ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
Πηγή: ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Θα αυξηθούν τα επιτόκια όσο χρειαστεί για πληθωρισμό 2%

Μετά την αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, η πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων σημαντικών αυξήσεων. Στο 1,75% ανεβαίνει το κόστος δανεισμού των τραπεζών, μπορούν να επιστρέψουν τα φθηνά δάνεια ως τις 23 Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το επόμενο διάστημα, ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για μία ακόμη μεγάλη αύξηση κατά 0,75%. 

Η κα Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα λαμβάνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια βάσει των στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή της πριν από κάθε συνεδρίαση, με βασική, όμως, στόχευση να υπάρξει πτώση του πληθωρισμού στο όριο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα. Ουσιαστικά, η κα Λαγκάρντ στέλνει το μήνυμα ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός».

Μάλιστα, ανέφερε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ ενδέχεται να χρειασθεί να αυξηθούν σε αρκετές από τις επόμενες συνεδριάσεις και να ανεβούν πρόσκαιρα πάνω από το επιτόκιο που θεωρείται ουδέτερο. «Με αυτή την τρίτη κατά σειρά σημαντική αύξηση των επιτοκίων πολιτικής, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην απόσυρση των διευκολύνσεων της νομισματικής πολιτικής. Λάβαμε τη σημερινή απόφαση, και αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τον πληθωρισμό του 2%. Θα βασίσουμε τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων πολιτικής στις εξελισσόμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ακολουθώντας την προσέγγισή μας ανά συνεδρίαση», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συζητήσει τις βασικές αρχές για την έναρξη της συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων από το πρόγραμμα APP, στο οποίο δεν συμμετείχε η Ελλάδα, τον Δεκέμβριο.

Χαλάρωση ανάπτυξης, επίμονος πληθωρισμός 

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι περισσότερο αποδυναμωμένη, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα που θεωρούνται ως μη αποδεκτά και εκτίμησε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί στο μέλλον, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το «τέλος» του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. 

«Η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να επιβραδύνθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του έτους και αναμένουμε περαιτέρω εξασθένηση στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου», υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ.

Τόνισε ακόμη ότι για να περιοριστεί ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για τη θωράκιση της οικονομίας από τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παρέχουν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση της προσφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που να δείχνουν ότι δεσμεύονται να μειώσουν σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους. Οι διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να αυξήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την ικανότητα προσφοράς της ζώνης του ευρώ και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά της, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των μεσοπρόθεσμων πιέσεων στις τιμές. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό σημείωσε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι κυρίως ανοδικοί. Ο σημαντικότερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα είναι η περαιτέρω άνοδος των λιανικών τιμών της ενέργειας. Μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν, εάν υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής και ισχυρότερη μετακύλιση στις τιμές καταναλωτή, επίμονη επιδείνωση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, επίμονη άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας ή υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών. Αντίθετα, μια μείωση του κόστους της ενέργειας και μια περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης θα μείωναν τις πιέσεις στις τιμές.

Οι αλλαγές για τις τράπεζες

Σε ό,τι αφορά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι πρέπει να αυξηθεί για να διευκολυνθεί η μετάδοση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το επιτόκιο των φθηνών δανείων ύψους 2,1 τρισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί στη διάρκεια της πανδημίας (πρόγραμμα TLTRO III) θα αυξηθεί στο επίπεδο του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, δηλαδή στο 1,75% από τις 23 Νοεμβρίου και μέχρι τότε οι τράπεζες θα έχουν τρεις ευκαιρίες για να επιστρέψουν στην ΕΚΤ αυτά τα δάνεια.

Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών αυξάνεται για να συμβαδίσει με τη γενικότερη αύξηση των επιτοκίων, σημείωσε η κα Λαγκάρντ. Η ζήτηση δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων συνέχισε να μειώνεται. Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά μετριάζεται, καθώς τα πιστωτικά πρότυπα έχουν αυστηροποιηθεί και η ζήτηση για δάνεια έχει μειωθεί στο πλαίσιο της αύξησης των επιτοκίων και της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η πιο πρόσφατη έρευνά της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό αναφέρει ότι τα πιστωτικά πρότυπα αυστηροποιήθηκαν για όλες τις κατηγορίες δανείων το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τράπεζες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιδεινούμενες προοπτικές της οικονομίας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους στο τρέχον περιβάλλον. Οι τράπεζες αναμένουν να συνεχίσουν να αυστηροποιούν τα πιστωτικά τους πρότυπα το τέταρτο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» η Λαγκάρντ τις προσδοκίες των αγορών για τα επιτόκια

Δεν συζητήθηκε μείωση σήμερα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν είναι ακόμη η ώρα να κατεβούν οι άμυνες, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ η αγορά προεξοφλούσε μείωση κατά 1,5% το 2024, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο είναι απαραίτητο

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας παραμένει η μείωση του πληθωρισμού και ως εκ τούτου αυτός είναι και ο βασικός πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η πολιτική της.