ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Endysi, Rouxa, Lianiki
Πηγή: Unsplash

Αυξήθηκαν κατά 21,5% οι πωλήσεις του ευρωπαϊκού κλάδου ένδυσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν καταγράψει βελτίωση με τις εξαγωγές για το σύνολο της ευρωπαϊκής αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας να ανέρχονται το πρώτο εξάμηνο του 2022 στα 31.7 δισ. ευρώ.

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε και στο δεύτερο τρίμηνο φέτος ο κλάδος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ) που επισημαίνει ότι «το δεύτερο τρίμηνο φέτος, όλοι οι οικονομικοί δείκτες κατέγραψαν βελτίωση, με την άνοδο να καταγράφεται υψηλότερη στην ένδυση».

Η παραγωγή για το σύνολο του εξαμήνου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2022 σημείωσε αύξηση 2,1% στην κλωστοϋφαντουργία και 10,5% στην ένδυση, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να διευρύνεται με ταχύ ρυθμό, «λόγω της αύξησης των εξαγωγών και των λιανικών πωλήσεων».

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,1% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 21,5% στην ένδυση, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές που κινήθηκαν με ρυθμό +18,5% στην ένδυση και +14,9% στην κλωστοϋφαντουργία. Σε αξία οι εξαγωγές για το σύνολο της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο φέτος στα 31,7 δισ. ευρώ. Όμως, σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι εισαγωγές, με την αξία τους στο πρώτο εξάμηνο φέτος να διαμορφώνεται στα 64 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας έχουν κάνει δυναμικό άνοιγμα στο εξωτερικό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών ως προς την ποιότητα και την αισθητική τους σε τρεις διεθνείς εκθέσεις επιτυγχάνοντας να κλείσουν παραγγελίες ύψους 2,1 εκατ ευρώ, με ξένους και Έλληνες αγοραστές, κατά την διενέργεια περισσοτέρων από 670 συναντήσεων business-to-business.

Σε ό,τι αφορά πάντως την εγχώρια κατανάλωση, ο Ιούλιος κατέγραψε μικρή κάμψη στις λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην χώρα μας, για πρώτη φορά μέσα στο 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων υποχώρησαν σε 209,2 εκατ ευρώ τον φετινό Ιούλιο, από 216,5 εκατ ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, χωρίς όμως η τάση αυτή να επηρεάσει και τις επιδόσεις του επταμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις του επταμήνου ανήλθαν φέτος σε 1,51 δισ ευρώ, από 1,19 δισ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 26,7%. Σύμφωνα ωστόσο με την Ελστατ, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ενδυμάτων περιορίζεται σε 7,9% το τρίμηνο Μαϊου-Ιουλίου φέτος συγκριτικά με πέρσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Endysi, Rouxa, Lianiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονες προκλήσεις για τον κλάδο ένδυσης λόγω ενεργειακής κρίσης

Oι επιχειρηματίες του χώρου της κλωστοϋφαντουργίας αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος σε συνδυασμό με το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών. «Φάρμακο» η αύξηση των εξαγωγών του κλάδου.