ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει μεγάλος παίκτης στην αγορά ενέργειας

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως αποτελεί στρατηγικό στόχο για την χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος εκμεταλλευόμενη την γεωστρατηγική της θέση.

Σε έναν κόσμο παγκόσμιας ζήτησης για προσιτές και βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, οι διμερείς συνεργασίες είναι καθοριστικής σημασίας στην επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων, την ανάπτυξη καθώς και την επίλυση ενεργειακών ελλείψεων, με την Ελλάδα και τον Καναδά που έχουν παράδοση στους τομείς της ενέργειας και των ορυκτών, να συζητούν τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στο Τορόντο που διεξάγεται 17 και 18 Οκτωβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσία ηγετών από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας από την Ελλάδα και τον Καναδά και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε πως αποτελεί στόχο για την Ελλάδα να καταστεί ενεργειακό hub και σημαντικός «παίκτης» στον τομέα της ενέργειας καθώς έχει τη δυναμική και βρίσκεται σε εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και ως ένα σταυροδρόμι τεσσάρων ηπείρων.

«Το όραμα για την πράσινη μετάβαση παρέμεινε ενεργό και καθώς δεν παρεκκλίναμε από τις πολιτικές μας, σήμερα τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους», τόνισε και πρόσθεσε πως ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχέραινε την κατάσταση η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία. Συγχρόνως επεσήμανε ότι το 2019 η Ελλάδα υιοθέτησε μια φιλόδοξη ατζέντα ενεργειακής μετάβασης , για την οποία ωστόσο απαιτείται και η ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι ο χειμώνας που έρχεται είναι μεν δύσκολος αλλά η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα. Η κρίση αυτή ωστόσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις λειτούργησαν αφυπνιστικά ενώ όπως επεσήμανε, οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκαν. Ωστόσο, ο στόχος της ενεργειακής αυτονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα αλλά η ανάγκη για πράσινη ενεργειακή μετάβαση έγινε ακόμη πιο επιτακτική, όπως και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να γίνει η χώρα ανεξάρτητη.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραγιανόπουλος, CEO Neo Performance Materials τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει δύο πλευρές: αφενός τη δημιουργία ενέργειας και αφετέρου ότι η χρήση της πρέπει να είναι πιο έξυπνη και δραστική, κάτι στο οποίο θα συμβάλουν οι νέες τεχνολογίες. Τόνισε επίσης, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νέοι με δυνατά μυαλά και μόρφωση και πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο πώς οι ξένες εταιρείες και οι Καναδικές εν προκειμένω, θα επενδύσουν και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεράστια ευκαιρία και δημιουργεί πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε εξάλλου η Κατριν Φαρις, ιδρύτρια και CEO Vital Energy Inc η Ελλάδα έχει απίστευτη δυναμική και έχει αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές στον τομέα της ενέργειας. Τόνισε επίσης, την ανάγκη για αξιοποίηση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια του Washington DC και μέλος του Συμβουλίου του The Hellenic Initiative-Canada. Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Τζεμπελίκος Managing Partner, Elysian Project και ο Νίκος Στάμου, Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων της Enterprise Greece μίλησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, η οποία έχει γεωστρατηγική θέση και αποτελεί πύλη προς τις αναδυόμενες αγορές ενώ εκσυγχρονίζει το νομικό και διοικητικό της πλαίσιο για να διευκολύνει τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Όπως είπε ο κ. Τζεμπελίκος στο παρελθόν, όταν και ο ίδιος προσπάθησε να επενδύσει στην Ελλάδα το περιβάλλον ήταν απογοητευτικό ενώ σήμερα διατηρεί 8 εταιρείες σε τομείς που αφορούν το real estate, την καινοτομία, τις μεταφορές κ.α.

Από την πλευρά του ο Νίκος Στάμου τόνισε ότι πλέον το περιβάλλον στην Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει γίνει πολύ φιλικό προς τους επενδυτές βοηθώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διονύσης Πρωτόπαπας σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Έρχεται ο χειρότερος ενεργειακά χειμώνας για την Ευρώπη

Για την μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη κρίση του τομέα της ενέργειας κάνει λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον χειρότερο χειμώνα που είχε ποτέ, ενώ οι κλυδωνισμοί θα επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Οι διασυνδέσεις καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών των κρατών - μελών του Οργανισμού και πολλών εκπροσώπων της βιομηχανίας, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Τζον Κέρι, ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, για το Κλίμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικές οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια δεν χρειάστηκε το ρωσικό αέριο για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών LNG.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Μεγάλη εβδομαδιαία πτώση τιμών μετά τη συμφωνία για πλαφόν

Η τιμή του δείκτη αναφοράς στην Ευρώπη, για παραδόσεις τον Ιανουάριο στην αγορά του Αμστερνταμ (TTF), κατρακύλησε από τα 134 ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, στα 85 ευρώ την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου.