ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 12,1% τον Σεπτέμβριο αναμένει η Eurostat

Ενέργεια και τρόφιμα παραμένουν οι βασικοί τροφοδότες των πληθωριστικών πιέσεων στο σύνολο της ευρωζώνης. Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για «επιθετική» αύξηση επιτοκίων.

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο φθάνοντας στο 12,1% σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, η οποία αφορά τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ). 

Για το σύνολο της ευρωζώνης ο πληθωρισμός έφθασε στο 10%, ενώ στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά την υιοθέτηση του ευρώ ξεπέρασε το 10% και έφθασε στο επίπεδο του 10,9%. Η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού τόσο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ όσο και για την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην ΕΚΤ προκειμένου να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη κατά 0,75% έκαστη τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο. 

Αναφορικά με τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

Τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού αναμένεται να καταγραφούν στις χώρες της Βαλτικής και παραμένουν σταθερά άνω του 20%, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο, εκτίμηση για 6,2%, αναμένεται να σημειωθεί στη Γαλλία, το οποίο, όμως, αποτελεί ρεκόρ αρκετών δεκαετιών. 

Η πορεία του πληθωρισμού στα κράτη - μέλη 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» του πληθωρισμού στην Ελλάδα, νέα άνοδος για την ευρωζώνη

Έπεσε στο 9,8% από 12,1% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, ενώ στην ευρωζώνη ανέβηκε από 9,9% σε 10,7%. Αύξηση 41,9% στο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, 13,1% στα τρόφιμα.