιονομική εικόνα 

Η UniCredit αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο της για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για φέτος, καταφέρνοντας να περιορίσει την αύξηση του συνολικού ελλείμματος στο 4,6% (το 2021 ήταν 7,4%). Η ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (8,4% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο του 2022) και η ευνοϊκότερη εξέλιξη της φορολογικής βάσης είναι πιθανό να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα αυτό. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο άμεσος δημοσιονομικός αντίκτυπος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη μερική θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας περιορίζεται στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο ήμισυ της ακαθάριστης αξίας τους, καθώς τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών και από τον φόρο στα έκτακτα κέρδη των παραγωγών ενέργειας έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότησή τους. Εκτιμάται ότι η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει στη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης από 193% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 175% μέχρι το τέλος του έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» η UBS, ρίσκα από ενέργεια - πανδημία

Στο 5,5% αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2022 ο ελβετικός όμιλος, ενώ εκτιμά ότι οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αυξήσουν τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Κρίνεται από τον ρυθμό ανάπτυξης η βιωσιμότητα του χρέους

Στο δυσμενές σενάριο της Κομισιόν, στο οποίο αναμένεται «χαμηλή πτήση» για την ελληνική οικονομία, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να φθάσουν στο 20% του ΑΕΠ, καθιστώντας μη βιώσιμο το χρέος.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» αναβάθμισης της Ελλάδας στέλνει με έκθεση ο οίκος Moody's

Μία ημέρα πριν τη νέα ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η Moody's δημοσιεύει θετικές εκτιμήσεις για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης.