ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Απορρίματα
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται ΚΥΑ για τη δημιουργία Φορέα Ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων

Το θέμα παρουσιάστηκε σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κυκλική οικονομία.

Την άμεση σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τοn σχεδιασμό και την οργάνωση Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από παραγωγούς και εισαγωγείς, ζήτησε από εκπροσώπους της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης. Το θέμα παρουσιάστηκε σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε το ΒΕΑ, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κυκλική οικονομία, με παρουσία δεκάδων κλωστοϋφαντουργών-μέλη του επιμελητηρίου. Όπως αναφέρει σχετική, σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, μέχρι το τέλος του 2023 η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει το «Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων», με αποτέλεσμα όλοι οι παραγωγοί-εισαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών, να είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν και να οργανώσουν Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα, καθώς υποχρεούται να συμμετάσχουν σε εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΚΠ ως μέλη.

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, στην τοποθέτησή του, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να υποκαταστήσει τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι εντός εξαμήνου θα εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ για την έγκαιρη προετοιμασία των εισαγωγέων και παραγωγών. Μάλιστα, ο κ. Βαρελίδης δεσμεύτηκε ότι στο διάλογο για τη σύνταξη της ΚΥΑ και τη διαμόρφωση του πλαισίου, θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μέσω του ΒΕΑ. Σύμφωνα με τον κ. Βαρελίδη, ανά κάτοικο αναλογούν ετησίως 6 κιλά απόβλητα ρούχων και 2 κιλά παπούτσια, τονίζοντας ότι είναι άμεση η ανάγκη της ορθής διαχείρισής τους. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΑ, οι επιχειρήσεις καλούνται να αποκτήσουν την υποδομή και τα συστήματα διαχείρισης όλων των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστεί ή να ανασταλεί ο ρόλος που πρέπει να έχουν οι παραγωγοί.

«Κάτι, που ήδη διαφαίνεται σε κρατικές πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία των ολοκληρωμένων κέντρων διαχείρισης αποβλήτων, όπου οι εργολάβοι-διαχειριστές των χώρων συμβάλλονται απευθείας με το κράτος ή την περιφέρεια και όχι με τα συστήματα των παραγωγών. Επειδή με την καθιέρωσή του, η ευθύνη για την επεξεργασία στο τέλος του κύκλου ζωής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα βαρύνει τους παραγωγούς, θέλουμε να γνωρίζουμε εγκαίρως, πότε και πώς θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή. Μόνο έτσι, θα καταστεί δυνατή η διασφάλιση των επαρκών επενδύσεων, υποδομών και τεχνολογιών, για την αποτελεσματική συλλογή και επεξεργασία των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων», τόνισε ο κ. Ραβάνης. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης, έκρινε απαραίτητη τη συμβολή του ΒΕΑ στη διαμόρφωση της ΚΥΑ, επιμένοντας ότι τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων, είναι σωστό να γίνουν από τους παραγωγούς-εισαγωγείς ΚΠ. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν από τους Αδαμάντιο Σκορδίλη, Δρ. χημικό μηχανικό, το μοντέλο της «Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων» και από το Στέφανο Κομνηνό, σύμβουλο Διοίκησης ΒΕΑ, οι απαραίτητες επόμενες ενέργειες για τη δημιουργία του Συλλογικού Συστήματος, εκ μέρους του κλάδου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σκορδίλης, παρουσιάζοντας ενημερωτικό οδηγό για την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων, ανέφερε ότι η κλωστοϋφαντουργία είναι ο τέταρτος σε μέγεθος κλάδος που ρυπαίνει το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προξενεί παγκοσμίως το 10% των εκπομπών CO2-eq, το 25% σε χρήση εντομοκτόνων και το 11% σε χρήση φυτοφαρμάκων. Η έκταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αρχικά εξαρτάται από την επιλογή της ίνας. Για παράδειγμα, η παραγωγή περίπου 25 εκατομμυρίων τόνων βαμβακιού, ευθύνεται για περίπου το 2,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού. Η παραγωγή συνθετικών ινών, με βάση ορυκτές πρώτες ύλες, από την άλλη πλευρά, καταναλώννει 98 εκατομμύρια τόνους μη ανανεώσιμων πόρων κάθε χρόνο. Μετά τη συσκευασία και την κατασκευή, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας ευθύνεται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικού. Σήμερα, παράγονται παγκοσμίως 92 εκατ. τόνοι Απόβλητα Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων, ενώ το 2030 αναμένεται αύξηση 60% σε σύγκριση με το 2015, την ώρα που η ανακύκλωσή των ΑΚΠ παγκοσμίως, δεν ξεπερνά το 1% και στην Ελλάδα η ανακύκλωση ρούχων είναι σχεδόν μηδενική. Από την πλευρά του ο κ. Κομνηνός επισήμανε, ότι «ο κλάδος ένδυσης & υπόδησης, παραγωγοί και εισαγωγείς, έχουν αποδείξει ότι είναι ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση». Ειδικότερες παρεμβάσεις έκαναν ο Αντ. Μακρής, πρόεδρος ΣΕΛΠΕ και ο Μ. Καραμπίνης, σύμβουλος ΔΣ ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΒΥΕ και επεσήμαναν πως η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευτεί τους παραγωγούς-εισαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, γιατί εκείνοι μπορούν καλύτερα να πετύχουν τους στόχους ανακύκλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι δυο μονάδες ανακύκλωσης στην Μακεδονία

Στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκάδα το έργο είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ με 60% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αυτή στον 'Αγιο Αντώνιο Θέρμης, αφορά σε δημόσιο έργο και είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης.
polytexneio, emp
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΜΠ: Καινοτόμες πρακτικές κυκλικής οικονομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η δυσκολία στη διαχείριση των αποβλήτων στις πόλεις της Μεσογείου και η σπατάλη πόρων, που προκύπτουν από τα παραπάνω καθιστά αναγκαία την δημιουργία δικτύων κυκλικής οικονομίας και την προώθηση της πρακτικής της αποκαλούμενης «ανωκύκλωσης» (upcycle).
Anakyklosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας «επιταχυντής» υπέρ των οικονομικά αδύναμων στον δήμο Ηρακλείου Αττικής

Το πρόγραμμα απευθύνεται κατ’ αρχήν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου και τους δίνει την ευκαιρία, τόσο της δημιουργίας όσο και της ενίσχυσης των εσόδων τους.
green transformation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

διαΝΕΟσις: Κυκλική οικονομία στην Ελλάδα - Ευκαιρίες και προκλήσεις

Όπως επισημαίνεται στη σύνοψή της μελέτης του ΙΟΒΕ, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη μεγαλώνει και οι κοινωνίες αναπτύσσονται, εμφανίζεται ολοένα και πιο έντονο το πρόβλημα της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.