ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ πτήσεων το 2022 με ισχυρό τουρισμό ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο

Τα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν ότι έως και τις 20 Νοεμβρίου οι πτήσεις θα συνεχίσουν να ξεπερνούν το επίπεδο του 2019. Κέρδισε το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν η τουριστική βιομηχανία, κοντά στα 19 δισ. θα εκτιναχθούν τα έσοδα.

Για ιστορικό ρεκόρ πτήσεων οδεύει η Ελλάδα το 2022, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η τρέχουσα σεζόν θα σπάσει όλα τα κοντέρ, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας είναι ίσως το πλέον ανθεκτικό τουριστικό brand της Ευρώπης, ενώ αυτή τη σεζόν η Ελλάδα καταφέρνει να κερδίσει το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Νέα στοιχεία από τον ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η σεζόν για τη χώρα μας καλά κρατεί και πιθανότατα ο αριθμός πτήσεων θα διατηρηθεί έως τις 20 Νοεμβρίου πολύ υψηλά και πιο πάνω από το 2019, δίνοντας άλλο ένα εχέγγυο ότι τα έσοδα φέτος θα ξεπεράσουν τη χρονιά – ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Eurocontrol, που «σκανάρει» όλη την αεροπορική κίνηση ολόκληρης της Ευρώπης (κλεισίματα εισιτηρίων, προκρατήσεις κ.ο.κ.), έως τις 20 Νοεμβρίου ο αριθμός των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων στην Ελλάδα θα ξεπεράσει την πτητική δραστηριότητα της ίδιας περιόδου του 2019.

Φυσικά ο αριθμός πτήσεων βαίνει μειούμενος όσο πλησιάζουμε το χειμώνα, όμως έως τα τέλη Νοεμβρίου φαίνεται ότι διατηρείται σε υψηλότερα από το 2019 επίπεδα και αυτό ασφαλώς συνδέεται με τα ανοικτά ξενοδοχεία που υπάρχουν φέτος, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που αποτελεί τον μακροπρόθεσμο στόχο ολόκληρου του τουριστικού κλάδου.

Σύμφωνα με Eurocontrol, το προσεχές Σάββατο ο αριθμός των πτήσεων στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα φτάσει τις 4.340, στις 6 Νοεμβρίου θα υποχωρήσουν στις 3.100 και στις 19 Νοεμβρίου στις 2.760.

Εξυπακούεται ότι η αυξημένη πτητική δραστηριότητα που υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019 έχει άμεση αντανάκλαση στον αριθμό των διακινούμενων επιβατών, καθώς τα στοιχεία προέρχονται από αγορασμένα εισιτήρια, προκρατήσεις και δεσμευμένες χρονοθυρίδες των αεροπορικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ρυθμός ανάκαμψης των πτήσεων τον Οκτώβριο του 2022 είναι στο 90% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενώ οι κρατήσεις για τον Νοέμβριο είναι στο 95% του αντίστοιχου μήνα εκείνης της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι σε σύνολο 30 χωρών, μόνο η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο κινήθηκαν θετικά τον φετινό Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ οι υπόλοιπες 28 χώρες παρουσιάζουν μείωση από 2% (Πορτογαλία) έως και 42% (Σλοβενία). Μάλιστα, πτωτικά κινήθηκαν όλα τα υπόλοιπα μεγάλα τουριστικά brand της Μεσογείου που ανταγωνίζονται την Ελλάδα, όπως η Ισπανία που κινήθηκε κατά 7% χαμηλότερα έναντι του 2019 και η Ιταλία που έκλεισε στο -9%. Η Γαλλία, το κορυφαίο τουριστικό brand στον κόσμο με 84 εκατ. τουρίστες το 2019, βρέθηκε στο -11% το φετινό Αύγουστο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον μήνα Αύγουστο οι εμπορικές πτήσεις προς την Ελλάδα κινήθηκαν κατά 5% υψηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, ενώ η μόνη χώρα που επίσης κινήθηκε θετικά ήταν το Λουξεμβούργο με αύξηση 2

Η εξαιρετική πορεία του ελληνικού τουρισμού και η πλήρης ανάκαμψη της αεροπορικής δραστηριότητας στη χώρα μας, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fraport και αφορούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει υπό την αιγίδα της.

Το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 ο αριθμός των διακινηθέντων ταξιδιωτών ανήλθε στα 22,21 εκατ., ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχαν διακινηθεί 21,73 εκατ. επιβάτες, μια αύξηση κατά 2,2%, ενώ συγκριτικά με το 2021, η αύξηση είναι 111,8%. Τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση κατά 9,4% συγκριτικά με το 2019, συνεχίζοντας το κρεσέντο του φετινού καλοκαιριού, καθώς τον Ιούλιο η αύξηση ήταν 11,1% και τον Ιούνιο στο +3,3%.

Γ. Ρέτσος: Στα 19 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα

Χρονιά υπεραπόδοσης του ελληνικού τουρισμού με έσοδα περί τα 19 δισ. ευρώ χαρακτήρισε τη φετινή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών».

«Έχουμε στοιχεία του 7μήνου από την Τράπεζα της Ελλάδας, όμως μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, βλέποντας και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο πώς εξελίχθηκε και τον Οκτώβριο πώς εξελίσσεται, ότι θα τα φτάσουμε τα έσοδα του 2019 και θα τα ξεπεράσουμε. Νομίζω τα 18,2 δισ. ευρώ, που ήταν τα έσοδα του 2019, τα έχουμε σίγουρα. Μπορούμε να κινηθούμε μέχρι την περιοχή των 18,8-19 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό αν σκεφτούμε ότι ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε το 80% των εσόδων του 2019. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σημαντικό μαξιλάρι», τόνισε ο Γ. Ρέτσος.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, μάλιστα, τόνισε ότι παρά τις προκλήσεις που αφορούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, το 2023 θα είναι μία επίσης θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. «Προφανώς τα μακροοικονομικά και τα γεωπολιτικά μας δημιουργούν ανησυχίες για την επόμενη χρονιά», επεσήμανε ο Γ. Ρέτσος, λέγοντας πως είναι δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, κυρίως των ευρωπαϊκών, θα μειωθεί.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει ένα πάρα πολύ ισχυρό τουριστικό brand. Είμαστε πλέον στα πέντε σημαντικότερα τουριστικά brands παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι στις βασικές αγορές-στόχους και ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα σε επίπεδο επιθυμίας των πολιτών τους να την επισκεφθούν είναι στις θέσεις από 1 έως 3. Αρα, αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι του χρόνου θα έχουμε μια μικρότερη δεξαμενή επισκεπτών, συνεπεία του πληθωρισμού, του αυξημένου ενεργειακού κόστους κ.λπ., η Ελλάδα θα είναι στις τρεις πρώτες επιλογές. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε, προφανώς δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, αλλά τηρουμένων των αναλογιών, νομίζω ότι και το 2023 θα είναι μια θετική χρονιά», προσέθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγιναν «βαρίδια» για τον τουρισμό η Μύκονος και η Σαντορίνη

Μειωμένες κρατήσεις καταγράφονται και φέτος για τα δύο νησιά, μετά τη μείωση επισκεπτών κατά 5,2% για τη Μύκονο και 8,7% για τη Σαντορίνη. Κύρια προβλήματα οι ελλιπείς υποδομές και η πολυκοσμία.
kefalogianni
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές προθεσμίες για απορρόφηση κονδυλίων 387 εκατ. στον τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση υποδομών και τόνισε ότι θα απαιτηθούν μεγάλες ταχύτητες υλοποίησης.
Aeroplano, Airplane
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» των τουριστικών αφίξεων στο 8μηνο, ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια

Αυξημένες κατά 11% σε σύγκριση με το 2019 οι αεροπορικές αφίξεις, ενώ αυξημένες ήταν και οι οδικές. Οι εισπράξεις ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ οι μεγάλες αυξήσεις.