ΓΔ: 2432.03 1.49% Τζίρος: 224.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:28:38
Φώτο: Shutterstock

Μήνυμα από ΥΠΟΙΚ σε επιχειρήσεις για τη διαβίβαση στοιχείων σε ΑΑΔΕ

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν το τελεσίγραφο θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός 10 ημερών αλλιώς απειλούνται με κυρώσεις. Πότε θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν διαβιβάσουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Τελεσίγραφο έστειλε στις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών που δεν έχουν διαβιβάσει ακόμα στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για την κίνηση των ταμειακών μηχανών, απειλώντας με αυστηρές κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν χωρίς να έχει προηγηθεί άλλη ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται πως με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, όσες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) και δεν έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικής από τις 31.10.2022 έως τις 30.11.2022, λαμβάνουν, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδοποίηση για μη διαβίβαση, η οποία αναρτάται στην εφαρμογή e-Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr). Στην ειδοποίηση αναγράφεται αναλυτικά κάθε ΦΗΜ από τον οποίο δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ.

Με την ειδοποίηση αυτή, οι υπόχρεοι καλούνται να συμμορφωθούν με την υποχρέωση διαβίβασης, εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής της.

Σε περίπτωση εμπρόθεσμης συμμόρφωσης με τη σχετική υποχρέωση, δεν επιβάλλονται κυρώσεις για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αυτής.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της ως άνω προθεσμίας, οι κυρώσεις επιβάλλονται για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 και μέχρι τον χρόνο διαπίστωσης της μη διαβίβασης.

Για παραβάσεις μη διαβίβασης από την 1η.12.2022 και μετά επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις, χωρίς να προηγείται αποστολή ειδοποίησης από την ΑΑΔΕ.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι δεν επιβάλλονται κυρώσεις για μη διαβίβαση στοιχείων εσόδων λιανικής από ΦΗΜ εφόσον η επιχείρηση δεν εκδίδει στοιχεία λιανικής από αυτόν τον ΦΗΜ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαχείριση αρχείων υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 7.000 έλεγχοι της εφορίας κατόπιν καταγγελιών το 2026

Περισσότερες από 7.000 καταγγελίες για απλή φοροδιαφυγή αλλά και για μεγάλα οικονομικά εγκλήματα και απάτες, θα αξιοποιήσει φέτος η εφορία, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
pliromes-xrimata-money-xrimatodotisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι έλεγχοι 10 σημείων δεν καθυστερούν τις επιστροφές φόρου από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ ελέγχει μεταξύ άλλων την ύπαρξη οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ, ενώ γίνεται και συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ. 446.568 φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει την επιστροφή.
Λυκαβηττός Αθήνα πανοραμική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά αναβολή για την υποχρεωτική τραπεζική πληρωμή ενοικίων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιόκτητων Ακινήτων ζητά να αναβληθεί η υποχρεωτική τραπεζική καταβολή των ενοικίων έως ότου δηλωθούν πρώτα οι λογαριασμοί στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων.