ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Αναβαθμίζονται οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας, σημειώνοντας πως το υπουργείο αναζητά νέες λύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Την επέκταση του δικτύου των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία και την αναθεώρηση υφιστάμενων συμβάσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την κύρωση, σήμερα, από την ολομέλεια της Βουλής, της Σύμβασης Ελλάδας-Γαλλίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Το υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήδη διαπραγματεύεται ή προγραμματίζει διαπραγματεύσεις προκειμένου, αφενός, να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις (π.χ. Σουηδία), και αφετέρου, να επεκταθεί το δίκτυο των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με νέες χώρες (π.χ. Αυστραλία, Ιαπωνία), με το βλέμμα στραμμένο στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης των σχέσεων των χωρών», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης των διεθνών - και διμερών - οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας, «ιδίως σήμερα». Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητά διαρκώς πρωτότυπες, δημιουργικές λύσεις, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, λόγω της οικονομικής αλληλεξάρτησης ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά οικονομικά συστήματα ή και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε σχέση με τη νέα διμερή σύμβαση με τη Γαλλία, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας στους οικονομικά δρώντες, πολίτες και επιχειρήσεις, «μπορεί δε να λειτουργήσει ως μοχλός στην οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο προς όφελος των δύο χωρών, αλλά συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές, επάλληλες κρίσεις και μεγάλες προκλήσεις».

Με δεδομένο ότι οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελούν τον πυρήνα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, αναμένεται η αναθεωρημένη αυτή Σύμβαση να λειτουργήσει ως σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών - εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε παράλληλα ότι στη νέα σύμβαση αποτυπώνονται οι σύγχρονες τάσεις για την κατανομή της φορολογικής εξουσίας των κρατών σε διεθνές επίπεδο, με βάση την αναθεωρημένη από το 2017 έκδοση της Πρότυπης Σύμβασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς η αντισυμβαλλόμενη χώρα αυτής της Σύμβασης είναι η Γαλλία, με την οποία έχουμε πολυεπίπεδες και σημαντικές οικονομικές συναλλαγές. Η άρση των εμποδίων της διπλής φορολόγησης στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών και στην κίνηση των κεφαλαίων που αφορά στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα Ελλάδας ή Γαλλίας αντίστοιχα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για το σταθερό φορολογικό καθεστώς στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι «ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον μπορεί να είναι ελκυστικό για επενδύσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, και μάλιστα σε τομείς τεχνολογικής αιχμής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σμυρλής: Επιτυχημένες οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας

Η συνολική ελληνική παρουσία στην έκθεση SIAL 2022 αριθμεί πάνω από 300 εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών Επιμελητηρίων και Περιφερειών όπως αυτές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον για Ελλάδα και Κύπρο

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως οι αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία και η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλεί την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές και επιθετικές ενέργειες ενισχύουν τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις 630 εκατ. για στήριξη της κοινωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως παραμένει μέχρι τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, σινεμά και γυμναστήρια. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως 300 ευρώ σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους.