ΓΔ: 1430.1 0.43% Τζίρος: 28.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:14:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Peiraias, Peiraues
Φωτο: Shutterstock

Πειραιάς: Η μεγάλη ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το έργο το οποίο σχεδιάστηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή, αφορά σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης του Πειραιά και προβλέπεται μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου, δημόσιου χώρου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Μια νέα σελίδα ανάπτυξης ανοίγει για τον Πειραιά, καθώς ένα έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή, πρόκειται να υλοποιηθεί, αφού εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο το οποίο σχεδιάστηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή, αφορά σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης του Πειραιά και προβλέπεται μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου, δημόσιου χώρου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες με ποδηλατική διαδρομή κατά μήκος της ακτής, ενώ θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων.

Προβλέπονται επίσης, διάδρομος στην ακτή για θέαση του Κονώνειου Τείχους από τη θάλασσα και ειδικός φωτισμός ανάδειξής του, επιπλέον ανοιχτοί χώροι για την ενθάρρυνση της πρόσβασης του κοινού, αναδιάταξη των χώρων στάθμευσης και δημιουργία νέων, δημιουργία ραμπών για τη σύνδεση των διαδρομών και την εξασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ σε σημεία του Τείχους και λοιπές εργασίες αναβάθμισης της ακτής. Είναι λογικό πως η ανάπλαση, πέρα από την βελτίωση της αστικής εικόνας της πόλης, θα δημιουργήσει μια πολιτιστική, τουριστική και επιχειρηματική αξία στην περιοχή της Πειραϊκής. Για την σωστή όμως αναβάθμιση, η τοπική αρχή, έχει αποφασίσει πως θα ανοίξει διάλογο με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Στόχος αυτής της διαβούλευσης, σύμφωνα με τον δήμο Πειραιά, είναι η σωστή κατάρτιση της μελέτης, που θα είναι προς το συμφέρον όλων ώστε η Πειραϊκή να γίνει πιο σύγχρονη, φιλόξενη και λειτουργική περιοχή με σεβασμό στο τοπίο, στην ιστορία και στον αρχαιολογικό της χώρο. Φορέας υλοποίησης του έργου, είναι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του δήμου «Πειραιάς Συν», ο οποίος θα αναλάβει να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επεσήμανε πως η ένταξη του έργου της ανάπλασης της Ακτής Θεμιστοκλέους με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τον Πειραιά.

«Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στην Πειραϊκή, που θα συνδυάσει τη δημιουργία δημόσιων χώρων και υποδομών βιώσιμης αστικής κινητικότητας με την βελτίωση της πρόσβασης των επισκεπτών και την ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους, αναβαθμίζοντας την περιοχή και δημιουργώντας πολιτιστική, τουριστική, αστική και επιχειρηματική αξία. Προχωράμε το επόμενο διάστημα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση ενός ακόμα μεγάλου έργου, που ενισχύει την εικόνα της πόλης μας, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά της και δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες. Ο Πειραιάς αλλάζει προς το καλύτερο και είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα για την πόλη και για όλους μας». Για τον κ. Μώραλη, τίποτε δεν έρχεται από μόνο του, ούτε η δημοτική αρχή άφησε στην τύχη τα πράγματα να εξελιχθούν.

«Δεν έγινε τυχαία η ανάπλαση του Μικρολίμανου μετά από δεκαετίες. Δεν ανακατασκευάζεται και θα εγκαινιαστεί το 2023 ο κοιμώμενος για περίπου 50 χρόνια Πύργος του Πειραιά από τύχη. Δεν εντάχθηκε η για δεκαετίες θρυλούμενη και επιθυμητή από όλους ανάπλαση της Πειραϊκής στο Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ από σύμπτωση. Δεν εξασφαλίστηκε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά επειδή μας χαρίστηκε. Δεν δόθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις του Δήμου μας γιατί κάπου τα βρήκαμε. Δεν φιλοξενούμε πρόσφυγες, οι οποίοι εντάσσονται σιγά - σιγά στην κοινωνία του Πειραιά με την απαιτούμενη ηρεμία από τύχη.

Δεν έγιναν πολλές δεκάδες παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς από τύχη. Δεν είναι η πόλη μας κάθε χρόνο πιο καθαρή και φωτεινή από τύχη. Δεν μειώθηκαν ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω τα δημοτικά τέλη, για πρώτη φορά τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια κατά 25% από τύχη», σχολίασε πρόσφατα ο δήμαρχος Πειραιά, τονίζοντας πως έχουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα τόσο των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης, όσο και των επισκεπτών, είτε αυτοί είναι κάτοικοι της χώρας, είτε τουρίστες που έρχονται ως επισκέπτες για λίγες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει το μεγάλο πρόγραμμα 255 εκατ. για την αναβάθμιση των πόλεων

Το πρόγραμμα για τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ποιο ρόλο αναλαμβάνουν οι δήμοι. Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του Κ. Σκρέκα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπακογιάννης: Γήπεδο στο Βοτανικό το 2026, δεδομένη η χρηματοδότηση

Στη Λ. Αλεξάνδρας θα δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι πρασίνου, εντευκτήριο, μουσείο και υπόγειο πάρκινγκ και στον Βοτανικό η γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Σημαντική επιβράβευση το 4ο αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ

«Με σχέδιο, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική πολιτική κάνοντας πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2025 ολοκληρώνονται τα έργα ψηφιακής αναβάθμισης των νοσοκομείων

Χάρη στη ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον προς όφελος του ασθενή ο οποίος όταν πηγαίνει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν θα χρειάζεται να έχει μαζί του τις εξετάσεις που έκανε.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβολή του 4ου αιτήματος για εκταμίευση 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Σε συνέχεια του 4ου αιτήματος εκταμίευσης ύψους 2,3 δισ. ευρώ για το δανειακό σκέλος, το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων θα υπερβαίνει το 50% των συνολικών πόρων», σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ν. Παπαθανάσης.
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Σημαντικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αλλάξουν τον χάρτη της δασοπροστασίας στη χώρα μας. Οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται ξεπερνούν τα 270 εκατομμύρια.