ΓΔ: 2156.95 -0.18% Τζίρος: 269.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:44
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Σκρέκας: Να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για μείωση των τιμών ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής για την αγορά του φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η τιμή είναι εξίσου σημαντική με τη διαθεσιμότητα.

Η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου, επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας το γεγονός ότι αποδεικνύεται πως δεν λειτουργούν σωστά οι αγορές ενέργειας, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα των υποδομών.

Κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πράγα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις τόσο για την επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών.

Η ατζέντα του Συμβουλίου αφορούσε στα επόμενα βήματα των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, όπως περιγράφονται στην επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τους ηγέτες της Ε.Ε και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι, αν και καταφθάνουν αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου στην ΕΕ εν τούτοις οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και «αυτό σημαίνει ότι οι αγορές δε λειτουργούν σωστά και η διαθεσιμότητα δεν είναι θέμα τιμής αλλά επάρκειας υποδομών». Η ελληνική πλευρά ζήτησε ένα μεταβλητό ανώτατο όριο στον δείκτη TTF που να διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο οριακά ακριβότερο από την Ασία και άλλες περιοχές, και όχι διπλάσιο από την τιμή που καταβάλλεται σε άλλες ηπείρους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι η πρόταση των 15 κρατών μελών διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στα περισσότερα κράτη μέλη. «Η τιμή είναι εξίσου σημαντική με τη διαθεσιμότητα, καθώς ορισμένοι καταναλωτές και νοικοκυριά δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές. Καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση τους θα είναι ανάλογη με μία διακοπή της ροής του φυσικού αερίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ο «Πρίνος CO2» ενισχύει περιβάλλον και ανταγωνιστικότητα

Στο ΥΠΕΝ συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την υπόγεια αποθήκη CO2 στον Πρίνο, μετά την αδειοδότηση από ΕΔΕΥΕΠ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείου, ΕΔΕΥΕΠ, EnEarth και Energean. Ολοκληρώθηκε το στάδιο αδειοδότησης.
Σταύρος Παπασταύρου επίσημη εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Από το 2019 η Ελλάδα διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές της

Η Ελλάδα από το 2019 επενδύει στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών με έργα φυσικού αερίου και διασυνδέσεις, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου. Ξεκινά εντός εβδομάδας η συζήτηση στη Βουλή για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου.
Σύσκεψη υπουργείου ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη ΥΠΕΝ για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια

Σήμερα στο ΥΠΕΝ πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ιράν και την ενεργειακή ανθεκτικότητα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων φορέων και εταιρειών ενέργειας και φυσικού αερίου.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επιφυλακή για την ενέργεια και στη Βουλή οι συμβάσεις Chevron

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για τις τιμές και τον ενεργειακό εφοδιασμό. Όπως είπε, οι συμβάσεις Chevron–Helleniq Energy εισάγονται στη Βουλή στις 5/3 και οδηγούνται προς ψήφιση στις 12/3.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι ενεργειακές συμφωνίες υπό τον Μητσοτάκη

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν ενεργειακές συμφωνίες του ΥΠΕΝ με την ΕΔΕΥΕΠ και τη σύμπραξη Chevron-Helleniq Energy, καθώς και θέματα από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας, Πολιτικής Προστασίας και Δικαιοσύνης.