ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Karagiannis, Ypourgeio Ypodomon kai Metaforon
Πηγή: Delphi Economic Forum

Γ. Καραγιάννης: Η επένδυση στο Θριάσιο δημιουργεί νέες προοπτικές

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η χώρα πρέπει να καταστεί ως ένα μεγάλο συγκοινωνιακό και εμπορευματικό hub για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση.

Κυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής κα Εμπορίου της βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου».

Υπέρ της κύρωσης που προβλέπει τη τροποποίηση της αρχικής Σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2018, τάχθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν κατά τη συζήτηση και ψήφιση της στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, χαρακτήρισε την επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο, κρίσιμη για το μέλλον του εμπορευματικού σιδηροδρόμου και υπογράμμισε ότι «η χώρα θα πρέπει να καταφέρει να καταστεί επιτέλους ένα μεγάλο συγκοινωνιακό και εμπορευματικό hub για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση, δημιουργώντας συνθήκες ευρωστίας και ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «το έργο έχει περάσει πραγματικά από 40 κύματα», ενώ «ο κίνδυνος που είχαμε λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην υπόθεση Θριάσιο ευρύτερα, ήταν να υποστούμε ως χώρα δημοσιονομική διόρθωση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ». Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, «ο παραχωρησιούχος έκανε δεκτές όλες τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και έτσι η συμφωνία που φέρνουμε σήμερα έχει μεγάλες αλλαγές, όλες προς όφελος του κράτους».

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που επέρχονται στη συμφωνία παραχώρησης, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι:

  • Πρώτον, διπλασιάζεται το εφάπαξ αντάλλαγμα από 10 σε 20 εκατομμύρια ευρώ.
  • Δεύτερον, αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς το δημόσιο από 2,51% σε 5,00%, ενώ αυξάνεται και αντίστοιχα η ελάχιστη πληρωμή προς το δημόσιο από τα 350.000 ευρώ στα 700.000 ευρώ ετησίως.
  • Τρίτον, μειώνεται η περίοδος παραχώρησης από τα 60 στα 37 έτη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για ακόμα 3, ενώ παράλληλα παρέχεται δυνατότητα στον Παραχωρησιούχο, να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη σε τιμές αγοράς.
  • Τέταρτον, εισάγεται ένας μηχανισμός κατανομής των κερδών σε ποσοστό 50-50 για όλα τα κέρδη της παραχώρησης, όταν ο χρηματοοικονομικός δείκτης IRR υπερβεί το 9,09%.

«Με τις τροποποιήσεις αυτές εξασφαλίζεται, αφενός η έναρξη της παραχώρησης σύμφωνα με τις επιταγές και του ευρωπαϊκού Δικαίου και αφετέρου διασφαλίζεται απόλυτα το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών σημειώνοντας ότι «μεταβάλλεται άρδην ο χαρακτήρας της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε 158,4 εκατομμύρια ευρώ, με το κατασκευαστικό κόστος να τοποθετείται κοντά στα 110 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κέντρο logistics στη χώρα». Εξαιρετικής σημασίας είναι «οι σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές που θα κατασκευάσει επίσης ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το Κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή».

«Γίνεται, επομένως, αντιληπτή η αναπτυξιακή ώθηση του έργου αυτού, αλλά και ταυτόχρονα το πόσο συμβάλλει στην αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής - μαζί ασφαλώς με μια σειρά από νέα έργα, με κυριότερο την κατασκευή του νέου κλάδου του προαστιακού σιδηροδρόμου που θα ξεκινά από τα 'Ανω Λιόσια, θα εξυπηρετεί μια σειρά από αστικές περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα και θα καταλήγει στα Μέγαρα. Ένα σημαντικό έργο για τη Δυτική Αττική, που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες με χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης» πρόσθεσε ο υφυπουργός Υποδομών.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «μαζί με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη ως κέντρου logistics επίσης, δημιουργείται ένα ισχυρό δίπολο εισροής εμπορευμάτων στη χώρα, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση».

«Αυτή η κυβέρνηση είχε θέσει ως προτεραιότητά της την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σήμερα, 3,5 έτη μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προστίθεται άλλη μια επιτυχία για το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας» επισήμανε ο υφυπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι «νέες επενδύσεις ξεκινούν καθημερινά, πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν τη χώρα μας για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και νέα έργα υποδομής ξεκινούν με ρυθμούς άλλων εποχών. Δεν ευλογούμε τα γένια μας, απλώς επισημαίνουμε ότι αυτή την κυβέρνηση έχει ανάγκη ο τόπος».

«Τα μεγάλα έργα υποδομής δεν έχουν χρώμα - και το Θριάσιο είναι μία πολύ μεγάλη επένδυση που χρειάζεται η χώρα μας» κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 11 δισ. ευρώ η προστιθέμενη αξία των logistics στην οικονομία

Ο κλάδος των logistics συμμετέχει κατά 10% περίπου στο ελληνικό ΑΕΠ, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Nepa Economic Consulting διαθέτει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης, ενώ οι επενδύσεις που έρχονται θα δώσουν ώθηση στον κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αβεβαιότητα ανεβάζει έως και 50% το κόστος των δημοσίων συμβάσεων

Σε έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Γ. Καταπόδης λόγω των συνεπειών από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση καθώς και την κρίση στην Ουκρανία μπορεί να υπάρξει τροποποίηση των συμβάσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγονος ο διαγωνισμός για το Θριάσιο 2, νέα προκήρυξη ως το καλοκαίρι

Τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα είχαν ζητήσει δύο φορές παράταση του διαγωνισμού, αλλά τελικά δεν κατέθεσαν προσφορές. Σοβαρό πρόβλημα η εμπλοκή στην παραχώρηση του Εμπορευματικού Κέντρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές επιχειρήσεις

Πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου δεν φαίνεται να γνωρίζουν τη νομοθεσία, ωστόσο δείχνουν διάθεση να επενδύσουν στην ανάπτυξη υποδομών ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στους χώρους τους.