ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Επιμένει η Ελλάδα στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα θα έχει ο Κ. Σκρέκας με τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία για να εξεταστεί η ελληνική πρόταση ορισμού ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας καταθέτει η Ελλάδα στην Κομισιόν την τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στις εξελίξεις από το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την περασμένη Παρασκευή σημειώνοντας πως συνολικά 16 κράτη μέλη, μαζί με την Ελλάδα στήριξαν και υιοθέτησαν την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε στείλει επιστολή για το ίδιο θέμα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας να οριστεί ένα οριζόντιο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης της Έλληνα υπουργού με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία αποφασίστηκε αυτή την εβδομάδα να υπάρξει μία τηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξεταστεί η ελληνική πρόταση για τον ορισμό ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου με τρόπο που θα μειώσει οριζόντια, τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Όπως είπε ο υπουργός, ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδος ετοιμάζουν την πρόταση που θα κατατεθεί στην Κομισιόν μέσα στις επόμενες ημέρες μετά από προσπάθεια να ενσωματωθούν και τα σημεία – κλειδιά για άλλες ενώ ο Κ. Σκρέκας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταφέρει η πρόταση αυτή να κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωσε πως στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά από 15 ημέρες, θα παρουσιαστεί μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Αναφερόμενος στους στόχους της μείωσης της κατανάλωσης για τους επόμενους μήνες, ο υπουργός σημείωσε πως ήδη υπάρχει μία μείωση της τάξης του 13 – 15% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και με μια μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου της τάξης του 36% το μήνα Σεπτέμβριο.

Όπως είπε, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο χρειαστεί, τονίζοντας πως η ενεργειακή ακρίβεια αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά από μία κυβέρνηση.  «Επαναλαμβάνω, δεν θα λύσουμε στο 100% το πρόβλημα. Αυτό δεν μπορεί κανένα καμιά χώρα από μόνη της, αλλά εμείς αυτή τη στιγμή απορροφούμε το 90% της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά, το 80% στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στους αγρότες με τρόπο όπου αυτό θα το συνεχίσουμε για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα. Επαναλαμβάνω για να διασφαλίσουμε αυτό το οποίο είπαν οι συμπολίτες μας που αγωνιούν ενόψει ενός δύσκολου πραγματικά χειμώνα, με τρόπο που θα τους βοηθήσει να ζεστάνουν τα σπίτια τους τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Θέλω δύο παραδείγματα να σας πω σήμερα το πρωί γιατί κάθε μέρα έχω ζητήσει και λαμβάνω από τη ΔΕΗ λογαριασμούς που εκδίδονται για να βλέπω πού κυμαίνονται οι επιδοτήσεις και που κυμαίνεται το τελικό πληρωτέο ποσό. Ο λογαριασμός που εκδόθηκε με λήξη πληρωμής 12 το 2022, πληρωτέο ποσό 574 ευρώ, επιδότηση από το κράτος 573, 68. Δηλαδή αυτό το νοικοκυριό θα πλήρωνε 1200 ευρώ περίπου και πληρώνει 574. Άλλο νοικοκυριό πληρωτέο ποσό 177 ευρώ και επιδότηση από το κράτος 163 ευρώ. Άρα δεν βλέπετε ότι εδώ απορροφούμε σχεδόν το 90% πραγματικά της αύξησης και αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνησή μας θα μείνει και θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών από τους ηλεκτροπαραγωγούς σημείωσε πως κάθε μήνα η χώρα εισπράττει από 600 ως 1 δις. ευρώ πίσω από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής χρήματα υπερέσοδα, υπερκέρδη, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουμε σε λογαριασμούς ρεύματος και μιλώντας για τους επόμενους μήνες τόνισε ότι τον Οκτώβριο θα δαπανηθούν 1 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, νοικοκυριών και επιχειρήσεων με μόλις τα 100 εκατομμύρια ευρώ να είναι η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού. «Αυτό σημαίνει ότι για όλο το επόμενο διάστημα, θα μπορέσουμε να στηρίζουμε για όλο το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά για όσο χρειαστεί, χωρίς να διακινδυνεύουμε τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών του κρατικού μας προϋπολογισμού» τόνισε.

Μητσοτάκης: Η ΕΕ μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στο αέριο

Την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι μόνο του ρωσικού υπογράμμισε σε άρθρο γνώμης στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως μετά από μήνες διαβουλεύσεων και αποφυγής λήψης αποφάσεων, έχει έρθει πλέον ο καιρός να δράσει η Ευρώπη ώστε να διασωθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων και εκτροπών, ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αναφέρει ο πρωθυπουργός και τονίζει πως η Ρωσία έχει μετατρέψει σε όπλο την ενέργεια, με σαφή στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας. Δεκαπέντε κράτη μέλη έχουν εκφράσει σαφώς την υποστήριξή τους για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου της.

Ο πρωθυπουργός εξηγεί πως σε κανονικούς καιρούς, οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν. Δεν είναι όμως φυσιολογικές εποχές. Καθώς οι τιμές αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά έχει πάψει να λειτουργεί. Η ρευστότητα έχει στερέψει και η αστάθεια έχει εκτοξευτεί, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για τους προμηθευτές και τους κερδοσκόπους να επωφεληθούν από τις απότομες κινήσεις των τιμών. Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υφίστανται πιέσεις, ζητώντας κρατική βοήθεια. Κανένα νοικοκυριό, εταιρεία ή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ή να διαχειριστεί μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται τυχαία.

Καθώς οι τιμές αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά έχει πάψει να λειτουργεί. Η ρευστότητα έχει στερέψει και η μεταβλητότητα έχει εκτοξευθεί, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για τους προμηθευτές και τους κερδοσκόπους να επωφεληθούν από τις απότομες μεταβολές των τιμών. Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση, ζητώντας κυβερνητική βοήθεια. Κανένα νοικοκυριό, εταιρεία ή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ή να διαχειριστεί μια αγορά όπου οι τιμές κινούνται τυχαία προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε 62 δισ. ευρώ επιπλέον για την εισαγωγή φυσικού αερίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο τελικός απολογισμός για το 2022 θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, αν συνυπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην οικονομία γενικότερα. Εν τω μεταξύ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας έχει τριπλασιαστεί σε πάνω από 180 δισ. δολάρια μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Αυτές οι τιμές βοήθησαν στην προσέλκυση προσφοράς στην Ευρώπη, αλλά με υπέρογκο κόστος - εξασφαλίσαμε την προσφορά, αλλά παραμελήσαμε το κόστος. Η Ευρώπη πληρώνει δύο έως τρεις φορές περισσότερο για το φυσικό αέριο από ό,τι τα ασιατικά έθνη. Μια αύξηση των τιμών ήταν αναπόφευκτη, αλλά η επιτυχία της Ευρώπης στην απόκτηση φυσικού αερίου οφείλεται εν μέρει στην οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα. Σε ένα τυπικό έτος, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας αυξάνονται κατά 25% - μέχρι στιγμής φέτος, έχουν μειωθεί κατά 20%. Αυτή η μετατόπιση, επέτρεψε στην Ευρώπη να εισάγει το φυσικό αέριο που χρειάζεται.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ανισορροπία που οι τιμές από μόνες τους δεν μπορούν να διορθώσουν. Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη είναι σταθερές από τις αρχές του 2022, παρά τη συνεχή άνοδο των τιμών. Η ικανότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο είναι εξίσου συνάρτηση της φυσικής όσο και της οικονομίας: Όσο ψηλά κι αν ανέβουν οι τιμές, η Ευρώπη στο σύνολό της δεν μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να αντικαταστήσει πλήρως τις ποσότητες που έχει χάσει από τη Ρωσία. Όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τιμές, το να αφήνεις τις τιμές να αυξάνονται για πάντα είναι πράξη αμέλειας, όχι σύνεσης.

Αντιμέτωπες με τεράστιο κόστος, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει να εξοικονομήσουν ενέργεια και να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα. Αλλά πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην «εξοικονόμηση» και την καταστροφή, ανάμεσα στη λογική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στις ανεξέλεγκτες τιμές που κλείνουν τις βιομηχανίες μας και χρεοκοπούν τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως αργά ή γρήγορα, οι αγορές θα ισορροπήσουν - αλλά χωρίς ανώτατο όριο στις τιμές, το κόστος αυτής της εξισορρόπησης θα μετρηθεί σε ζωές που θα καταστραφούν και θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρότεινα τον Ιούλιο ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αποζημίωσης των μεγάλων χρηστών ενέργειας για τη μείωση της κατανάλωσής τους, φέρνοντας την αγορά σε ισορροπία χωρίς να καταφεύγει σε ακραίες τιμές.

Η αναδυόμενη συναίνεση συγκλίνει προς ένα μικρό σύνολο επιλογών. Ο κοινός παρονομαστής είναι η επιθυμία να επιβληθεί ανώτατο όριο σε όλο το φυσικό αέριο, όχι μόνο στις μικρές ποσότητες που εξακολουθούν να προέρχονται από τη Ρωσία. Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να λειτουργεί ως διακόπτης αλλά να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα. Έχω κατά νου ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο, αλλά το ποσό αυτό αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, τις οποίες θέλω να σεβαστώ - γι' αυτό και δεν θα το αποκαλύψω εδώ. Παρόλα αυτά, με αρκετά υψηλές τιμές, οι προμηθευτές θα εξακολουθούν να στέλνουν το φυσικό αέριο τους στην Ευρώπη και οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να έχουν λόγους να μειώσουν τη ζήτησή τους. Ένα ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι ένα ανοδικό όριο για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι τιμές, όχι ένας τεχνητά χαμηλός αριθμός που θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές.

Ένα ανώτατο όριο τιμών ενέχει φυσικά κινδύνους. Αλλά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς μας εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής και κυριαρχίας να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που να ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-iliakos-thermosyfonas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Πρόγραμμα επιδότησης 100 εκατ. για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Kατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Ενέργειας η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επιδότηση 20% σε δήμους και περιφέρειες για αναβάθμιση οδοφωτισμού

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Προβλέπει ότι με τις επιλέξιμες επεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζεται τουλάχιστον 50% ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Θα αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, όπως ανέφερε η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, επισημαίνοντας τον ρόλο του αγωγού Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται στα 40 ευρώ ανά Mwh η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος

Στα 95 εκατ. ευρώ θα φτάσει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα. Στις υψηλότερες καταναλώσεις η επιδότηση συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας.