ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Υπ. Οικονομικών: Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους

Σύμφωνα με το υπουργείο ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για «απαξίωση» αυτού του τομέα.

Σε απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξη Τσίπρα κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), προέβη το υπουργείο Οικονομικών, κατηγορώντας μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι νομίζει πως απευθύνεται σε Λωτοφάγους.

Σύμφωνα με το υπουργείο ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για «απαξίωση» αυτού του, πολλαπλά κρίσιμου για την πατρίδα μας, τομέα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, ο ορισμός της απαξίωσης είναι η κατάσταση στην οποία οδήγησε την αμυντική βιομηχανία η δική του κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία αντιστράφηκε, χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:

«Τον Ιούλιο 2019, η κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή, τουλάχιστον, πεδία.

Ενδεικτικά:

  • Η ΕΑΒ παρουσίασε κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2019 απόκλιση άνω του 10% (19% και 49,2% αντίστοιχα) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της.

Από τις εκθέσεις ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών για τα οικονομικά έτη 2015- 2018 προέκυπτε ότι:

  • το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καθίστατο αρνητικό, ενώ
  • υπήρχε η πιθανότητα η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της.
  • Στα παραπάνω, να προστεθεί ότι η εταιρεία κατέβαλλε παροχές στους εργαζόμενους, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά και των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, προχώρησαν και συνεχίζουν να προχωρούν, με μεγαλύτερη ένταση, σε αποφασιστικές λύσεις για την εταιρεία σε τρία επίπεδα.

1. Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της:

  • επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις,
  • αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες,
  • ενισχύθηκε και ενισχύεται κεφαλαιακά η εταιρεία.

2. Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό:

  • θεσπίστηκε μια κατ' εξαίρεση, αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου,
  • παρασχέθηκε η δυνατότητα χρονικής παράτασης των ορίων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (τόσο των υφισταμένων όσο και των μελλοντικών) μέχρι τη λήξη του εκάστοτε προγράμματος,
  • απαγορεύτηκε η "αιμορραγία" του προσωπικού μέσω της κινητικότητας, και
  • πλέον δρομολογείται- σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών- η σταδιακή μονιμοποίηση των ικανών πενταετούς θητείας στελεχών, μετά από αξιολόγηση, προκειμένου να παγιωθεί η θέση τους στην εταιρεία και να αξιοποιηθεί πλήρως η επένδυση της ΕΑΒ στην εκπαίδευση και εξέλιξή τους.

3. Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία:

  • θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,
  • παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ' εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας,
  • επιφυλάχθηκε στους εργαζομένους ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης,
  • εγκρίθηκαν δύο γενναιόδωρες- σε μη μισθολογικές παροχές-συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και
  • νομοθετήθηκε η χορήγηση χρηματικού κινήτρου παραγωγικότητας (bonus) στους εργαζομένους, υπό όρους και προϋποθέσεις.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά επιβεβαίωσαν και επιβεβαιώνουν- έμπρακτα- τη στήριξή τους στο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο της ΕΑΒ.

Παράλληλα, διευρύνονται οι δραστηριότητες της εταιρείας με την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης και της καινοτομίας στην ΕΑΒ.

Με ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ελληνικά πανεπιστήμια και την ΕΑΒ, προχωρά ο σχεδιασμός και η βιομηχανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για πολιτικές ή/και στρατιωτικές εφαρμογές. Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας», συμπλήρωσε ήδη 1 χρόνο.

Βάσει της έκθεσης αξιολόγησης των αρμοδίων, το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και συνεχίζεται η προμήθεια και ο έλεγχος των εξαρτημάτων, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω των διαταραχών οι οποίες έχουν προκληθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως. Προβλέπεται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει η κατασκευή του πραγματικού πρωτοτύπου. Η ΕΑΒ δομεί τη γραμμή παραγωγής και συγκροτεί τον τομέα προώθησης των πωλήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα.

Η ΕΑΒ, με την αρωγή των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εθνικής 'Αμυνας, συνεχίζει τις ενέργειες λειτουργικής και επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, βελτιώνει σταδιακά τα οικονομικά μεγέθη της και θέτει τις βάσεις επαναφοράς της σε κερδοφορία, μετά από 6 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.

Χρέος όλων των πλευρών είναι να συμβάλουν- μακριά από λαϊκισμούς- στη σύγχρονη, δομική και λειτουργική ανασυγκρότηση της ΕΑΒ, στη διεύρυνση των στόχων της, στην υγιή ανάπτυξή της με νομιμότητα, συνεχές νοικοκύρεμα και πλήρη διαφάνεια, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, καθώς και στην παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της. Η ΕΑΒ δύναται, αλλά και υποχρεούται, να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υψηλή αποστολή της, ως ισχυρού παράγοντα προώθησης της αμυντικής βιομηχανίας και, ευρύτερα, της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντλία πετρελαίου Rosneft
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Μείωση 24% στα έσοδα από πετρέλαιο-αέριο, χαμηλό 4ετίας

Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν το 2025 κατά 24%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ανήλθαν στα 8,48 τρισεκατομμύρια ρούβλια έναντι 11,13 τρισ. το 2024.
Χέρια με χαρτονομίσματα ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός: 50.710 ρυθμίσεις το 2025 για οφειλές 15,7 δισ. ευρώ

Ιστορικό ρεκόρ στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό: έως τέλους 2025 έγιναν 50.710 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές 15,7 δισ. €. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 2.294 ρυθμίσεις, ενώ μετά τις αλλαγές Απριλίου το ποσοστό έγκρισης έφτασε 80%.
Κυριάκος Πιερρακάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Το 2025 προχωρήσαμε ενωμένοι, μαζί και το 2026 στις προκλήσεις

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε απολογισμό του 2025 και μίλησε για τις προκλήσεις του 2026. Το φλουρί κέρδισε ο Όμηρος Τσάπαλος.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για μείωση ΕΝΦΙΑ το 2026 σε ασφαλισμένες κατοικίες

Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για μείωση ΕΝΦΙΑ 2026 σε ασφαλισμένες κατοικίες. Καθορίστηκαν νέα κριτήρια και διαδικασίες, με αξία ανακατασκευής στα 900€/τ.μ. και δυνατότητα κατάθεσης βεβαίωσης ασφάλισης για ομαδικά συμβόλαια.