ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Ουραγός η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα του φορολογικού συστήματος

Στην 29η θέση της κατάταξης του Tax Foundation μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται το ελληνικό φορολογικό σύστημα, ενώ το σύστημα της Τουρκίας πέρασε στην πρώτη δεκάδα.

Σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης στις χώρες του ΟΟΣΑ (την 29η) βρίσκεται το ελληνικό φορολογικό σύστημα στη νέα δημοσίευση του Διεθνούς Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας από το Tax Foundation. Μάλιστα, η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος επιδεινώθηκε, με βάση τα νεότερα στοιχεία που αξιολογήθηκαν.

Ο Δείκτης για το 2022 παρέχει μια ολοκληρωμένη σύγκριση των κωδίκων φορολογίας των ανεπτυγμένων χωρών σε όλο τον κόσμο και εξηγεί γιατί ορισμένοι φορολογικοί κώδικες είναι καλύτεροι από άλλους, παρέχοντας πληροφορίες χρήσιμες για μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το Tax Foundation.

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις οικονομικές επιδόσεις μιας χώρας, οι φόροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, τονίζει. Σε έναν καλά δομημένο φορολογικό κώδικας είναι εύκολο να συμμορφωθούν οι φορολογούμενοι και μπορεί να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, συγκεντρώνοντας παράλληλα επαρκή έσοδα για τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης.

Αντίθετα, τα ανεπαρκώς δομημένα φορολογικά συστήματα μπορεί να είναι δαπανηρά, να στρεβλώνουν τη λήψη οικονομικών αποφάσεων και να βλάπτουν τις εγχώριες οικονομίες.

Τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά συστήματα στον ΟΟΣΑ έχουν οι εξής χώρες: 1. Εσθονία, 2. Λετονία, 3. Νέα Ζηλανδία, 4. Ελβετία, 5. Τσεχία, 6. Λουξεμβούργο, 7. Ουγγαρία, 8. Λιθουανία, 9. Τουρκία, 10. Ισραήλ.

Αντίθετα, τα λιγότερο ανταγωνιστικά φορολογικά συστήματα στον ΟΟΣΑ έχουν: 29. Ελλάδα, 30. Μεξικό, 31. Ισλανδία, 32. Κολομβία, 33. Δανία, 34. Ισπανία, 35. Ιρλανδία, 36. Ηνωμένο Βασίλειο, 37. Ιταλία, 38. Γαλλία (σ.σ.: αυτές είναι οι θέσεις που λαμβάνουν στην κατάταξη του Tax Foundation, δηλαδή το λιγότερο ανταγωνιστικό σύστημα έχει η Γαλλία).

taxmap

 

Η απάντηση στο πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των φορολογικών συστημάτων είναι οι μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει το Tax Foundation, πολλές χώρες το έχουν αναγνωρίσει αυτό και έχουν μεταρρυθμίσει τους φορολογικούς τους κώδικες.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι οριακοί φορολογικοί συντελεστές για το εταιρικό και ατομικό εισόδημα έχουν μειωθεί σημαντικά σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ. Τώρα, τα περισσότερα ανεπτυγμένα έθνη συγκεντρώνουν ένα σημαντικό ποσό εσόδων από φόρους ευρείας βάσης, όπως οι φόροι μισθοδοσίας και οι φόροι προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Ωστόσο, όπως φαίνεται από τον Δείκτη για το 2022, δεν ήταν όλες οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογική πολιτική θετικές.

Ο Δείκτης εξετάζει περισσότερες από 40 μεταβλητές (τόσο τους φορολογικούς συντελεστές όσο και τη φορολογική δομή) για να μετρήσει τον βαθμό στον οποίο το φορολογικό σύστημα μιας χώρας συμμορφώνεται με δύο σημαντικές πτυχές της φορολογικής πολιτικής βάσει αρχών: την ανταγωνιστικότητα και την ουδετερότητα.

Αυτό περιλαμβάνει εταιρικούς φόρους, φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρους κατανάλωσης, φόρους ακίνητης περιουσίας και τη μεταχείριση των κερδών που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό. Ένας ανταγωνιστικός φορολογικός κώδικας είναι αυτός που διατηρεί τους οριακούς φορολογικούς συντελεστές χαμηλούς, καθώς στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία το κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα κινητικό.

Ένας ουδέτερος φορολογικός κώδικας είναι απλώς ένας κώδικας που επιδιώκει να συγκεντρώσει τα περισσότερα έσοδα με τις λιγότερες οικονομικές στρεβλώσεις. Όταν οι φορολογικοί νόμοι γίνονται πιο περίπλοκοι, γίνονται επίσης λιγότερο ουδέτεροι, αναφέρει το Tax Foundation.

tax_found

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι ληξιπρόθεσμοι φόροι 455 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν τον Νοέμβριο

Αυξημένοι κατά 98.110 είναι τον Νοέμβριο του 2022 οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Από τους οφειλέτες, 2.045.763 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.406.550 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ e-shop που απέκρυψαν εισοδήματα 30 εκατ. ευρώ

Οι βασικοί τομείς, που εντοπίστηκαν αδήλωτες πωλήσεις μέσω e-shops, είναι προϊόντων τεχνολογίας, ενδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, κοσμημάτων και γυναικείων αξεσουάρ. Πώς κατάφερναν να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έτσι θα κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση τα ζευγάρια

Μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορούν τα ζευγάρια να το δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της επιλογής μετά την κατάθεση της αίτησης. Οι 20 απαντήσεις της ΑΑΔΕ σε ερωτήσεις για το θέμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέβηκε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας αναφέρει πως η χώρα μας βρίσκεται στην 20ή θέση μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ. Στη διεθνή κατάταξη, η Ελλάδα ανέβηκε από την 58η στην 47η θέση.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες έως το τέλος του 2022

Εκτός των άλλων, πρέπει οι φορολογούμενοι να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.